用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS收生的標準
樓主: cheesecakeyoyo
go

DBS收生的標準 [複製鏈接]

原文章由 redhot 於 07-12-17 12:50 發表
我重覆睇完再睇,都唔覺得你有什麼冒犯或比較之心。

事實上,我唔排除有小朋友係憑實力入選,但數量就肯定唔係150個,事實上我第一手資料知道朋友個仔就係憑關係入,佢自己承認,佢唔講唔通人地湊佢生豬肉咩,講真,唔係佢親口講我 ...

多謝你的支持。
可能崩口人忌崩口碗,以為我話人的仔仔成績差靠關係才入到DB,如個別人情況真係咁,就會好敏感。
講真香港地好多人都會靠關係入學校,唔單止會出現在DB,係好正常情況,所以點會眼紅得咁多,而且人士不能幫你一世,最終都係要小朋友讀得掂。我覺得你個朋友承認自己有人士入DB都好值得尊重,好過有人明明靠人士入而又唔承認,仲話自己個仔點叻法,然後又話人地好靠人士,更加低贓。

原文章由 piyopiyohoho 於 07-12-17 14:43 發表
Believe it or not, here is a true story just happened this fall.  A “lucky” boy got accepted by three renowned direct subsidy primary schools - SPCC, DBS and SPC. The hit rate is 100% as they are th ...

I like your title though it's a bit sacarstic.  I am the kind you mentioned, got accepted by three primary schools   without any preparation, connection, religion or old boy affiliation, very simple portfolio (prepared within one hour in a rush to meet the deadline of application ), etc. and I am not from rich family .  Having gone throught these interviews I understand that it's depend on the child's performance .  I did ask my son about the inerviews but he kept on replying "I forgot" and I did not follow up.   I do not know whether people would believe it or not.

Is this kind of debate happens annually?

[ 本文章最後由 BBHin 於 07-12-17 16:45 編輯 ]

王國長老

年年如是,週而復始。

原文章由 BBHin 於 07-12-17 16:42 發表
Is this kind of debate happens annually? ...

回覆 #3 cheesecakeyoyo 的文章

Totally agree that i find cheesecakeyoyo just to analysis a fact in all kinds of possiblities.  Not spoting you -- Ultraman媽媽.  I wonder why Ultraman媽媽 was so 介意 cheesecakeyoyo mentioned 既野, 仲略為攻擊性, 挑釁性既說話. 本來大家都唔會覺得ultraman媽媽係用什麼途徑入, 但經此一說, 反而會令人認為此地無銀....

[ 本文章最後由 bill-gate 於 07-12-17 17:07 編輯 ]

個朋友係兒時玩伴,大大話話識左三十年,佢唔會隨便同人講呢d野,同我先咁坦白。佢同你的口吻一樣,成日驚個仔跟唔上,上到中學都係比外來生head住。佢比得起錢補習,問題係就算比得起都唔知去邊搵勁人。d同學仔亞媽個個都守口如瓶,永遠唔會分享點幫個仔溫習。當然,如果父母好有學識就唔洗驚,但如果自己程度普通,咁就

其實就算有人靠人士,都冇乜野呀!真實社會本來就係咁,冇野係所謂十足公平架,問題係自己睇唔睇得開姐!亦唔需要妒忌。而且就算有咁既case,都唔會佔晒150個位,總有人靠實力。問題係自己的小朋友的實力是否校方認同果種實力姐!

再唔係咪train得個仔再勁d,在有限的位度突圍而出囉。呢度都有個小朋友成功入幾間名校,亦家長舉例話某些同學可以成功插入架。

原文章由 cheesecakeyoyo 於 07-12-17 16:19 發表

多謝你的支持。
可能崩口人忌崩口碗,以為我話人的仔仔成績差靠關係才入到DB,如個別人情況真係咁,就會好敏感。
講真香港地好多人都會靠關係入學校,唔單止會出現在DB,係好正常情況,所以點會眼紅得咁多,而且人士不能幫你一 ...

呵~呵~呵~

原文章由 bill-gate 於 07-12-17 17:01 發表
Totally agree that i find cheesecakeyoyo just to analysis a fact in all kinds of possiblities.  Not spoting you -- Ultraman媽媽.  I wonder why Ultraman媽媽 was so 介意 cheesecakeyoyo mentioned 既野,  ...

本來我都唔想再發表,但要對我仔仔公平,我都要講番d.
我仔仔係百分百自己考入的, 信不信由你.
點解我當初要問果位媽咪點知人地小朋友d野呢.
因本人小朋友都係來自一間傳統幼稚園,出名程度高同多考試測驗.而我也認識到一位很起愛打聽其他小朋友成績,而常常作出比較的媽咪. 可能我真係對號入座啦.

[ 本文章最後由 Ultraman媽媽 於 07-12-17 17:44 編輯 ]

原文章由 redhot 於 07-12-17 17:20 發表
個朋友係兒時玩伴,大大話話識左三十年,佢唔會隨便同人講呢d野,同我先咁坦白。佢同你的口吻一樣,成日驚個仔跟唔上,上到中學都係比外來生head住。佢比得起錢補習,問題係就算比得起都唔知去邊搵勁人。d同學仔亞媽個個都守口如 ...

其實名校都好多都係咁,反而有錢個班未必會同你計較,大家級數不同,反而中產就更加各懷鬼胎,所以有幸入選固然開心,失敗也不必太介意,可能大人同弟弟都少d煩惱。都係個句,最初開呢欄都係呢個目的,唔知點解會引來個別人士咁大反應。

原文章由 Ultraman媽媽 於 07-12-17 17:41 發表
本來我都唔想再發表,但要對我仔仔公平,我都要講番d野.
我仔仔係百分百自己考入的, 信不信由你.
點解我當初要問果位媽咪點知人地小朋友d野呢.
因本人小朋友都係來自一間傳統幼稚園,出名程度高同多考試測驗.而我也認識 ...

