用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 VS 喇沙
樓主: 1649
go

英華 VS 喇沙 [複製鏈接]

如果我會選喇沙,免費又有中學,地點又好,學校又有游泳池,學生成績又唔錯:

原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 10:21 發表
英華小學創校時間太短,
理念新但未見成效,
相信創校首批小一生仍未畢業,
所以真係好難同LS 比較的。
只要家長認同學校方針,
家長先最了解個仔嘅性格,
如果認同學校理念又覺適合個仔,
無謂單睇名氣來比較嘛。 ...

:) 同意,建議樓主可直接到校訪問一下,既然範圍已收窄了,最好也讓小孩和自己看一下,事源今日的教育經營方針,主張百花齊放,家長要做精明消費者,事關要付出您的一生最重要的資產──您的孩子。

王國長老

VKwan,

我仔今年小四,好鬼勞氣!
早幾年DBSPD 收左好多人地嘅學生架,
我仔學校都好多個過左塘,個個超班馬呢!
當然,人望高處,有咁好嘅接龍中學,
家長一定係咁選擇嘅,最緊要亞仔OK 啫。

原文章由 VKwan 於 07-12-6 12:04 發表
我以前好似聽過人講,當年db收插班,取走sfa唔少學生。
不過db有本事收晒超班精英,學校只要比個環境,唔需要特別做咩,個outcome都會好勁架啦。
其實雖然個brand係舊,間校始終都新,學校本身的實力真係冇人知。

麟媽,你好有心得 ...

原來麟仔P4啦,咁我有野唔識真係可以問問你。
咁麟仔有冇過塘呀?佢e+間學校有冇中學呀?我就煩緊將來升中呢個問題,呢個問題係直接影響我應該選咩小學。我驚揀錯呀!

原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 12:14 發表
VKwan,

我仔今年小四,好鬼勞氣!
早幾年DBSPD 收左好多人地嘅學生架,
我仔學校都好多個過左塘,個個超班馬呢!
當然,人望高處,有咁好嘅接龍中學,
家長一定係咁選擇嘅,最緊要亞仔OK 啫。

...

王國長老

有直屬中學架,
我老公係舊生,
死守派,話唔做叛徒。  

原文章由 VKwan 於 07-12-6 12:27 發表
原來麟仔P4啦,咁我有野唔識真係可以問問你。
咁麟仔有冇過塘呀?佢e+間學校有冇中學呀?我就煩緊將來升中呢個問題,呢個問題係直接影響我應該選咩小學。我驚揀錯呀!

...

麟媽,

你仔仔係'爸爸舊生分'入呢間小學?

原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 12:30 發表
有直屬中學架,
我老公係舊生,
死守派,話唔做叛徒。  

王國長老

係!舊生+宗教
會唔會比人炳....有d驚...

原文章由 Mrssslui 於 07-12-6 12:37 發表
麟媽,

你仔仔係'爸爸舊生分'入呢間小學?

麟媽:
我打字慢,你可唔可以遲少少check pm box?我有事想找過來人請教!
thanks

你問我, 我會選喇沙 (但要有心理及財力), 因為聽有人在那所學校就讀, 代表學校出賽的同學, 若父母想去支持, 門票要每人$500元 (包括那位同學), 咁樣你話係咪要財力呀. (只是聽聞, 不要以為我針對).
但英華也有他的好處.
所以, 我覺得最重要是父母認同那一間學校理念囉.

yw vs ls, 真係唔洗煩  yw 自己考, 靠自己, 自供自給($$), ls - 憑運氣(有relationship唔計),靠抽籤,唔係你想讀就得... 如果yw收咗, 唔同唔讀重去博ls

原文章由 VKwan 於 07-12-6 12:42 發表
麟媽:
我打字慢,你可唔可以遲少少check pm box?我有事想找過來人請教!
thanks

我又未聽過支持校際賽要畀咁貴入場費喎..

原文章由 dickielam 於 07-12-6 12:50 發表
你問我, 我會選喇沙 (但要有心理及財力), 因為聽有人在那所學校就讀, 代表學校出賽的同學, 若父母想去支持, 門票要每人$500元 (包括那位同學), 咁樣你話係咪要財力呀. (只是聽聞, 不要以為我針對).
但英華也有他的好 ...

都係架,雖然唔洗交學費,聽聞補習費都好勁架!當然,你可以選擇唔補習。

原文章由 dickielam 於 07-12-6 12:50 發表
但英華也有他的好 ...

麟媽,
絕對唔會比人炳!我好欣賞你………咁識揀老公

原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 12:39 發表
係!舊生+宗教
會唔會比人炳....有d驚...

所以我話我聽聞lor.

原文章由 charwes 於 07-12-6 12:58 發表
我又未聽過支持校際賽要畀咁貴入場費喎..

我而家一味睇各位嘅意見,我會揀ls(1st round 都係揀佢,不過衰咗)佢唔駛錢再加埋有中學,雖然唔一定入得到,但起碼有chance嘛 ,而且我仲有個細仔跟尾,$$都係我嘅考慮因素,再講搵小學已經咁頭痛,到中學可能仲煩 .

王國長老

哈哈!佢娶到我佢執到啦!
可能佢係話執到喊三聲,呵~呵~
不過話時話,入左間好學校,
分分鐘鐘做就好姻緣,
因為我同老公都係join school認識架。  

BTW, please check pm!

原文章由 VKwan 於 07-12-6 13:03 發表
麟媽,
絕對唔會比人炳!我好欣賞你………咁識揀老公

咁好野既!原來咁樣識架!
所以都唔好話讀男/女校唔好,我又唔覺喎!
我係你間姐妹學校讀架!
原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 14:35 發表
哈哈!佢娶到我佢執到啦!
可能佢係話執到喊三聲,呵~呵~
不過話時話,入左間好學校,
分分鐘鐘做就好姻緣,
因為我同老公都係join school認識架。  

BTW, please check pm!

...

王國長老

嘻嘻。。。我梗記得你啦!
你地當年都唔少join school functions 喇!

原文章由 Mrssslui 於 07-12-6 15:44 發表
咁好野既!原來咁樣識架!
所以都唔好話讀男/女校唔好,我又唔覺喎!
我係你間姐妹學校讀架!

咩我之前有同你提過我既母校咩?
原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 15:50 發表
嘻嘻。。。我梗記得你啦!
你地當年都唔少join school functions 喇!

王國長老

係呀!你好似提過架!應該好耐之前喇。

原文章由 Mrssslui 於 07-12-6 16:02 發表
咩我之前有同你提過我既母校咩?
‹ 上一主題|下一主題