用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 會互相比較嗎?
樓主: 小B_媽媽
go

會互相比較嗎? [複製鏈接]

原文章由 中天英 於 07-10-29 00:26 硐表
今期Parents雜誌, 都有介詔東莞"金伯樂騎術學校", 眞係好正既; 唔知入會幾多錢呢?

而家做緊八萬八, 年費$2400, 騎馬就$1800/10hrs, 包埋教練.  其余野另計.

係呀, 而家仲未有, 咁可能評估完先派啦。

有冇人會去PTA果個萬聖節聯歡會?

原文章由 軍魁星 於 07-10-29 00:20 硐表
Term break 有功課做咖.

回覆 #1 中天英 的文章

我會去.

明白晒, Thank you。

我成日都會去長安既, 得閒去參觀吓先。

原文章由 軍魁星 於 07-10-29 00:30 硐表

而家做緊八萬八, 年費$2400, 騎馬就$1800/10hrs, 包埋教練.  其余野另計.

回覆 #1 中天英 的文章

我都經常去長安同大嶺山.

中天英 前輩:

您好 ! 本人是初到 BK 不久的應屆小一入學家長,剛剛才發現有這個 "優才" 園地,發現前輩對優才忠心恥恥,幫了不少家長忙,現希望前輩可解我疑難。

小兒現讀 K3,是於數月前第一批被優才(旺角)取錄而已註冊的,但近月面見了多間直資均得到 2nd Interview 機會,部份更頗有信心會被取錄。兩周後會面臨決擇,其實我們一家三口均十分喜歡優才的,但很有可能於數周內要面對殘忍的決擇。

本人想了解前輩您本人或您大兒的同學們當中,是否有些曾放棄一些傳統名校(如 SPCC 或 DBS )而就讀優才的呢 ? 希望可聽取您的專家意見,謝謝。

原文章由 中天英 於 07-10-27 00:21 硐表
小B_媽媽,

優才小一今年有约一千人報名, 但名額得96個, 约十個人爭一個位, 競爭相堂激烈。

但係優才重視多元智能, 收生並唔係以IQ或學術成績, 做唯一標準; 小朋友如果响其他面, 好似運動、音樂、語言、藝術等, 有 ...

回覆 #1 ABCD5678 的文章

我覺得每個小朋友既情況唔一樣, 最適合自已既學校可能都唔同, 所以人地放棄唔等於你都應該放棄, 相反人地唔放棄既, 你亦未必唔應該未更適合的學校而唔放棄優才.

我覺得你舉例果兩間(SPCC 或 DBS), 就係同優才完全唔同教學理念的, 報考優才的未必同時報考呢兩間.

講開又講, 小女係讀SPCC幼稚園既, 加上小女在校表現還可以, 本來有極大機會可以直升上SPCC (佢老師都係咁講), 不過我地讀完N3都轉左校, 變相放棄左該校小學學位, 好彩後來優才收左.  我地無報其他學校, 所以唔會面臨放棄某學校學位的問題.

ABCD5678,

前輩我唔敢當, 事关呢度有好多比我更資深, 更投入優才既家長。

其實正如"軍魁星"所講, 好難講邊間學校好過邊間既, 每個小朋友都唔同, 每個家長既取向又唔同, 每間學校又不相同 ......

GT 同 SPCC/DBS 係好唔同風格既學校, 好難比較既, 各有各好; 响我認識既優才家長中, 同時報考GT同SPCC/DBS既, 係好少既, 因為報得GT既家表, 通常會同時考慮類似GT既學校, 好似眞道, 浸小, 培僑, 港大同學會咁。

我唸為自己小朋友選校時, 係有好多因素要考慮既, 每個case都唔同, 不如分享一吓我同兩個仔選校既經驗, 供你參考 :-

我同大仔選小學時, 有幾個條件,

- 母語教學為主, 但同時注重英語同普通話教學
- 小班教學, 每班30人以下
- 學習壓力/功課量少, 但同時要有一定既學術水平
- 注重多元智能, 响正規課程外, 提供大量既多元學習机會
- 近屋企, 唔超過30分鐘返學時間
- 照顧資優學童既需要