咁你口米認了自己個仔是他講的成績麻麻間間學校都唔收及阿媽話過有人士的law?

....................................delete..............................

原文章由 holywood 於 07-12-17 17:52 發表

咁你口米認了自己個仔是他講的成績麻麻間間學校都唔收及阿媽話過有人士的law?

[ 本文章最後由 Ultraman媽媽 於 07-12-17 18:38 編輯 ]

原文章由 Ultraman媽媽 於 07-12-17 17:56 發表
算啦!替人出頭都要負出代價. 你地喜愛點諗就點諗啦!
我也不會再回應這個topic了.

付出代價?你恐嚇?你都詞窮了,邊有得回應。明明靠人士又話個仔自己考入去,我其實路過唔關我事,但就唔抵得d人洗銅銀夾大聲。自己理虧又鬧人地,講真你有得靠到人士都好巴閉,否則如果你真係cheesecakeyoyo所講,你都好頭痕要週圍搵學校。你都算好彩,冇間學校收你但入到男拔,可能全校得你一個。

holywood,
你千萬唔好誤會,我唔係話你. 我只係話我替人出頭要負出代價.
如令你誤解真係對唔住

原文章由 holywood 於 07-12-17 18:19 發表

付出代價?你恐嚇?你都詞窮了,邊有得回應。明明靠人士又話個仔自己考入去,我其實路過唔關我事,但就唔抵得d人洗銅銀夾大聲。自己理虧又鬧人地,講真你有得靠到人士都好巴閉,否則如果你真係cheesecakeyoyo所講,你都好頭痕要週 ...

但我也希望你收番你這個誤解我的說話,因這對我小朋友很不公平.

原文章由 holywood 於 07-12-17 18:19 發表

付出代價?你恐嚇?你都詞窮了,邊有得回應。明明靠人士又話個仔自己考入去,我其實路過唔關我事,但就唔抵得d人洗銅銀夾大聲。自己理虧又鬧人地,講真你有得靠到人士都好巴閉,否則如果你真係cheesecakeyoyo所講,你都好頭痕要週 ...

Which school your friend's son chose finally?  Just feel interest to know....pls tell me if you want.

原文章由 BBHin 於 07-12-17 13:24 發表
大家唔好抝啦,入边間又或者唔入边間唔代表一切,唔駛勞氣。大家盡咗責任愛護自已嘅小朋友已经好好。

我朋友個仔今年考咗DBS Form1,個competition比P1更大。DBS收咗佢個仔但佢個小朋友自己唔鍾意結果自己考入 ...

係,就係各懷鬼胎!我程度唔高,都唔識用合適的詞語來表達。
睇來你都好知道呢d學校家長係點喎!

原文章由 cheesecakeyoyo 於 07-12-17 17:45 發表

其實名校都好多都係咁,反而有錢個班未必會同你計較,大家級數不同,反而中產就更加各懷鬼胎,所以有幸入選固然開心,失敗也不必太介意,可能大人同弟弟都少d煩惱。都係個句,最初開呢欄都係呢個目的,唔知點解會引來個別人士咁大 ...

Do you mind to let me know which DSS your friend's son was studying and could get a place in dbspd this year.  Plssss...

原文章由 acoggo 於 07-12-17 14:50 發表
老實講,今次可以有幸被DBSPD取錄的固然開心,但大家亦要知道DBS一向好在意要keep住自己的standard,所以呢6年大家都唔會有舒服的日子過,因為如果個仔係唔逹標的話,一樣冇得留低,學校亦從來冇保證你可直上DBS,講到明係’Qualif ...

自己個仔真金不怕洪爐火就得,不用介意人點睇。講真就算依家程度唔夠,大人同小朋友一齊努力就得,入到名校係青雲路的開始,但就肯定要付出,祝你及仔仔好運。

多謝你明白了對我的誤解. 我明白入到名校都要靠小朋友同家長日後架努力和付出. 啱!真金不怕洪爐火,時間可証明一切.

原文章由 holywood 於 07-12-17 18:42 發表
自己個仔真金不怕洪爐火就得,不用介意人點睇。講真就算依家程度唔夠,大人同小朋友一齊努力就得,入到名校係青雲路的開始,但就肯定要付出,祝你及仔仔好運。 ...

邊個係人,邊個係鬼,我呢d路過人士就唔識睇喇!不過我想講樣野,你地學校有某些家長真係冇d學養,人地小朋友考到咩學校關其他人咩事?硬係有人中意聊事鬥非!早排至見有你地學校家長比人插,老實講,作為第三者,我覺得果個人好無辜,所以印象特別深刻,e+又見到呢d情況......

我向來好尊重用心教學的學校,見到有d咁質素的家長,我好替學校難過,更替你地的小朋友難過!

聊事鬥非的人士,檢討下啦,你好冇人格,攪到連我呢d局外人都忍唔住要打咁多字

再說下去,又會惹來別人誤會,因為很多考了db的準家長,又有很多db家長在線。
我只想說名校競爭大,中下游份子當然要自保,剩係睇第二次面試時,都唔見有好多人願意分享就知道,呢d係正常,呢類情況會出現好多名校,唔止係db,所以小朋友入到普通學校,唔代表程度低,但不用交學費及出外猛補習,多d錢用向其他方面都幾好。總之各有前因莫羨人,養兒99長憂100,讀邊間學校都係咁話。
‹ 上一主題|下一主題