用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 名校家長傾計
go

名校家長傾計 [複製鏈接]

名校家長傾計

小兒今年讀中一, 本人已體會到名校家長的壓力, 你們有沒有呀?

Re: 名校家長傾計

邊種壓力呀?

例如: 有人會同你講"小心呀, 讀名校一定要入最好班,否則仲差过班banding 2 / 3 學生
報章大標題”名校學生打架, 名校學生Xyz................

仲有呀....一係就話你間學校唔得啦,跌左band啦.....而家係band2尾啦......

心急MaMa 寫道:
例如: 有人會同你講"小心呀, 讀名校一定要入最好班,否則仲差过班banding 2 / 3 學生
報章大標題”名校學生打架, 名校學生Xyz................

名校唔一定依能力分流學生,當然有D名校點解樣樣都可以咁勁唔係每個學生都咁全才,而係將學生ge強項分工合作ge結果,例如讀得書ge專攻9優10優、體育勁ge入校隊、音樂勁ge入歌詠團。由於名氣,甚至將人地間勁人搶過黎增強實力。家長要了解學校多D先至好考慮入學,睇下同唔同自己ge期望,唔係將來恨錯難返。

心急MaMa 寫道:
小兒今年讀中一, 本人已體會到名校家長的壓力, 你們有沒有呀?

每間學校,尤其名校,都有自己的風格,有些名校的家長反而覺得學校無壓力,小朋友唔識自動自覺讀書添。你不如講清楚係邊類型的「名校」,何種壓力,相信共鳴者會更多。

哂氣啦!咩學校都有呢D人啦
學校幾名又好,屋村樓下

名校定義是什麼? 那些才算名校? 地區名校算唔算?
心急MaMa 寫道:

小朋友讀到名校有壓力、囝囡讀唔到英中者又有壓力、衰仔衰女讀band 3壓力更大...壓力何其多...壓力何時了?
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我有壓力,你有壓力,
未解決~~未解決!

間學校名唔名都有壓力的, 讀 band 3 咪又係驚

[quote]
see9 寫道:
學校幾名又好,屋村樓下

咁都啱,Band 1 有  Band 1壓力, Band 3有  Band 3壓力, 但我討厭傳媒經常給壓力Band 1同學和家長,和一些無聊人的話

做名校生嘅家長壓力一定大。未入名校前, 人地會同你講名校唔一定成績好, 好多人都係會考0分。若果你唔係頭3名, (雖然你個細路成績係全級頭10%),佢地又會話你個細路係特異功能入, 到時入中學實係讀書嘅一班, 特異功能又一班, 事實係大把人讀書同課外活動都掂.
到你個細路入到中學後,成績唔好(其實係未適應同d同學都好勁),d消息又會好快傳返小學, 就算你開頭係掂嘅,到升上F.2唔掂, 都會傳得好快. 至於其他傳媒就更會大字標提d學生錯事.
「人怕出名豬怕肥」呢d係人都知, 入得名校就如左啦!名校亦有好多好處比你,例如因為佢嘅名氣,細路會多左出外見識嘅機會,將來就算會考大家同分,取錄名校生嘅機會亦會大d, 所以我覺得入名校前,先衡量細路自覺能力夠唔夠,跟住就係家長同細路EQ要高, 唔好咁易受人影響就會好d.

路過的。
其實,為甚麼要介意別人怎樣看呢?介意別人的看法便是壓力的來源。很多時候,很多家長就是為了面子而不能接受子女在名校成績唔好,父母便加大力度要子女溫書、溫書、又溫書,結果與子女關系便轉差了!真是得不嘗失呀!
el1008 寫道:
做名校生嘅家長壓力一定大。未入名校前, 人地會同你講名校唔一定成績好, 好多人都係會考0分。若果你唔係頭3名, (雖然你個細路成績係全級頭10%),佢地又會話你個細路係特異功能入, 到時入中學實係讀書嘅一班, 特異功能又一班, 事實係大把人讀書同課外活動都掂.
到你個細路入到中學後,成績唔好(其實係未適應同d同學都好勁),d消息又會好快傳返小學, 就算你開頭係掂嘅,到升上F.2唔掂, 都會傳得好快. 至於其他傳媒就更會大字標提d學生錯事.
「人怕出名豬怕肥」呢d係人都知, 入得名校就如左啦!名校亦有好多好處比你,例如因為佢嘅名氣,細路會多左出外見識嘅機會,將來就算會考大家同分,取錄名校生嘅機會亦會大d, 所以我覺得入名校前,先衡量細路自覺能力夠唔夠,跟住就係家長同細路EQ要高, 唔好咁易受人影響就會好d.

多餘啦, 不論你讀咩學校都係要入最好班, 你估淨係所謂名校至有壓力咩, 其實名校咪一樣有差學生 (例如: 行劫,非禮,打架等) , 相反唔係名校咪一樣有狀元,

心急MaMa 寫道:

望子成龍, 是大家的期望; 我們是小朋友最信賴的學習榜樣.

我們要做個有自信, 有主見和有分析能力的父母, 又可需為別人幾句說話而庸人自擾呢?

[quote]
cczzko 寫道:
[quote]
see9 寫道:
學校幾名又好,屋村樓下

爺孫賣驢

一對爺孫倆牽著一頭驢到城鎮裏賣,走著走著,有個路人看到他們笑道:"這爺孫倆真是傻,有驢也不騎,放著走路."爺爺聽了,也對啊.於是就叫孫子騎上驢,自己走路.

可是沒走多久,又有行人在說:"這孫子真不孝順,自己騎驢,讓老爺爺走路."孫子聽了.覺得很有道理,於是自己下來走路,讓爺爺騎驢.

走著走著,不久又有人在議論他們,"這當爺爺的也真是的,讓一個小孩走路自己倒騎驢,真是可憐這小孩啊."爺爺一聽覺得也是啊,怎麼辦呢?爺爺想了想怎樣才不會被人說呢?兩個人都騎驢吧,那誰也不累了,於是爺孫倆就同騎上一頭驢.

可是走了一段路,又有人議論起來."這爺孫兩個真是的,還有沒人性啊,一頭驢居然兩個人騎那不累死驢啊,驢也是有生命的啊,那驢還有誰會買啊."爺孫兩聽了,馬上下來了.驢累壞了沒人買那不是白走了啊.那現在怎麼辦啊?走又不行騎也不行,那怎麼辦啊? 
這事可捆倒爺孫兩了?

老爺子蹲在路旁,不知該如何是好……"乾脆,我們兩個扛著驢走,看你們還說啥!" ……
‹ 上一主題|下一主題