用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想請教 -- 關於體藝中學
樓主: BB200200
go

想請教 -- 關於體藝中學 [複製鏈接]

Re: 想請教 -- 關於體藝中學

沙田柚

能夠令到一間學校衰足十年既人點會係係呢一兩年先做校長個個呢!有咁既本事既人咪就係著名既張灼祥咯,
唔洗講多你睇下而家既DBS變成點你就知道我講既野有冇老作,如果你識人讀緊DBS你都會問到.
當年一傳出呢位老哥過檔DBS我已經同人輸賭DBS有難.
結果不幸言中!

較肉柱 寫道:
沙田柚

能夠令到一間學校衰足十年既人點會係係呢一兩年先做校長個個呢!有咁既本事既人咪就係著名既張灼祥咯,
唔洗講多你睇下而家既DBS變成點你就知道我講既野有冇老作,如果你識人讀緊DBS你都會問到.
當年一傳出呢位老哥過檔DBS我已經同人輸賭DBS有難.
結果不幸言中!

DBS發生物野事呀?

咁差咩?兩日前先有報紙話佢同個lawyer舊生拯救個在學師弟喎!又林子祥籌募義演...好有聲有色丫?
睇早兩期既壹週刊又唔係講得佢咁差喎!似乎係d學生墨守成規,連垃圾箱都唔可以換阿!十足民國初期既男人辮,女人扎腳布阿!!人家可以係屯門,由0開始做到band 1,又唔似喎!!同埋如果佢咁差,點解dbs會請佢??

其實DBS轉直資係大勢所向丫!政府出一招五改三,把名校玩死,畀我係佢都轉直資自己收生啦!在我地呢D外人看來,似乎係的老師為保金飯碗利用的學生多d喎!近日似乎大家講點數,校董話唔影響佢地改革後既金飯碗,有多冇少後,直資立即過晒阿!

唉!事事非非,唔係我呢d靠睇報紙既人可知!

至於體藝依家係咪注重左學術多過體藝科目我唔清楚,
對於唔知或者唔肯定既野我唔會係呢度好似有D C9咁UP得出就UP完全唔洗負責任既.

不過自從換左校長之後學校既行政係比之前好左D,
但係由於積弱左十多年要靠短短一兩年扭轉乾坤,
係教育界係比較罕有!
但有一樣野可以肯既係十年樹木百年樹人,
羅馬唔係一日建成教育亦不例外.

你地有冇留意無論任何媒體係呢十幾年,
從來都冇聽聞過體藝出過咩猛人或者成績咩!
你地唔奇怪既咩?
以一間政府投放咁多資源又係全港性收生既學校,
係香港可以講係獨一無二而且條件極度優越,
全港精英任佢揀喎...........

但竟然唔單止做唔到人才輩出,
仲連中英文會考成績(2003)都有本事有百分之八十以上只係及格成績而矣(即係只有D同E),F以下既竟然幾乎接近百分之十.................即係話可以有A,B,C既學生連十個巴仙都冇呀!
大佬收生個陣全部係Band 1架陰功!

DBS發生咩事大家可以查返呢兩年既報章報導,
老實講DBS話哂有百年基業,
要玩到好似體藝咁既局面亦唔可能係一兩年既事.
不過時間再長D就唔敢擔保勒.

重有.......講開一周刊個次報導張灼祥,
讚到佢天上有地下冇,
呢個只係「行外人」一知半解姐,
即係當年鄭大班夠係風波裡的茶杯盛讚羅飯焦分係好官一樣,
唔係得罪講句呢D野,行外人知個屁咩!

個期既報導我都有剪存將來「備用」.
大家如果有聽開港台第二台逢星期日既「講東講西」節目曾經有一集搵左呢位大佬上去做客串嘉賓,
自從個次之後港台就冇再搵呢位老哥咯,
你地大可以上網聽返當日呢位校長既表現唔洗我多講啦!

