用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 v 培正
樓主: spiderbat
go

英華 v 培正 [複製鏈接]

唔係喎, 小學唔係全上番中學噃, 你再check吓?

英華呢幾年成績唔可以作準, 因收左以前基全d學生,
但過幾年應該唔同晒, 因轉左直資後,學生質素高好多,
而家咁比較唔多fair.
要揀,我會選英華, 因唔鍾意中中.

原文章由 ob1 於 07-12-7 15:43 發表

培正今年會考摘A有197個,每名學生摘A約0.9個,英華摘A估計只有100個,即每名學生摘A約0.4個(英華校方沒有正式公佈)。

培正中文合格率100%、中文優良率51.9%。英文合格率100%,英文優良率40%。數學合格率98.1%、數學優 ...

原文章由 鳳梨 於 07-12-7 15:54 發表

...

今年(2007)英華所有中學會考生全部來自當年未遷校時的九龍城區、100% Band 1。五年前(2002)中一果陣於牛津道收既100% Band 1九龍城區學生,冇花冇假。

你所講既基全小學生2003年先搬去深水埗新校讀小五、六,有排都未升上中五去考會考喇,到時升上去中五會考成績應更沒有現水平。

你現時收的小一生2008年先番學,12年後先考會考,得唔得只有天知曉,但來緊12年英華會考成績,估計將一屆差個一屆矣。

另外,培正幼稚園100%學生升培正小學,培正小學85%學生升培正中學,機本上冇一間幼稚園能收100% Band 1生。所以有部份Band 2生可入培中。

原文章由 鳳梨 於 07-12-7 15:54 發表

...

是嗎?教改應該是02/03年的事,那麼基全學生效應指哪年度的學生呢?

英華呢幾年成績唔可以作準, 因收左以前基全d學生
---------------------------------------------------------
YW當年係收咗基全+插班生再一條龙上英中,  但當年的這班人現在大約初中, 仲未會考 !?  對嗎?

YW中學先前一直收100% brand 1, 但呢幾年YW會考成績一路下滑,  所以先要改直資, 否則英中便要下馬!

既然英華中學係收晒所有BAND 1生, 咁學生質素有乜問題啫?唔通唔夠人多A就話人哋唔夠佢好? 有時D數字遊戲真係好易誤導人, 好似有人話DBS今年無出狀元, 就話人程度下降, 點會係事實呀, 有好多好勁既學生已放洋啦..

兩間都無得好比? 因英中/中中一定有分別, 即理科中中係唔係用中文呢? 咁上都大學有排追.(英文).

小學轉直資就係唔想小學D學生質素低而上其中學,影響中學BAND 1地位.... ?  

原文章由 ob1 於 07-12-7 16:23 發表

今年(2007年)英華所有中學會考生全部來自當年未遷校時的九龍城區、100% Band 1。五年前(2002年)中一果陣於牛津道收既100% Band 1九龍城區學生,冇花冇假。

你所講既基全小學生2003年先搬去深水埗新校讀小五、六,有 ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 07-12-7 16:44 編輯 ]

簽名被屏蔽

係啦, 最好讀民幼, 跟住直上民中

原文章由 florakw222 於 07-12-7 16:45 發表
成日都有家長為左呢2間學校黎開火架啦   

我侄仔讀YW中學,  以band 1成績當年考入. 是全100%band1年代.    侄仔話校內有張貼會考成績榜,  成績相當一般 !  而且校長也承認(在學校內) 近年成績不如理想.

點解要轉直資? 或者等YW小的家長回應,  大约?年前學校轉直資開家長会 是否提及成績未符理想 有关?

聲明在先,本人基於求知心態詢問問題,絕不想聊交嗌。請問:

如果英華收的盡是100%Band1,點解會考成績竟不成正比?你有什麼見解?問題出於讀書風氣?師資?

(sorry,呢條應該問Martina)  又請問,貴子侄入讀英華年代是?唔知貴子侄有咩睇法?

既然以前收盡band1生對會考都冇幫助,理應以轉直資來改善收生都未必可以幫到個outing,對吧?

希望大家以事論事,對將入讀/有意入讀的家長多些建設性的幫助。

PS,根據呢位人兄的分析,培正又的確幾好,因為佢地真係做到有教無類,雖然我仍然唔prefer中中,都要比些欣賞的眼光培正。

原文章由 ob1 於 07-12-7 16:23 發表

今年(2007年)英華所有中學會考生全部來自當年未遷校時的九龍城區、100% Band 1。五年前(2002年)中一果陣於牛津道收既100% Band 1九龍城區學生,冇花冇假。

你所講既基全小學生2003年先搬去深水埗新校讀小五、六,有 ...

[ 本文章最後由 VKwan 於 07-12-7 18:00 編輯 ]

原文章由 Martina 於 07-12-7 17:11 發表
我侄仔讀YW中學,  以band 1成績當年考入. 是全100%band1年代.    侄仔話校內有張貼會考成績榜,  成績相當一般 !  而且校長也承認(在學校內) 近年成績不如理想.

點解要轉直資? 或者等YW小的家長回應,  大约?年前學 ...

你係邊度搵到張會考成績榜呀, 我未見過
而且我好肯定校長冇講過近年成績不如理想

你真係作得就作

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-12-7 23:06 編輯 ]

原文章由 ob1 於 07-12-7 15:43 發表

培正今年會考摘A有197個,每名學生摘A約0.9個,英華摘A估計只有100個,即每名學生摘A約0.4個(英華校方沒有正式公佈)。

培正中文合格率100%、中文優良率51.9%。英文合格率100%,英文優良率40%。數學合格率98.1%、數學優 ...

