用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 有無2007年9月入讀TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入 ...
go

有無2007年9月入讀TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾吓 [複製鏈接]

有無2007年9月入讀TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾吓

您們認為這學校點呀?

Re: 有無2007年9月入讀TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾吓

我女兒明年入讀這學校, 有無其他家長入黎傾吓!
我是自行分配學位獲學校取錄的.

Re: 有無2007年9月入讀TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾吓

我個女都入了呢間呀,都係自行分配入到o架,除了我之外,仲有我2個家長朋友都入了這間呀,係呢你當然點解選呢間呀,我都係臨尾先轉馱入東華既,所以我都想多d了解間學校呀

得我o地2個既,hello hello,仲有無人呀

喺囖, 得我倆咋? 我見到份list有90人得咗的.

我無特別reason去選擇這學校, 只是近屋企' 校舍大' 有練琴room, 重有我交form前一日去學校門口, 同一個P5家長傾咗30minutes, she is very nice and told me that her twins are very happy in that school, that push me to choose this one.

KakaWinnie ,

唔緊要,就由我o地2個開始,希望越來越多人入來傾啦,我大女開頭間幼稚園topic都得小貓3隻,但傾傾下現在好多人lu 希望我o地呢樹都係啦

至於我最後選呢間,都係因今年係東港城有一教育展,甘我果日見個主任同家長都好friend,甘我先開始留意呢間學校,跟住咪打去要求觀校,因已過了開放日,但主任都好好,最後都有特別安排我同另外幾個媽咪觀校,其實我到現在都未見過校長
o架,因我觀校果日她出了去做野,但我聽d家長對佢口啤都好好,所以我覺得一間學校既校長好緊要o架ma,甘有甘多家長都話佢好,我相信她真是一位好校長law,另我都係貪佢o地財力多,同校舍大,個圖書館都係剛起好,甘剛裝修完,起碼我唔使擔心呀女讀既呢幾年會有裝修嘈音啊

yy02, 我喺開放日都無見過校長,或者佢十分忙掛? 但嗰位熱心家長對我話個校長都好好, 佢好似一位CEO咁當學校喺business咁run, 所以啲teachers都好努力令學校有進步.

yy02,你話得啱,個圖書館真喺好大呀!

KakaWinnie,

我記得d家長義工同我講過,校長係有對孖胎定三胞胎,所以話佢對小朋友都好有方法甘話
我都有個同事對仔女係佢o地度畢業,甘我個同事都好贊呢個校長o架,佢話佢係好為學生既

係呢,初初係除了諗呢間,仲有無諗其他o架?我就真係臨尾先轉馱既,甘你有無覺得呢間學校有咩唔好?因我都想多了解間學校呀

我都不是太了解呢間學校,有無其他家長入黎指點一下?

yy02, 我有諗宣道的, 無奈沒有religious嗰5分, 衰硬! 都有諗梁潔華(because 在 po lam區),but聽講有teacher因為壓力而跳樓自殺呀! :cry:

KakaWinnie 寫道:
我都不是太了解呢間學校,有無其他家長入黎指點一下?

yy02, 我有諗宣道的, 無奈沒有religious嗰5分, 衰硬! 都有諗梁潔華(because 在 po lam區),but聽講有teacher因為壓力而跳樓自殺呀! :cry:

唔係甘恐佈呀

你係講宣基嗎,如係以我o地間幼稚園來講,入到既都係有宗教分既,無宗教分果d都入唔到呀

係呀,我講宣基呀,sorry. 我都知無宗教分入唔到咖喇,所以無選佢.

八掛一下,原來mak潔文對仔女都係王余家潔度讀o架

喺吖, 佢住tko咩?

HI,我個女都入咗東華三院王余家潔呀!妳哋會唔會去6/1的開放日呀?

吓?有開放日嗎?我唔知道tim. 一定去!!

好呀,到時一起去玩

哎呀, 我可能去不成開放日呀, 妳哋玩happy D!!

Hi,

我個細仔係呢到讀緊四年級, 在我來說, 呢間學校d 老師好好, 我個仔好鍾意返學, 程度略深, 但功課量不太多.  而佢地學校資源真係好多, 校長亦好 agressive, 所以為學校 fight 到好多benefit.

相反我大仔係九龍區讀, 係d 老牌學校, 雖然d 老師都好好, 但相比來說, 佢學校作風比較保守.  或者係唔夠膽咁 agressive, 同埋好多時要籌款幫學校擴建計劃之類既野.

所以我對我細仔間學校綜觀來說都很滿意, 我希望你們的小朋友都好似我仔仔讀得咁開心啦

ayconnie,

多謝你既介紹呀,希望你多D入來UPDATE學校既野我O地知呀,因我O地對學校都仲未係好了解,想知多D呀,唔該晒你呀

係呢你知唔知學校升中結果派得好唔好呀,我O地果間一條龍中學又如何呢?

WENDY,

你唔得閒帶囡囡去?你問下呀女肯唔肯跟我呀?如肯我帶埋佢去呀
‹ 上一主題|下一主題