用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 So Quiet here!?
樓主: nabi
go

So Quiet here!? [複製鏈接]

nabi,

妳囡囡選了入辯論隊, 勁喎

話說我囡囡由 P.3 起, 開始經常駁咀/頂咀, 但她很多時都係唔中 point, 於是我沒有通知她而代為報名辯論隊選拔賽, 等佢經歷一下講野要到題, 不要胡亂駁咀 .

結果約 20 多人參加, 最後挑選了 4 位同學, 當然她沒有份, 當日老師出的問題是 : 為何反對老師請同學食糖 ? 囡囡話在眾人中, 她表達的意見最多, 但不明白為何不入選 ? 原來她講來講去都圍繞著食糖對身體的害處, eg:
~ 食糖會蛀牙;
~ 如果硬親粒糖要入醫院, 會浪費父母金錢;
~ 而當時人可能不能食糖, 一食便會生病, 因為老師比糖而要入院, 又會浪費父母金錢;
~ 將糖紙隨地掉, 令清潔工人要多花時間清理; ......

下年佢會再接再厲, 她問我如果她入圍代表了什麼? 我話 = 她講野開始中 point 喇

原文章由 ChiChiPaPa 於 08-6-15 16:47 發表

nabi,

已買了四張7月9日的門票。

佢無份合唱喎!聽太太講,妳囡囡選了入辯論隊。利害呀!囡囡話她那一班得一位同學入選。可知幾難。

[ 本文章最後由 HY412 於 08-6-15 21:55 編輯 ]

回覆 #1 HY412 的文章

Hi ChiChiPaPa amd HY412,

I guess my daughter was only lucky.  
She told me once the question after she had the "interview".  But I can't really remeber the question and her response.  Let me check and will share with you.  

Keep trying , there will be another chance next year.

回覆 #1 HY412 的文章

I guess my daughter was only lucky.  
She told me once the question after she had the "interview".  But I can't really remeber the question and her response.  Let me check and will share with you.  

Keep trying , there will be another chance next year.

Hi nabi,

你囡囡真係好勁, 樣樣都表現得咁好, 我個女個日拎張落選回條返黎比我簽嘅時候都幾失望, 不過, 我同佢講如果佢真係有興趣, 下年可以再參加選拔, Anyway, 我個女嘅 EQ 永遠比我好得多...嘻嘻...

各位戰友....最後一晚...大家一齊加油....

晞晴媽咪

回覆 #1 晞晴媽咪 的文章

"各位戰友....最後一晚...大家一齊加油...."

Add oil, besides 加油...., we need luck' too!

My daughter has done her exams.  She did nothing other than watching TV and playing!

GOOD LUCK TO ALL OF YOU!

BK 有啲事喎,點解尋晚我 post 嗰啲文冇晒架?

晞晴媽咪,

唔好意思睇漏妳個問題。今年總結成績退步咗 ,暫時暑假同仔仔睇全料,一星期返五日學校,遲啲先計劃有咩玩

原文章由 晞晴媽咪 於 08-6-13 23:27 發表
Hi kidslover,

好耐無見, 呢期玩埋伏呀 ? 哈哈...我都有一輪少左上 BK ....黎緊有無 plan 左 D mug 野暑期活動比仔仔呀 ?

晞晴媽咪

大家有冇留意份校際音樂節成績通告,有位一年班的同學挑戰四級鋼琴獨奏,重攞到80 分或以上,真係厲害、厲害!

講到成績, 大家咁話啦....我個女埋單咪又係退步左, 仲要唔少添...聽日對卷啦...我個女就大覺瞓, 我到而家成點鐘都仲眼光光...我喺度一個人驚緊, 如果佢聽日話比我知是但一科主科衰左, 我唔知會唔會喺公司暈低....唉...都係唔好再諗...如果唔係成晚都失眠....

至於你提及嗰一個挑戰四級校際鋼琴比賽的一年級生, 真係好勁呀 ! 不過, 同小女同級都有一個參加七級校際鋼琴比賽, 仲攞到獎添, 聽講呢位同學係一個轉校生, 亞女知道同級有呢個 "勁"人, 都有 D 壓力, 不過, 我打算出年佢升六年級前可以考完八級鋼琴 + 小提琴, 希望佢 OK 啦....

咁多位, 我想問下, 樂團面試結果出左未呀 ? 因為見學校在智能卡收費項目有 七, 八月份的樂團費, 但我奇怪暑假期間應該係入選左某 D 樂團至會收費?? 請問有無人知道 ??

晞晴媽咪

囡囡主科只派了數學和閒科 ( 全部成績有進步) , 中文和英交要下星期一才對卷, 我估 ...... 應該 ...... 合格呢 , 我 send 了 email 給妳, please check .

