用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 期中考派成績表, 心情好down
樓主: wttclh
go

期中考派成績表, 心情好down [複製鏈接]

我個仔下學期都差左好多,成日都錯埋d唔小心,有得抄都抄錯,鬧又試過,氹又試過,我每日放工就回家睇功課,温習,都唔知自己為乜,有時真係好想放棄,點解我付出咁多,佢一點都唔珍惜.

原文章由 kswiss 於 08-4-25 10:17 發表
我都好 down,我既情況同你差唔多.
小朋友二年級,今次考試突然大退步.原因唔係唔識,而係太多唔小心既野出現,搞到好幾份卷都拉低分,真係好唔開心.
我同佢同樣有付出時間溫習,做補充,又提埋佢要注意既重點,佢都可以錯,真係冇辦法.
今次考試成績係兩年以來既新低點,我一時間未能接受.
仲有想放棄既念頭.
覺得理佢同唔理佢分別都唔係好大,投放既時間真係好唔值.
不如大家去玩仲冇咁嬲,用咗d時間溫習,好頭來得個吉.

醒目開學勳章

期中考派成績表, 心情好down

我就覺得如果小朋友只係讀1年級,數學科考試唔合格,應該要留意下,因到了二年級時仲加埋乘除法的時候怎樣辦呢?

原文章由 藍莓 於 08-4-26 13:25 發表
我個仔下學期都差左好多,成日都錯埋d唔小心,有得抄都抄錯,鬧又試過,氹又試過,我每日放工就回家睇功課,温習,都唔知自己為乜,有時真係好想放棄,點解我付出咁多,佢一點都唔珍惜.

...

您好;

每個家長都是這樣, 我兩夫妻一下班便回家幫他們, 我付責細仔小一, 太太付責大仔小三, 加油, 當父母是辛苦的, 但看見他們進步便開心. 再者我兩個都有讀寫障礙.

‹ 上一主題|下一主題