講返馬鞍山祟真,
如果大家係都要話佢係Band 1學校,
我係呢度謹代表羅懿舒校長向大家90度鞠躬!

老兄又好似大左dd...^_^
體藝個website:
Student Performance & Prospects  
HKCEE   

The passing percentages of Chinese Language, English Language and Mathematics were 83%, 92% and 93% respectively in the school year 2002-03. The passing percentages of Art & Design and Physical Education have been over 90% for many years.   

HKALE   
The passing percentages of Use of English and Chinese Language & Cultures were 98% and 94% respectively in the school year 2002-03. The passing percentage of Art & Design was 100%. The university entrance rate was almost 80%.  

唉!上過dbs,曾肇添,呂明才,培英.....近十間Band 1....冇一間係網上提佢地考成點......冇得compare添!唉!香港中學既透明度....-_-!

DBS點解請張老兄做校長?
佢係個度畢業架麻有咩奇即,
咁你話林子祥做咩係DBS唱歌姐,咪又係係個度畢業咯,
咁個個律師做咩幫DBS姐,咪又係係個度畢業咯!
DBS就係咁有傳統架啦!

蝦!點解你地唔將個焦點放係個個要人幫既學生身上呢?
咁你就會了解更多,同印證左我既推測係一D都冇花假!

哈!去yahoo search下 "中學 公開市成績",終於搵到第二間叫band 1既沙田中學..不過得1999.....係五年前.....唉! 兩者差不多阿!!(體藝好少少阿!) 唔知其他既沙田band 1係點呢?唉!點解教署唔公開佢地d 成績??

東莞工商總會劉百樂中學:

http://lplss.school.net.hk/teaching/result.htm

1999年公開試成績

香港中學會考平均合格率  86%

香港高級程度會考平均合格率  77%

1999年中七學生升學情況

中七畢業學生中80%能升讀大學或專上學院。

哈!終於搵到培英:唉!....好過冇講...!差不多!

http://stpyc.school.net.hk/chi/profiles/feature02.htm

成績優異  
派來本校的本區中一學生全屬第一級。
中三升中四派位率為100%。所有中三學生均可於原校升讀中四。
本校學生的公開試成績優異:
 中學會考及高級程度會考各科平均合格率均超過九成。
 中學會考及高級程度會考優良率亦高於全港優良率。
中六級全部取錄自原校中五級學生,毋須收取外校生。
約八成預科畢業生獲大學取錄。
本校畢業生在各大學的表現甚為卓越,部分更獲取大學獎學金。

沙田柚

你冇錯我都冇錯o番!
你講緊及格律呀麻,
咪岩咯,我係話英文科2003年有百分之7.83既體藝生唔及格呀麻,咁咪即係有九成以上及格咯,我有講錯咩?

係及格律咋!
佢敢唔敢公佈有幾多個A,
幾多個B,
同幾多個C呀,
差好遠架大佬!

你地好勁,搵咁多料。
我淨係記得好幾年前,有人話中五會考十二三分體藝都會收原校讀中六,而中七高考有「好」成積,大部份都靠外校生(中六佢地收好多沙官,男拔等會考有廿七八分的)。

不過,每間學校都有利弊,我以前讀女拔時,有同學會考文科十一分,中文F,英文C,數學ABS,你話死唔死。

較肉柱 寫道:
DBS點解請張老兄做校長?
佢係個度畢業架麻有咩奇即,
咁你話林子祥做咩係DBS唱歌姐,咪又係係個度畢業咯,
咁個個律師做咩幫DBS姐,咪又係係個度畢業咯!
DBS就係咁有傳統架啦!

蝦!點解你地唔將個焦點放係個個要人幫既學生身上呢?
咁你就會了解更多,同印證左我既推測係一D都冇花假!

