用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=
go

升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水= [複製鏈接]

升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=

我個仔 Wed. 開始考小六第一次呈分試, 唉! 我就擔心到食唔安, 瞓唔好. 仲特登同公司請左一星期假, 唸住陪佢溫習. 點知個衰仔當無件事, 優閒到不得了. 激到我嘔血!!
救命呀! 我好鬼大壓力呀!!   
我以前都唔會噤大壓力, 因我一向認為這是他自己的道路, 俗語話 "係龍佢就會飛上天, 係蟲就會在地上爬" 佢做龍做蟲亦唔到我揀. 但原來殺到埋身時, 始終都係會緊張, 而且係十分緊張.      

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=

你可否比時間表佢溫下???
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo 寫道:
你可否比時間表佢溫下???

佢係唔會主動温習喎種, 叫佢佢就話"識哂啦". 吓吓要我揸住本書問, 所以我先要請假.
而且我身體一向唔多好, 近排壓力大到病發了幾次, 又好無精神. 我知我再顧唔到噤多嘢, 所以索姓放低D工作囉.

唔好俾自己咁大壓力,少少嘢諗or煩都可以ok,我個衰仔今年都p.6 mm考完呈分試,個衰仔p.4下學期開始我已經揾人同佢補習(唔係自己補唔掂,而係費事傷感情),記得以前一叫佢温書或默書,真係谷q氣,講都無人信,一話温書本book都未攞出嚟,兩行眼淚已經流到成塊face都係,個樣好似死老豆咁,你話點?話俾d friends聽,佢哋都話有冇咁誇張???唉!算啦!d錢係要俾人賺,之後就好happy,happy到痺。     

hi mi_wong, i belive u, my son same with your son
mi_wong 寫道:
唔好俾自己咁大壓力,少少嘢諗or煩都可以ok,我個衰仔今年都p.6 mm考完呈分試,個衰仔p.4下學期開始我已經揾人同佢補習(唔係自己補唔掂,而係費事傷感情),記得以前一叫佢温書或默書,真係谷q氣,講都無人信,一話温書本book都未攞出嚟,兩行眼淚已經流到成塊face都係,個樣好似死老豆咁,你話點?話俾d friends聽,佢哋都話有冇咁誇張???唉!算啦!d錢係要俾人賺,之後就好happy,happy到痺。     

Same same to me la,

雖然亞囡都重係小五, 但係一諗到下學期考呈分試, 就已經開始有D暈       
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

我都有揾人同佢補, 但其他時間都唔可以由佢架. 見到佢水到眼眉都唔識死就眼火爆啦!     
最慘佢成績唔係好, 我想佢追番D呀...

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐

我個女今年升左中一, 佢上年呈分試都係6年級下學期發力, 我猛咁叫佢溫書佢都無啋我, 所以6年上學期考得唔係咁好, 佢果時先知驚, 下學期就好好多.

希望你仔仔考到心儀中學la, 加油呀
明天會更好!

[quote]
mi_wong 寫道:
唔好俾自己咁大壓力,少少

我個女都係咁....淚水過多症 ,
都係比人同佢補 ,費士激死自己ar  !!   
mi_wong 寫道:

好采我個女個時成績好平均, 無乜高低, 我先無咁大壓力
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

[quote]
mi_wong 寫道:
記得以前一叫佢
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章

mi_wong 寫道:

睇完你個post, 我都覺得好好笑, 但我信呀, 因為我嗰個都係咁, 但佢就唔係喊, 係成日去廁所jet
[img][/img]

原來好多小朋友都和我兒子一樣不喜歡讀書,一樣明年升中一,一樣讓父母憂心

唔知係唔係大部分d仔都係咁.....我果個咪又係一樣!  你緊佢唔緊.  又擔心佢呈分試考到唔好, 叫佢溫書次次都要反哂面先郁下.

到要同佢諗下邊d學校先會啱佢, 又好擔心會選擇錯誤害左佢.  個日係播道等緊聽講座ge時候, 愈諗愈唔知點好, 竟然無啦啦喊左出嚟, 真係顛左........

醒目開學勳章

dear諸位媽咪:

呢個時候我地要學習吸氣呼氣,我地有壓力,佢地都覺得我地比好大壓力佢地...

我好信男仔會惡攪的,我呀六仔都係,我每朝送佢返學都叮囑佢上堂一定要留心,吾明即刻問,咁樣會事半功倍好多..

我地呢的要返工架媽咪,成日搖控佢放學校要做乜做乜,呀仔會應咀,吓!又溫,又做,休息下先啦!一陣打去,去左洗手間,激死,一日又一日,就係咁樣過,有時嬲到cut到電話,不過佢都算係咁架啦!惡完一輪,返到去,拎晒比你睇,不過吾好意思,未盡力,佢會應你,下次要努力架啦!

返到屋企食飽休息一陣,溫下書又係訓覺時間,一有又話飲水,飲完水又叫小便, 一陣又話有乜電影劇or15 16...無得睇就話眼訓...要覺豬,叫我明天請早的啦!

吾好意思,呻完...如有得罪,萬望恕罪.

bettylam         

應該將讀書的責任比番佢自己, 始終你佢讀書唔係阿媽, 而且我認為親子關係比什麼都重要, 做父母亦應放鬆一點。

這是我個人的意見, 大定分享。

我最喜歡麵包超人,Thomas,Hello Kitty, 你喜歡嗎? 你可以send email 到[email protected], 我會有好多資料比你。去我的網站或我的Blog看看CLICK HERE

我都知讀書係佢ge責任, 但係而家呢個緊張關頭, 谷佢就band 1, 唔谷就band 2, 衰起上呢, band 3都唔係冇可能.  考得唔好, 去間band 3 學校, 到時仲頭痛.

我不嬲都唔係緊張ge阿媽, 但而家.....唔到我唔緊張.

其實都無嘜開唔開心,近年化過化石啦,我d friends (30年老友)個個都話我順晒,好脾氣,好耐性咗。咁都要多得佢唔少。我覺得我係唐三藏取西經---孫悟空俾唐三藏收服咗,大家不要誤會,我係孫悟空我已經俾佢收服晒,服到唔服,服到五體投地。     

mi_wong 寫道:
其實都無嘜開唔開心,近年化過化石啦,我d friends (30年老友)個個都話我順晒,好脾氣,好耐性咗。咁都要多得佢唔少。我覺得我係唐三藏取西經---孫悟空俾唐三藏收服咗,大家不要誤會,我係孫悟空我已經俾佢收服晒,服到唔服,服到五體投地。     

你就好啦. 我唔止無化到, 仲越來越燥. 有時甚至衰到一聽到佢地放學返嚟嘅聲, 個心就唸 "死啦, 又要打扙啦." 唉! 我覺得我就嚟發癲啦!!  HELP~~   
‹ 上一主題|下一主題