好耐之前同你講完, 你又話冇
你記性都好差

英華今年優良率48.6%, 06年43, 05年49, 04年49 03年53
可到英華網站查看school report
摘a年年都多過100個, 近年通常係150個左右, 每年speech day本書有寫
雖然英華拔尖人數唔算多, 上年重要冇, 之前每年幾個, 但平均成績比培正好, 優良率只係去年差過培正, 可到http://www.lighterspc.com/talk728.html比較一下

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-12-7 23:21 編輯 ]

of course 培正 la. hundred years histry with nobel prize.

YW is OK but not as good as 培正.

The methodology which used by YW is similar to "Tutorial shcool" and emphasis on star !!! This is not accpetable in acedemic environment.

If there are best choice,such as  培正, PLK, TSL, LS, SFA,..etc. YW is the last choice

原文章由 FUNG12345 於 07-12-7 23:12 發表

你記性都好差

英華今年優良率48.6%, 06年43, 05年49, 04年49 03年53
摘a年年都多過100個, 近年通常係150個左右, 每年speech day本書有寫
雖然英華拔尖 ...

其他我唔知唔敢講,剛剛問過個用家fd,SFA係好,之不過佢自己認為學生質素佔左優勢,而且家長都谷得好勁,課程教深一級,師資一般好,縱觀最重要都係頭兩點最重要,其實唔係間學校有咩法寶喎!
咁點解你覺得SFA優勝過YW呢?
當然,如你只比較現時兩校成績,我就唔反對SFA is better

原文章由 matthewdad 於 07-12-7 23:23 發表
of course 培正 la. hundred years histry with nobel prize.

YW is OK but not as good as 培正.

The methodology which used by YW is similar to "Tutorial shcool" and emphasis on star !!! This is not accp ...

[ 本文章最後由 VKwan 於 07-12-7 23:42 編輯 ]

原文章由 florakw222 於 07-12-7 16:45 發表
成日都有家長為左呢2間學校黎開火架啦   

仲細咩, 令我想起以前Alan同Lesile班fans.

人傻我地唔陪佢癲, 講嬴又無獎, BK都係收下料自己做決定.

原文章由 FUNG12345 於 07-12-7 23:12 發表

你記性都好差

雖然英華拔尖 ...

你呢個自認英華仔既人,講野冇句真,成日作野,冇記性既係你至真,根據你以前寫過:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1100508&extra=page%3D1&page=2

你自己話過,英華上年摘A110A,點解而家又話通常150A呀?講D唔講D,斷章取義,唔知你想隱瞞D乜?試過N年前攞過一次半次150A,就成日囉來講,又唔講自己學校近年成績跌成點,只識狂吹水。

另外,一間Band 1 英中連一個6A既尖子都沒有,算什麼名校?連地區名校如北區既鄧顯、東區既張祝珊、屯門既梁球鋸、荃灣官立等等……幾十間學校都唔止咁既摘A數目及尖子數目啦!

根據明報升中選校攻略,每年能產生6A尖子直上大學的學校有六十幾間,好多中中都有6A尖子,連一個6A尖子都訓練唔出既學校真係未能入流也,對不對?

原文章由 ob1 於 07-12-8 02:05 發表

你呢個自認英華仔既人,講野冇句真,成日作野,冇記性既係你至真,根據你以前寫過:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1100508&extra=page%3D1&page=2

你自己話過,英華上年摘A係110個A,點解而家又話通常15 ...

記得少少就抄代表
我講左好多次, 係06年比較差, 你睇下優良率都知
唔係上年110, 係06年110個
我講親d資料都會盡量提供來源, 咁都作野, 呢個世界冇野真

上年係冇尖子, 但都係一年, 咁就代表英華係冇尖子既學校?
你有冇邏輯?

而且, 連地區名校如北區既鄧顯、東區既張祝珊、屯門既梁球鋸、荃灣官立等等
的確係成績方面, 比好多傳統名校更好, 包括英華同培正
但係, 英華在課外活動, 其他唔同方面發展比佢地好得多
但可惜, 培正兩方面都好似唔突出

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-12-8 10:32 編輯 ]

講得好..大家都做左人地亞媽,亞爸..仲成日你一言,我一語..
唔LIKE間學校既,都唔使成日踩人地既...要有修養先得架...
大家上BK,都係想睇多D意見.但而家攪到BK好似個戰場咁..為咩呢..

原文章由 poorpapa 於 07-12-8 01:07 發表

仲細咩, 令我想起以前Alan同Lesile班fans.

人傻我地唔陪佢癲, 講嬴又無獎, BK都係收下料自己做決定.

簽名被屏蔽

一間係英中, 一間係中中, 好難比較喎! 現在公開考試,如果都好似當年係拉curve, 甘考中文試卷既對手, 就弱d, 中中好多都係band2生, 除培正,金文x等...., 可以收d高質數既學生外, 舊年會考英文ab合併 ,所以份卷被人話淺得f3程度, 實際情況唔知!

讀培小同民小, 係好多升唔番佢既中學.一定有教有類,間間學校都搵好學生來教. 因兩間小學收好多班, 而中學有30%自行收生位, 佢地會收自己好top既學生同出面d好top學生,要問番兩間d剛升上中學既家長就最清楚, 我朋友剛升上培中, 佢都同我講過全級幾多名係安全,當然有d讀書or運動好勁, 都唔一定選培中. 這裡有個讀培小既家長話培正既凝聚力有幾強, 小學既8班x中學既6班,好似講到培小全數直升.當然佢既中小學都辦左過百年,凝聚力一定比人強.

培正同英華兩間都唔錯, 睇吓buy英or中.
吸納所以band1生,而會考又強差人意, 仲有間以往差不多年年有壯元既九x都係一樣.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-12-8 11:23 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題