用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小一派位似抽獎 家長轟欠公允 倡議考公開試 ...
樓主: id00288
go

小一派位似抽獎 家長轟欠公允 倡議考公開試 [複製鏈接]

Re: 小一派位似抽獎 家長轟欠公允 倡議考公開試

D有錢人(吾係個個呀)比得起D仔女學10樣8樣,星期六,日都耍由早學到晚,比個仔女出離考試,佢吔緊係覺得無問題啦,if really for exam,佢吔d仔女就慘啦,我諗一至五放咗學都耍學幾樣,公民數,公民英,中,吾夠呀再離天文,地埋,常識,再吾夠叻,再學,學到夠為止.......這些家長們,你們醒啦!你的子女只需恰當的課外活動同多多的親子時間      

我想問填表係家長人手填, 咁之後係咪又係教統局人手入機等電腦抽呢 ? 咁當中會唔會有人為錯失入錯而導致派錯學校? 如果唔滿意結果又有無得好似會考咁比錢查呢? 唔知有無人可解答呢 ?

得果5歲人仔, 放過佢地啦!!  到時公開試又一樣話唔公平je.

5歲人仔就考公開試,有無攪錯,一世人真係死讀書囉
參加得統一派位,做家長就應充份認識遊戲規則,自己填一個自願,結果派左去間非心儀學校,抵佢,小一入學隻vcd,上網睇都有講派位機制係點啦,要怪,只可怪家長自己唔識野,安全墊都唔識舖,結果現在跌得痛死

肥嘟媽 寫道:
5歲人仔就考公開試,有無攪錯,一世人真係死讀書囉
參加得統一派位,做家長就應充份認識遊戲規則,自己填一個自願,結果派左去間非心儀學校,抵佢,小一入學隻vcd,上網睇都有講派位機制係點啦,要怪,只可怪家長自己唔識野,安全墊都唔識舖,結果現在跌得痛死

agree
我都覺得抵死

//個仔幼稚園名列前茅//
方氏夫婦個仔甘勁,咪考男拔,有錢聰明一定有優質教育,個女讀女拔羅!你要講實力係咪!

醒目開學勳章

五歲就要考公開試?
遲些連入幼稚園都怕有人話唔公平,又要考公開試.再遲些又有人話入幼稚園考公開試都話唔公平.咁落去,我諗一出世就要即刻考公開試.
乜人黎呀?做佢個仔真係慘.

醒目開學勳章

要咁細個小朋友考公開試?     

其實那些父母咁樣博入名校, 無非都係為個"臉". 真係為個細路? 間間學校都可以出狀元, 只要不是太差便可. 想盡辦法入超級名校, 都係方便自己在別人面前"晒命"吧了.

唔係卦 ,咁細就要考公開試 ?
得嗰幾歳人仔, 請問有無爲小朋友著想 ,
幾時得嚟考到大呀 , 做人既意義去左邊,
讀書既真義又去左邊 ?
無錯入到名校我絶對贊同好處多多, 但
失去了靈魂 ...
各位家長 , 請切切實實爲快樂的童年著想      
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

依家D人真係crazy.... 入名校真係咁重要? 一生人讀書有十幾二十年, 係一個長跑. 我都明白讀書係好重要, 但係讀書之餘都要恊助小朋友的心智發展. 只會追求名校, 虛榮呢d家長, 把壓力放在一個5歳細路, 我就睇佢吾起..... :tongue:

咁鐘意考
考多兩間 c校 同 直g law      

Yes,

Too small to have examination.

Little Tin Che

stjoboldboy 寫道:
引文:
"但她認為派位制度講運數,提議舉辦升小公開試,以成績公平競爭"

要5-6歲小朋友參加"升小公開試",這些人瘋了嗎?

同意stjoboldboy所講, 呢d人已經瘋了, 呢d父母真係....

我絶對同意栗子媽媽所言

栗子媽媽寫道:
引文:
咁鐘意考
考多兩間 c校 同 直g law     

小一公開試,神經病???     

從BBK反應來看,這個提議,只是小部份失望的家長一時之氣,都可理解和諒解,相信不需多時便煙消雲散。

痴咗咩? :tongue:

醒目開學勳章

小一考公開試?

我一萬個不讚成!

由 Kittymummy 於 2007-06-05 12:29:04

依家D人真係crazy.... 入名校真係咁重要? 一生人讀書有十幾二十年, 係一個長跑. 我都明白讀書係好重要, 但係讀書之餘都要恊助小朋友的心智發展. 只會追求名校, 虛榮呢d家長, 把壓力放在一個5歳細路, 我就睇佢吾起.....  
------------我贊成KITTYMUMMY既說法!我覺得童年好重要,自己以前都係名校讀書,真係又辛苦又唔開心!不過當然出來找工作好似有D著數,但係如果出身名校而成績不好,一樣沒有用!同樣不是名校出身而名列前茅的,結果不是一樣嗎?好似我老公為例,佢係唔出名的中中讀中學,就係因為佢細細個培養到讀書興趣,所以到左中學什至大學成績都好好,次餘佢F.5報英中的SYLLABUS ,一樣考到A番黎!所以佢好自豪!
我幫2個仔選左間唔洗考試既幼稚園,佢地真係學到野之餘仲讀得好開心!而家我大仔上番直屬小學,一樣年年三甲之內,就係因為培養到佢既讀書興趣,佢2個都好中意睇書、自己去SEARCH資料,所以佢地最中意係去LIBRARY及BOOK SHOP!呢D係受學校影響!
我自己無$$咋,如果唔係比佢地讀INTERNATIONAL SCHOOL就小學都唔洗考試!就仲開心啦!
‹ 上一主題|下一主題