符合以上條件既, 兩隻手就數晒( 唔包括SPCC/DBS ), 最後選定4間  :  兩間首選 - 優才同港大同學會; 兩間次選 - 眞道同啟基。

結果係3間得左, 眞道就2nd interview都冇份。

當然你知道我最後決定比大仔入邊間。

今年同細仔選校就簡單得多, 7月報優才, 8月知得左, 就咁淨係報左一間。

我唸等你確實知道有邊幾個offer在手, 再唸吓你想自已既小朋友响乜環境讀書、長大, 就可以作出明智既決定嘍。

預祝你小朋友入倒間適合既學校。

如果你選擇優才既話, 咁就多D上離呢度傾吓偈啦。

原文章由 ABCD5678 於 07-11-5 02:22 硐表
中天英 前輩:

您好 ! 本人是初到 BK 不久的應屆小一入學家長,剛剛才發現有這個 "優才" 園地,發現前輩對優才忠心恥恥,幫了不少家長忙,現希望前輩可解我疑難。

小兒現讀 K3,是於數月前第一批被優才(旺角)取錄而已註冊的,但 ...

中兄 & 軍魁星:

您們好 ! 很感謝您們的回信 !

昨夜太累,10:00pm 吃過晚飯已睡,剛醒來就收到您們凌晨時份發出的回信,很是感動 ! 這正是令我對優才難捨難離的原因,GT 除了適合小兒外,深信有群有心、有料的 "正氣家長" 在會是我們重要的考慮因素,有甚麼樣的家長會有甚麼樣的孩子,對孩子未來12年的品德培育會有很直接的影響。

我們同時報讀 GT/真道(無報 HKUGA) 及 SPCC/YW/DBS/SFA 等校 ,一來其實未立定最終的方向,多報幾間係想把抉擇路向的 deadline 延長;二來亦想知道阿仔能力去到邊到,給他多見世面、壯大膽子(確見阿仔愈戰愈勇、自信心加強了不少)。

待數周內收到進一步結果後,本人會跟太太認真考慮,希望最終有機會加入您們的 GT Parent Circle !!!!

ABCD5678 上

原文章由 中天英 於 07-11-6 02:35 硐表
ABCD5678,

前輩我唔敢當, 事关呢度有好多比我更資深, 更投入優才既家長。

其實正如"軍魁星"所講, 好難講邊間學校好過邊間既, 每個小朋友都唔同, 每個家長既取向又唔同, 每間學校又不相同 ......

GT 同 SPCC/DBS  ...

回覆 #30 ABCD5678 的文章

ABCD5678,

如果知道你小朋友最後有邊幾間學校收,到時再通知我地,睇下大家幫唔幫到手比意見你。

ABCD5678,

" 有甚麼樣的家長會有甚麼樣的孩子 : - 講得好, 非常同意!!!!

照睇你既小朋友, 應該好幸福, 因為有一個咁明白事理既Daddy(同Mami)。

我唸等多幾個禮拜, 你就應該知道手上有乜選擇, 跟住你同太座商量吓, 先做決定啦。

如果想知多D優才既野, 歡迎你再上黎傾吓愒, 呢度有好多又有見地、又熱心助人既家長, 希望可以幫倒你。

原文章由 ABCD5678 於 07-11-6 05:45 硐表
中兄 & 軍魁星:

您們好 ! 很感謝您們的回信 !

昨夜太累,10:00pm 吃過晚飯已睡,剛醒來就收到您們凌晨時份發出的回信,很是感動 ! 這正是令我對優才難捨難離的原因,GT 除了適合小兒外,深信有群有心、有料的 "正氣家長" 在 ...

[ 本文章最後由 中天英 於 07-11-7 02:02 編輯 ]

中兄:

終於等到你的來信,感謝你對本人意見的認同 ! 亦多謝 dabbycheung 家長的鼓勵和關心,深深感受到在 GT 網實在非常 warm,雖然大家素未謀面,但卻有著無比的親切感  !!

每晚入 GT 網已經成為我生活的一部份,希望大家不要嫌我煩就好了 !

ABCD5678 上

原文章由 中天英 於 07-11-7 01:01 硐表
ABCD5678,

" 有甚麼樣的家長會有甚麼樣的孩子 : - 講得好, 非常同意!!!!

