用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 將軍澳banding問題
go

將軍澳banding問題 [複製鏈接]

將軍澳banding問題

觀塘區band2學生, 想選將軍澳區band2學校, 但又唔孰, 怕選錯band1 or band2學校, 請幫忙分banding. 謝謝!

宣基
鳴遠
香海正覺
慕德
圓玄第三
景嶺
馬端喜
寶覺
羅氏基金
祟真天主教
鄭裕彤
將軍澳官立
張沛松
靚次佰
王華湘

Re: 將軍澳banding問題

我知些少,其他我都想知,假使有錯誤,請更正。

迦密主恩中學band 1
宣基 band 1
鳴遠
香海正覺
慕德
圓玄第三
景嶺
馬端喜
寶覺
羅氏基金
祟真天主教
鄭裕彤
將軍澳官立 band 1
張沛松
靚次佰
王華湘

宣基 band 1
鳴遠 Band 3
香海正覺 Band 3
慕德 Band 1
圓玄第三
景嶺 Band 1
馬端喜
寶覺 Band 3
羅氏基金
祟真天主教
鄭裕彤 Band 2
將軍澳官立band 1
張沛松
靚次佰
王華湘 Band 2
保良局甲子年 Band2

唔該晒   

familychan 寫道:
宣基 band 1
鳴遠 Band 3
香海正覺 Band 3
慕德 Band 1
圓玄第三
景嶺 Band 1
馬端喜
寶覺 Band 3
羅氏基金
祟真天主教
鄭裕彤 Band 2
將軍澳官立band 1
張沛松
靚次佰
王華湘 Band 2
保良局甲子年 Band2

HI!  我都是今年要選中學的家長. 我想問問景嶺此校是BAND 1 嗎? 因為有此老師說此校是band 3, 令我很頭痛!

將軍澳鍾太 寫道:
HI!  我都是今年要選中學的家長. 我想問問景嶺此校是BAND 1 嗎? 因為有此老師說此校是band 3, 令我很頭痛!

下!咁你問下果老師鳴遠是BAND幾,佢有可能答你係
BAND1!哈!  

因為我是由塘官區轉來西貢區的.  所以老師未能給我一些較確定的意見, 而我只能看慨覽的內容及上各一學校網參考.  現在到選30間了, 真有點頭痛. 看到你所排的排位, 又令我有點由疑! 可以給我多點意見嗎? 小兒是BAND 2 (頭)生.

為何不留在官塘,將軍澳區不是太理想的區。。。

如果是BAND2頭,BAND2鄭裕彤,王華湘比較好,或許選一間BAND 1碰下運氣吧!

景嶺 此間又如何? 校風可好呢? 及聽說都很多人選擇.

Hi 鍾太,
我個仔今年都係要升中派位,我都係住將軍澳.我可以話你聽,景嶺係將軍澳地區的band 1學校,你可以參考中學概覽,有介紹此校近年收取的學生,已經100% band 1 了!
我個仔學校老師話,要了解學校的校風,其實最好家長實地視察  
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

mabel0809 寫道:
Hi 鍾太,
我個仔今年都係要升中派位,我都係住將軍澳.我可以話你聽,景嶺係將軍澳地區的band 1學校,你可以參考中學概覽,有介紹此校近年收取的學生,已經100% band 1 了!
我個仔學校老師話,要了解學校的校風,其實最好家長實地視察  

參考中學概覽 (web),沒有介紹近年收生。但看成績似乎不是 band 1。

"學業及學業以外的表現:香港中學會考及高級程度會考合格率均超越90%。此外,學生積極參加課外活動和校際比賽,在校際朗誦節及學界體育比賽等,表現出眾。本校於第五十七屆學校朗誦節比賽中榮獲普通話集誦冠軍一個、獨誦季軍三個,粵語集誦及獨誦冠軍各一個,而在校際體育比賽中亦取得全年團體總成績第十五名。另外,學生透過當義工、捐血等社會服務去體現關心社會,熱心服務社區的精神。
"

景嶺BAND 1中中

謝謝你的意見.  那請問你兒子的學校, 還有什麼意見呢?

謝謝你的意見!  你都有兒女升中一嗎? 你很了解此區的學校狀況呢!

如果你想選BAND 2學校,我建議王華湘及鄭裕彤!

我係睇西貢區中學概覽(書)咋
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

係!西貢區中學概覽書內,各學校都會自我宣傳,將自己既好野放出來,如果間學校連一d以往收生都唔提,而且講來講去都唔多提成績,你都知麥事啦!

版主

Dear all,

好正常,大家都剩係有興趣學校

我想BAND 1通常唔多唔少都催谷,只係睇下用麥野方法.
我知主恩係多功課,多測驗......多多多的學校
宣基既群體關係攪得幾好,校長又肯同家長及學生溝通......

版主

familychan 寫道:
我想BAND 1通常唔多唔少都催谷,只係睇下用麥野方法.
我知主恩係多功課,多測驗......多多多的學校
宣基既群體關係攪得幾好,校長又肯同家長及學生溝通......

主恩一早俾我叮走
‹ 上一主題|下一主題