用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章四 (07年9月-10月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章四 (07年9月-10月) [複製鏈接]

我覺得佢寫字好慢,而前間學校冇咁多功課,可以慢慢做,但係我而家train緊佢寫字要快靚正,又買過支好寫o既筆畀佢,希望佢會快d pick up啦。

咁請問幾耐完成先叫快呀?

原文章由 snowbell 於 2007/9/27 21:43 硐表
P5 算慢,那他便沒時間玩要和看電視!
考試通常都一分鐘一題,既要速度又要準確。

[ 本文章最後由 Odin 於 07-9-27 23:46 編輯 ]

上晝升旗禮,夜晚家長講座,星期六水運會,都好忙姐。

呀!係啦,水運會囝囝冇參加比賽駛唔駛著校服呀?

原文章由 zitalin 於 2007/9/27 21:48 硐表
返去八吓先!

thank you very much!

慢左d喎! 真係要快而準,比個心理準備你,數學卷45分鐘45題(average)包括5條應用題,沒有選擇題.英文卷由A至M part,有2個comprehension + 1個writing.

原文章由 Odin 於 07-9-27 21:34 硐表
嗚~嗚~嗚~囝囝童軍撞時間冇得玩。

我想請問下大家而家小朋友要花幾耐做功課?我囝囝平均要成三個幾鐘(星期五有時要六個幾鐘)加一個鐘溫習,係咪太慢?

...

醒目開學勳章

会点同D囝囝溫測驗呀?

係呀,各位mommy daddy会点同D囝囝溫測驗呀?

我剩係見到張範圍就已経     ,阿仔就仲儍儍下唔識驚 ,因佢從未測驗考試過!
唉!都唔知点搵d時間過佢溫,十月d課外活動又開始,佢少爺寫字又慢又:tongue: ,剩係做功課都要擦佢幾次!而家只係做功課同溫黙書佢都已経緊緊夠時間用,仲要食晚飯都 ,真係唔知点好!!!!真惆悵 又擔心

我想帶囝囝去睇下喎,咁洗唔洗著校服呀?

原文章由 zitalin 於 2007/9/27 23:49 硐表
冇參加比賽係唔駛返學呀!

死啦,我而家好擔心呀!點先可以令佢快d呀?

原文章由 zz 於 2007/9/28 00:21 硐表
慢左d喎! 真係要快而準,比個心理準備你,數學卷45分鐘45題(average)包括5條應用題,沒有選擇題.英文卷由A至M part,有2個comprehension + 1個writing.

In swimming gala your boy may or may not wear school uniform if he is not taking part. Every parent and family can go and join. But boys may like to wear uniform as he see others wear them . Each class will be alocated a fix location to watch.
As limited place in LSC's swimming pool area for the spectators (last year only three to four rows for a class), they will be crowded the platform.
Some other primary schools of La Salle Family will be invited to join. Last year our swimming team won the competition and the atmosphere was high. You will experience what's call La Salle 精神  too.

原文章由 Odin 於 07-9-27 22:22 硐表
我覺得佢寫字好慢,而前間學校冇咁多功課,可以慢慢做,但係我而家train緊佢寫字要快靚正,又買過支好寫o既筆畀佢,希望佢會快d pick up啦。

咁請問幾耐完成先叫快呀?

...

下年6月才第一次呈分,你還有時間訓練,比多些鼓勵和讚賞,試吓set timer,慢慢set到去標準。唔夠時間做卷,就好唔抵。
我見P5、P6的學生好得意,自自然然慢慢會分為讀書一班、玩的一班。如果有做Lunch Help 小息到5/F,就會見到。另外,讀書個班好識利用轉堂時間、Lunch後、小息和Class Period做功課,所以放學後有時間學東學西、參加球會、溫書、看電視、玩電腦 .......
我兒子都說過老師個別罵同學時,就是功課時間!
[url=http://photobucket.com/mediadetail/?media=http%3A%2F%2Fi156.photobucket.com%2Falbums%2Ft1%2Faellasiu%2F28-A-2.jpg&searchTerm=add oil&pageOffset=0][/url]

大家輕鬆吓!

