用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 統計一下每間學校收表情況
go

統計一下每間學校收表情況 [複製鏈接]

統計一下每間學校收表情況

請問你地選了邊間小學呀?
幾多點去交?交表時係第幾個呀?
試下統計每間小學在第一輪收左幾多張表

中華基督教會基灣小學
10:10交表
第44個

Re: 統計一下每間學校收表情況

聖公會德田李兆強小學
9:05交表
第3個

聖公會德田李兆強小學
[img align=left]http://i26.photobucket.com/albums/c109/greenfkf/05.gif[/img]

心汶媽媽,

做乜 呀?
第3個咪幾好,夠哂誠意呢

Hi 心汶媽媽,

Why do you cry ?
60 percent of the P.6 students can go to English secondary school.
This is a 區內名校.
Even better than its 舊校 (i.e. the one without 德田)
But I heard that the homework is a little bit 'heavy'

Listen to more advices to see whether this school 適合 your kid or not. (ask other BK parents with child studying in this school ...)

心汶媽媽 寫道:
聖公會德田李兆強小學
9:05交表
第3個
;-) :-P

請問交先會有分別嫁?因為我今天才回港,因上了大陸做野,咁死啦

今早去北官,因無預約,今天quota(60個)已滿,預約了明天11:00。見到寫了 no.14x。
另10:30am到北角聖米迦勒走了一趟,大門入口處約有1X多位家長在等侯。似乎亦有不少人揀佢。

放心。根據我連日來的分析,學校不會根據入表先後次序。

[quote]
DANNIS 寫道:
請問交先會有分別嫁?因為我今天才回港,因上了大陸做野,咁死啦

hi,sandylaw

係因為我得果15分自行收生中既機會係0囉,如果第1同第2輪都衰左既話,希望第3輪叩門既時候有dd誠意分啦,我見d老師係張表度寫左d number,我問佢佢話如果第時有野想問番學校就講果個number,如要問教統局就講左上角果個number咁囉

cltan,
咁我都無咁驚,好彩你話比我知咋,我頭先一先到即刻嚇到腳軟,我以為我害了我仔仔添,但咁我重想問下,你咪話"佢地自己的方法及準則分類,擇優而收。"咁是否按分數去收呢?

hi,Ling-Mama

15分都真係無咩信心 ,我都知功課好多架,但我同我個小朋友巳一齊努力中希望k3上小一時可以快d習慣

分數一定要計的。故20分必收。
但15分者,大把人在。換著你是學校,你會如何選擇。

hi,cltan

學校話收齊d表之後會

cltan,

我去D學校的家長會都是咁講,我都只是得15分,靠運氣。雖然感到很煩,但亦輪不到我選擇及擔心,惟有隨緣。

[quote]
心汶媽媽 寫道:
hi,cltan
學校話收齊d表之後會

Dannis,
你是哪區的,不用太擔心,大部份均是15分,機會平等。
我見你張post是一男一女,選學校時,除了大的兒子考慮外,亦要為小的女兒設想下。因為日後女兒入學跟大的有分加,屬必入。所以不要兒子揀純  boy 的學校。

[quote]
DANNIS 寫道:
cltan,

咩有no既咩
你地點知你第5幾個apply呀    

我去D學校的家長會都是咁講,我都只是得15分,靠運氣。雖然感到很煩,但亦輪不到我選擇及擔心,惟有隨緣。

cltan

反而交左表之後就唔煩lu,因為巳成定局=等運到

心汶媽媽,你講得好o岩,以家唯有等快些到11月20日吧

cltan 寫道:
今早去北官,因無預約,今天quota(60個)已滿,預約了明天11:00。見到寫了 no.14x。
另10:30am到北角聖米迦勒走了一趟,大門入口處約有1X多位家長在等侯。似乎亦有不少人揀佢。

估唔到北官有咁多人報讀喎,我亦都唔知交表係需要預約呢
聖米多人報還是北官較多呢?
‹ 上一主題|下一主題