原文章由 晞晴媽咪 於 08-6-20 01:12 發表

講到成績, 大家咁話啦....我個女埋單咪又係退步左, 仲要唔少添...聽日對卷啦...我個女就大覺瞓, 我到而家成點鐘都仲眼光光...我喺度一個人驚緊, 如果佢聽日話比我知是但一科主科衰左, 我唔知會唔會喺 ...

囡囡昨日被選入排球隊,暑假有四星期(逢星期二至五)免費實習,每天兩小時。不知九月後排練時間會如何,有沒有家長可報料呢?囡囡話很喜歡,我又怕排練時間很長??

回覆 #1 mabelma 的文章

有四星期(逢星期二至五)免費實習,每天兩小時。同暑期班有沒有相撞 ? 試下上學校內聯網查下, 可能曾出過通告.

妳個囡已經好高, 暑假後咪高過我個囡

我只知道籃球是每個星期六上午練習, 不知出年是否有變.

[ 本文章最後由 HY412 於 08-6-21 14:12 編輯 ]

晞晴媽咪

晞晴媽咪
"講到成績, 大家咁話啦....我個女埋單咪又係退步左, 仲要唔少添...聽日對卷啦...我個女就大覺瞓"

I also 大覺瞓 because never think that could be so bad.  Now want to .  I don't know what to do!!

Hi nabi,

都係個句, D 細路嘅表現其實都唔到我地控制, 我個女都唔見得考得好...星期五只係派左英文, 常識 + Science...星期一至係 "戲肉", 祝大家好運....

而家我又試夜麻麻 "胡思亂想" 啦....唉......

晞晴媽咪

I watched the first round debat competition in Heep Yunn last month, exciting, entertaining and good comments from the judges. I heard their training is very tough. They deserve to win. Do you know 3 of the girls accepted by DGS this year are debat team members?
Our volley ball boy's team also got a very successful result this year.  
APSKT kids are trained well.  Salute to the teachers and parents!

原文章由 nabi 於 08-6-16 08:10 發表

She told me once the question after she had the "interview".  But I can't really remeber the question and her response.  Let me check an ...

原文章由 twosonspa 於 08-6-25 21:14 發表
I watched the first round debat competition in Heep Yunn last month, exciting, entertaining and good comments from the judges. I heard their training is very tough. They deserve to win. Do you know 3  ...

Hi,

I missed all the debate competitions they had (last year and this year).   Would you please tell me the final one?  I wish I could make it!

I heard they have good trainning too and wish they will do well this year!  

"APSKT kids are trained well.  Salute to the teachers and parents!"

I appreciate all the teachers and staff here.  They are friendly and caring to the children!

APSKT kids are trained well.  Salute to the teachers and parents!

Hi,

尋晚放工返黎見到亞女嘅樂團面試結果終於出左, 今年好好彩入到高弦 + 交響樂團, 佢見到我已經猛講九月開課後每個星期六朝早都要返 4 個鐘頭樂團練習, 好慘....但我話你會有 10 分音樂科救命分 wor...佢諗諗下就無再嘈, 不過, 我都知會辛苦, 但係可以同一大班同學一齊拉樂團應該幾好玩....

另外, 仲見到三張經學校訂的宣小音樂會門票, 但....個位都幾後, 唔太好, 早知就等佢公開發售嘅時候自己買, 之前仲以為經學校買 D 位會好 D...唉....算係支持下個女啦....

晞晴媽咪

回覆 #1 晞晴媽咪 的文章

我阿囡到今年都沒有想過要入任何"樂團", 她始終覺得星期六要用二小時回校練習, 一小時車程係花時間, 每天又要抽時間練習, 對她來說係『慘』 , 她寧可參加完游泳班, 然後直接去打個半小時羽毛球都覺得未玩夠

今早回校上學器班, 看見妳囡囡的我的願望:『下學期考到頭五名』, 唔知願望是否成真

Hi HY412,

好多謝你同我透露小女嘅下學期願望, 唉.....不過, 呢個又何嘗唔係我作為媽媽嘅心願 ? 但都係個句..."早知今日, 何必當初 ?"...如果佢自己都想考到頭五名, 點解唔放多 D 時間溫書 ?點解做卷又唔夠小心 ? 除非....全班同學成績都普遍差左, 否則....佢呢個願望都凍過水....

晞晴媽咪

原文章由 晞晴媽咪 於 08-6-28 23:21 發表
Hi HY412,

好多謝你同我透露小女嘅下學期願望, 唉.....不過, 呢個又何嘗唔係我作為媽媽嘅心願 ? 但都係個句..."早知今日, 何必當初 ?"...如果佢自己都想考到頭五名, 點解唔放多 D 時間溫書 ?點解做卷又唔夠小心 ?  ...

「頭5名」,我個女就發夢都無諗過,我估佢會覺得睇多幾本老鼠記者實際一些。不過,佢似乎好介意有同學要離開學校。佢今日同我講過幾次她的那一班有一位同學要出校,因為這位同學已經留過一次班,而這次考試又考得不好。
‹ 上一主題|下一主題