[url=http://photobucket.com/mediadetail/?media=http%3A%2F%2Fi51.photobucket.com%2Falbums%2Ff359%2Ffrebtrfly%2FFriday%2Fhappyfriday.gif&searchTerm=happy friday&pageOffset=13][/url]

大家輕鬆吓! 再努力!  聽聽歌先啦!

http://www.petalia.org/Songs/everytime.htm

shmchan,

Thank you very much for your sharing!

呀~另外我想請問下LS boys係咩情況下可以使用LSPS個泳池呢?

原文章由 shmchan 於 2007/9/28 10:10 硐表
In swimming gala your boy may or may not wear school uniform if he is not taking part. Every parent and family can go and join. But boys may like to wear uniform as he see others wear them . Each clas ...

snowbell,

多謝回覆!:

有冇咩橋可以令佢寫字快d可以快靚正呢?尤其佢毛筆寫,又慢又唔靚,得個丙等

佢都話其他同學寫字又快又靚,我見佢都好努力想追上,開學後,佢英文寫就改好左,不過中文字仲係唔掂,係屋企時會好d,响學校,就算寫個名都核核突突

有樣野我覺得奇,係咪LSPS唔會派返d測驗卷畀學生架?上次果個readers' quiz,Miss派番半份剪左o既卷,係咪以後測驗考試都係咁架?

原文章由 snowbell 於 2007/9/28 11:05 硐表

下年6月才第一次呈分,你還有時間訓練,比多些鼓勵和讚賞,試吓set timer,慢慢set到去標準。唔夠時間做卷,就好唔抵。
我見P5、P6的學生好得意,自自然然慢慢會分為讀書一班、玩的一班。如果有做Lunch Help 小息到5/F,就會見到 ...

有冇Glorious Patron網上版download呀?

原文章由 snowbell 於 2007/9/28 12:09 硐表
http://th51.photobucket.com/albums/f359/frebtrfly/Friday/th_happyfriday.gif

大家輕鬆吓! 再努力!  聽聽歌先啦!

http://www.petalia.org/Songs/everytime.htm

ha8mo,

ooo....i...cccc

拔 (呢個英文來的),你真係唔係LS old boy?點睇都唔似喎 (即係唔似唔係呀).....

原文章由 ha8mo 於 07-9-26 00:12 硐表
碧華果度係舊中學(喇沙書院)既位置
唔係小學

講古仔時間。

各位 P1家長 ( or perhaps 受害人 ),仲記唔記得暑假的興趣班?成班豆丁一齊玩果D呢?

有日,亞水仔上完籃球班,時維下午5:30,亞水太於是帶埋水仔去買,痕下痕下,痕左去九龍城街市喎。又痕下痕下,痕左去魚檔買魚喎。

魚檔嬸嬸一見到亞水仔果件白底藍邊背心,就話: "哦....1C班!"

水太答:"係呀係呀,你又知?"

魚檔嬸嬸:"我 D細路都讀過丫馬。"

如是者,寒喧一番。最後,魚檔嬸嬸拋下一句:"你唔好諗得咁理想,慢慢你就知。"

饒有深意,信焉?

我仔班而家轉堂唔準做功課.
原文章由 zitalin 於 07-9-28 16:01 硐表
我仔仔好鍾意轉堂做哂d抄寫功課, 因為唔駛諗-靚就得, 返到屋企時就專心做d要"用腦"既功課!
"我兒子都說過老師個別罵同學時,就是功課時間!" - 聰明仔!
...

snowbell,

好多謝你咁用心解答我,我同你你要加倍努力!

點解你好似有d似曾相識o既感覺,請問你係咪有第二個account呀?

原文章由 snowbell 於 2007/9/28 17:03 硐表

Odin,
記得時間無多,毛筆字就隨便算啦! (不計呈分試)丙都好好啦!
橋得一條就是上書法班練字(個別的班), 速成就要父母有時間、有耐性教,材料用回功課教,一舉兩得,又沒有特定上課時間。
不過有時功課寫得醜似個字,老師又接 ...
‹ 上一主題|下一主題