用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學普通話點解搵北京人教好d?
樓主: 蘋果
go

學普通話點解搵北京人教好d? [複製鏈接]

原文章由 kendrama 於 08-7-8 21:07 發表
朋友介紹我個仔到他仔仔到的中心上普通話班,老師係北京人,考取左〝國家語委普通話水平測試〞一級證書,$500/四堂,請問貴唔貴?

不貴。我自己都有“國家語委普通話水準測試”一級證書,但如果我去教,我收費就不止$500/四堂。我知其實現在普通話老師競爭激烈,有些內地大學生兼職做老師,每小時工錢都在$100之下,但對於有經驗、識「教」的老師,$500/四堂其實就不貴。

臺灣國語的特徵是“嗲”,四個聲調有時拿捏不准,吐字不飽滿。但亦有口音純正的臺灣老師,其實說普通話時與非北方人的內地老師差別就不大。假如要做到兒話音(比如“花兒”“球兒”)、輕聲(“弟弟”後面那個“弟”字作輕聲處理)都好標準,那就很不容易。但這些都是細枝末節,已屬於精益求精的檔次,家長未必需要如此吹毛求疵。我有一個美國人朋友,80年代在臺灣學國語,我完全聽不出來他說得如此標準的普通話竟是臺灣老師教的。

我覺得家長希望找北京籍老師很正常啊,就好比我如果要找法文老師,首選巴黎來的;要找英文老師,首選劍橋牛津一帶的。當然英國人法國人對口音有特別snobbish的心態,其他國家未必如此。

個人意見,歡迎討論。

想請問各位媽咪, 甘 "廣東省語言文字工作委員會辦公室" 所發出的普通話培訓測試等級又是否等如 "國家語委" 的等級呢? 謝謝!

原文章由 hujf 於 08-8-14 10:02 發表

不貴。我自己都有“國家語委普通話水準測試”一級證書,但如果我去教,我收費就不止$500/四堂。我知其實現在普通話老師競爭激烈,有些內地大學生兼職做老師,每小時工錢都在$100之下,但對於有經驗、識「教」的老師,$500/四堂 ...

國語委ge「普通話水平測試」(PSC)會指定不同地方某D機構可以舉行呢個試,係香港就有港大、中大、科大、嶺大等,好似係科大考呢個試,得到某等級都係科大自己出證書,當然你可以比$申請埋國家統一ge證書。

所以你可以查下你所講ge「廣東省語言文字工作委員會辦公室」係咪可以考PSC,而「普通話培訓測試」係未 = PSC就唔多清楚。

原帖由 CalvinMama 於 08-8-15 00:18 發表
普通話培訓測試等級又是否等如 "國家語委" 的等級呢? 謝謝!

普通話跟北京話不一樣的, 住在胡同的北京話就很難懂, 什么"跟咱家走罷",叫外地人摸不著頭腦!

上門教幼兒普通話﹐較好資歷的導師﹐一般收費多少? 各位有無好介紹呢?

北京口音像是要將舌頭捲到喉嚨裡去了樣的, 所以北京人教的普通話並不代表一定是標準的普通話.

其實北京方言在中國如此之多方言中是相對接近普通話的, 而且北京又是中國的首都,令好多人誤以為北京話就是普通話, 其實是極大錯誤的.. 所以你請普通話老師一定要睇佢有冇國家級普通話考試證書,最好有教育文憑,因為好多識講但唔識教!!

原帖由 MarketCEO 於 08-9-1 01:03 發表
北京口音像是要將舌頭捲到喉嚨裡去了樣的, 所以北京人教的普通話並不代表一定是標準的普通話.
親子王國以外之連結已被刪除

原帖由 miffy 於 08-8-24 22:47 發表
我仔而家個普通話老師係北方人, 係唔係北京人我就唔識分, 不過佢教得好好, 又有責任心, 我仔升小一, 佢問我係邊間出版社的普通話課本, 叫我放心, 話會幫我跟~~

我仔學了半年, 起碼識聽, 同識講少少句子, 老師派的no ...

Hi! Miffy,
May I know  how much does the teacher charge per hour? Is the teacher male or female?
Can u pm me the details?
Thank you!
‹ 上一主題|下一主題