用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人比小朋友去演藝學院學琴 ???
go

有無人比小朋友去演藝學院學琴 ??? [複製鏈接]

有無人比小朋友去演藝學院學琴 ???

我小朋友依家 6歲, 入學必須達 2-3級,
成兩萬蚊一年, 值得嗎 ?
是否很難考入呢 ??

Re: 有無人比小朋友去演藝學院學琴 ???

鋼琴系?
入得到,值得考慮。
3月25日APA OPENING DAY去看看。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

It's not easy to get into APA.  The junior program's admission is highly competitive and only the genius one would be accepted.  Just a few numbers of students could pass the audition.  Ms Wong (To To's teacher) would pick the one has musicianship but not the grade whom obtained.

Radiomama

同意,絕非容易!
Pre-Junior每年招十多人,機會略高。
Junior最多只有幾個位。
能進入第二次audition,已經好有機會。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

請問各位除了兩萬蚊一年的學費,還有什麼費用要付呢?
謝謝!

一年學費除了星期六之Piano Class和樂理課,
還包括了30小時個人教授,詳細可看其網頁介紹。
若以每月上課4次,每次一小時,
約七至八個月便用完,亦即與上下學期學校時間相約。
剩下幾個月放假呢還是繼續上私人課,方式各有
不同,便要與老師商議。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

難考過入名校呀......

請問Pre-Junior的小朋友是否直升Junior?

bebebe12345 寫道:
同意,絕非容易!
Pre-Junior每年招十多人,機會略高。
Junior最多只有幾個位。
能進入第二次audition,已經好有機會。
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

醒目開學勳章

我細仔嘅琴老師話演藝入面好黑暗!唔好諗住入得去就有名師教,其實可能需要一些人事關係。而且除演藝安排嘅課堂外,另要私人請老師上堂,私人學費唔平,老師還說有些小朋友每月學琴和練琴所需費用過萬!

大部份可以直升,每年或會有一,二個不能升Jounior。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

咁我真係算好好彩,咁耐都無遇到你所講的情況!
如果每月要過萬,我老早就不能負擔。
能夠在演藝教鋼琴的老師,應該不會太差吧。

fcbttkw 寫道:
我細仔嘅琴老師話演藝入面好黑暗!唔好諗住入得去就有名師教,其實可能需要一些人事關係。而且除演藝安排嘅課堂外,另要私人請老師上堂,私人學費唔平,老師還說有些小朋友每月學琴和練琴所需費用過萬!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

fcbttkw 寫道:

我相信呢d以'鵝'傳'鵝'既機會大d. 無論如何,  演藝的學生平均水準冠絕全港.

[quote]
咁我真係算好好彩,咁耐都無遇到你所講的情況!
如果每月要過萬,我老早就不能負擔。
能夠在演藝教鋼琴的老師,應該不會太差吧。

bebebe12345,

不如講講你栽培小朋友的方法呀! 你小朋友是報pre junior or junior 呢? 幾多歲開始學音樂及樂器, 如何令他有興趣? (我小朋友差不多2.5歲)
謝謝!

Radiomama     

我想問如果唔係小朋友考入去 係一個青少年考入去得ng得o架

原來已經有好多人回應, Thank You!!!

我個仔仔依家 6歲, 每星期學 1小時鋼琴, 老師話已經
話有 2級水準, 不過無考琴, 老師說他有小聰明.

聽大家意見, 原來很難考入, 不如面試先,
看看是否收他先再打算 ????

私人請D名師上堂,how much of 學費?

fcbttkw 寫道:

F.5可以考Diploma (year1 or year 2)
F.7可以考Degree 1 (Piano or Piano Performance)
一年招收人數甚少,難度高。
kayan_329 寫道:
我想問如果唔係小朋友考入去 係一個青少年考入去得ng得o架
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

咁如果我去外國讀書 之後拎個外國o既high school分入得唔得 因為我想讀完個high school轉返hk讀大學同學野ah!!

你應該3月25日 APA Open day親自去問。
這才是最真實的資料。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

你應該3月25日 APA Open day親自去問。
這才是最真實的資料。

請問要入場
‹ 上一主題|下一主題