照睇你既小朋友, 應該好幸福, 因為有一個咁明白事理既Daddy(同Mami)。

我唸等多幾個禮拜, 你就應該知道手上有冇選擇, 跟住你同太座商量吓, ...

ABCD5678,

希望你多D上黎就眞。

原文章由 ABCD5678 於 07-11-7 01:22 硐表
中兄:

終於等到你的來信,感謝你對本人意見的認同 ! 亦多謝 dabbycheung 家長的鼓勵和關心,深深感受到在 GT 網實在非常 warm,雖然大家素未謀面,但卻有著無比的親切感  !!

每晚入 GT 網已經成為我生活的一部份,希望大家不 ...

請問GT是否常需捐款?

原文章由 TSUNTINGMA 於 07-11-8 13:16 硐表
請問GT是否常需捐款?

優才創校十年,只係響舊年攪過一次籌款活動,而籌款用途如下:

(1) 校舍基建
     - 中學部改建工程
     - 科學實驗設施
     - 校舍改進設施

(2) 教育計劃
     - 國際交流基金
     - 客座教授講學計劃
     - 英語教學計劃
    - IB Program Planning

(3) 研究及推廣

(4) 長遠發展等等....

此籌款計劃為期4年,目標主要為商界人士。學校強調此計劃為自願性質,家長捐款多少或有無捐?校長及各班主任並不清楚,所以對學生並無任何影響。

Thanks for your reference!

我對學校籌款一事, 睇法如下,

1) 如果捐款係自願性質, 捐款與否, 並唔影响在學子女, 而籌倒既錢, 又用响學生身上, 我會贊成既

2) 學校資源有限, 得倒既經費(學費加政府資助), 都會用响日常開支, 係冇錢剩低既

3) 如果要進一步改善教學質素, 增加設施, 而又唔想大幅度增加學費, 咁進行籌款活動, 係最好方法

4) 環顧世界, 大部份辨得好既學校(包括大學, 中學, 小學), 都有籌款活動; 只有通過籌倒既錢, 先可以保持教學質素。

5) 其實優才從1996年創校至今, 校董及有关人仕, 已經捐出超過二仟萬, 優才先至可以達到今日既成就,

6) 都係果句, 為佐我地既小朋友, 有一個理想既讀書環境, 我唸作為優才既一份子, 我地應該獻出力量, 有錢出錢, 有力出力, 為學校既發展而努力、   

唔知你地同唔同意?
原文章由 dabbycheung 於 07-11-8 14:35 硐表

優才創校十年,只係響舊年攪過一次籌款活動,而籌款用途如下:

(1) 校舍基建
     - 中學部改建工程
     - 科學實驗設施
     - 校舍改進設施

(2) 教育計劃
     - 國際交流基金
     - 客座教授講學計劃
     - 英語 ...

回覆 #38 中天英 的文章

好多人去完優才簡介會之後,覺得學校好商業化。

老實講,我響優才兩年幾,我從來唔覺得學校商業。相反,學校對於一班低收入及有需要既家庭,非常照顧。其次,學校唔會樣樣都同家長講錢。最近,中學部開始要交班會費,一年交3次,每次$30(好似無記錯)。但學校竟然響通告度寫,如果有困難既家庭可以向學校申請全免。睇完通告後,覺得學校對於低收入家庭,真係非常照顧。另外,中學部每年暑假會攪幾個遊學團,但每位學生學校會資助10-100%團費。我知道會資助學生去遊學團既學校,其實係少之又少。

所以每次當見到有外人話:聽完優才簡介會之後,覺得學校好商業...等既說話,真係好無奈!

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 07-11-9 08:58 編輯 ]

原文章由 dabbycheung 於 07-11-9 08:56 硐表
好多人去完優才簡介會之後,覺得學校好商業化。

老實講,我響優才兩年幾,我從來唔覺得學校商業。相反,學校對於一班低收入及有需要既家庭,非常照顧。其次,學校唔會樣樣都同家長講錢。最近,中學部開始要交班會費,一年交3次,每次$ ...

我諗如果有真正去瞭解優才創校過程的人應該唔會覺得學校商業化! 反而應該會佩服一班富獨特教育理念的人為創立理想中的學校, 寧願唔接受政府津助郤要艱苦經營的創校精神。
‹ 上一主題|下一主題