你係唔係dbs既先生阿,好似同佢有仇口咁阿..哈哈!
dbs轉直資好明智丫?有乜問題?
仁兄,可唔可以將你知道既講出實質d講出黎呀!老實講,有門路,就唔使上黎探聽消息啦!^_^我地聽完後自會小心印證,印證.我search完一輪後覺得你既話有dd誇大...(dd啦^_^). 好似要人家100% passing rate咁....有幾多名校得丫!一個半個有家庭問題,有病....等等,邊有可能阿!Compare 一下其他d band 1 學校.....差不多阿!

點解間間都只係公佈及格率而唔敢將各個Grade既成績公佈呢?名校同普通學校既分別就係係Grading裡面勒!

A校整體及格率係95%,
B校整體及格率係95.2%,
咁你係咪話兩間學校不相伯仲呀,
唔睇Grading呢個世界根本就冇名校啦!

大埔羅定邦中學....不過係1997既:

http://ltp.school.net.hk/academic/acade.htm

較肉柱 寫道:
點解間間都只係公佈及格率而唔敢將各個Grade既成績公佈呢?名校同普通學校既分別就係係Grading裡面勒!

A校整體及格率係95%,
B校整體及格率係95.2%,
咁你係咪話兩間學校不相伯仲呀,
唔睇Grading呢個世界根本就冇名校啦!

Exactly!不過你去DD沙田既band 1中學睇睇丫!!透明度仲哀阿!!要 compare一下先可下結論嘛!點解教署唔公開佢地d 成績??叫人點揀阿?-_-

女拔2003年會考整體及格律係99.27%,
皇仁2003年會考整體及格律係95.96%,

兩間就咁睇好似分別唔大喎,
再細分呢.............

女拔A等係30.42%,B等係26.85%,C等係22.11%,
皇仁A等係25.87%,B等係20.69%,C等係21.25%,
淨睇A同B都差成條街啦,你話差幾遠呢?
名校中既名校係DGS呀!
淨睇及格律蛇都死呀!

係真嫁,聽我親友既女講,呢樣野發生係佢地既science class到!因為學校開兩班理一班文!所以佢地每年都會有十個八個位理科位,但唔係收沙官,而係最多曾肇添及dbs,而男拔等會考有廿七八分的!但佢話因近年曾肇添同佢地一樣開一文兩理(多左班理科),已沒有咁多人勁流出來了!

但點解佢地收唔夠人都開兩班理科,佢就話唔知喎!!

wsw9341 寫道:
你地好勁,搵咁多料。
我淨係記得好幾年前,有人話中五會考十二三分體藝都會收原校讀中六,而中七高考有「好」成積,大部份都靠外校生(中六佢地收好多沙官,男拔等會考有廿七八分的)。

不過,每間學校都有利弊,我以前讀女拔時,有同學會考文科十一分,中文F,英文C,數學ABS,你話死唔死。

樹大有....^_^...呢家野好難講既,一個離婚既家庭就足以.........邊有100% pass丫!據我所知現在既King's,甚至dbs....一樣有好多問題學生!所以大家唔好晒靠個賓妹阿....!

唉!鬼唔知咩!可惜,唔係間間搵到呢的料阿!
較肉柱 寫道:
女拔2003年會考整體及格律係99.27%,
皇仁2003年會考整體及格律係95.96%,

兩間就咁睇好似分別唔大喎,
再細分呢.............

女拔A等係30.42%,B等係26.85%,C等係22.11%,
皇仁A等係25.87%,B等係20.69%,C等係21.25%,
淨睇A同B都差成條街啦,你話差幾遠呢?
名校中既名校係DGS呀!
淨睇及格律蛇都死呀!

教育署執左啦而家得返教統局,
當年整左本咩鬼野學校概覽間間都唔肯落成績,
肯落個D都係講D唔講D,
官方又點敢公佈各校既會考成績呀!

唔好話會考成績啦,
就算而家大家討論緊既什麼Band乜Band物都係坊間傳說咋,
有人話係咪係咯,
官方從來都唔會證實,
如果證實左,
band3個d搵鬼讀呀,聽執都得咯!
‹ 上一主題|下一主題