用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我想問吓有冇人知 45 網除左
go

我想問吓有冇人知 45 網除左 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我想問吓有冇人知 45 網除左

我想問吓有冇人知 45 網除左
1. 嘉諾撒(新蒲崗)
2. 眞鐸
3. 保良局錦泰
還有那間比較好嘅學校呢?   

醒目開學勳章

Re: 我想問吓有冇人知 45 網除左

冇人知

聖文德天主教小學 and 彩雲聖若瑟都幾好
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

sasami_i,

我自己都做左d資料搜集, 除左你上述個3間之外, 我諗聖博德天主教小學(蒲崗村道), 慈雲山天主教小學, 彩雲聖若瑟都ok架

以下有些資料可給大家:
聖博德 :係16/9 & 23/9有open day
真鐸 : 係 17/9 & 24/9 都有open day
基慈 : 我打電話問左,佢地話23/9可以開放比家長去參觀新 校舍
慈雲山天主教小學: 都話會係07年2月份有open day
聖文德天主教小學 : 剛才致電查詢, 佢地係11月26日學校都有FUNCTION 招待幼稚園的家長

希望以上資料幫到大家,

我個女今年讀K2, 出年先要揀學校, 所以我而家做定RESERCH, 如果大家都有資料, 不如POST上黎分享下

醒目開學勳章

HelloKitty,

唔該晒呀

彩雲聖若瑟好像縮班中........上3 下2
下午新校會進入九龍灣46網

真鐸自行收生額有32人再加統一32人....下年應該開2班

基慈今年收2班....有新校舍.....但是慈雲山學校太大競爭了........下年應該可望有3班

錦泰久不久就有人在網上爆料...信不信由你

靜山/日修/鮑伯濤/基心今年1班...下年危危乎!(要救校的朋友可選擇)   

sasami_i

我仔仔今年係聖博德(學校村)到讀小一,發覺間學校都幾好…佢地除咗有小一適應日之外,英文就用story book教,中文就用普通話黎教學,以前就有兩班,今年加到有三班,我仔仔都抽中咗用普通話教中文。另外,佢地係全日制學校,佢地用個間午飯供應商既食物都幾好,而且小朋友唔夠的話都可以添飯和餸,唔驚食唔飽…加上我可以係網上睇到小朋友既家課和通告…因為佢地彩用活動式教學,我既仔仔每日都返得好開心…而且係網上還可以睇到佢地d活動相片,這些都係仔仔這幾日返學都知道的,或者你上一上佢地個網紙到看看。

Dor

醒目開學勳章

有冇人知 保良局陳南昌 如何 ?

係唔係多數入到 聯繫中學 : 保良局第一張永慶中學

sasami_i

我見比例都幾高,你可以參考下 :
http://www.plkcnc.edu.hk/secondary.html

而家仲可以參觀學校添
http://www.plkcnc.edu.hk/visit.html

醒目開學勳章

真鐸 今日 open day 1:00-6:00

醒目開學勳章

真鐸下年開3班

sasami_i,

我今日同上個星期六都有去真鐸喎, 唔知有無撞到您呢?
你係邊度聽到佢07年開3班呀?
但我收到的消息係開2班約有90人分3組教學架喎?

有無本區幼稚園的家長參觀左慈雲山聖文德天主教小學呀?
你地覺得這間學校如何呀?
因我的小朋友並不是讀本區幼稚園所以無機會參觀

醒目開學勳章

Hellokitty,

我星期日去左開放日, 程主任講 自選收32人, 統一收32人, 6月有後備班收32人, 供3班, 唔之我有冇會錯意呢?

Re: 我想問

教局學額64人, 又點收到超過64人呢?

醒目開學勳章

自行計分得 15分, 都唔之選邊間好,眞係15/16。

15. 嘉諾撒(新蒲崗)
16. 眞鐸

sasami_i,

我係9月10日果日的開放日, 程主任都係甘講, 跟住我再係詢問處了解過, 佢話佢地會開2班, 但收90人分3組上堂喎.

sasami_i,

我同你一樣15/16喎, 不過自行收生階段應該都唔難決定, 最幣係第一階段fail左, 甘統一派位, 應該填嘉諾撒先定真鐸先至係最難,

因為2間都話要睇誠意, 如果到時要叩門, 佢地都要我地寫第一志願, 先至有機會喎

sasami_i 寫道:
自行計分得 15分, 都唔之選邊間好,眞係15/16。

15. 嘉諾撒(新蒲崗)
16. 眞鐸

我係9月10日果日的開放日, 程主任都係甘講, 跟住我再係詢問處了解過, 佢話佢地會開2班, 但收90人分3組上堂喎.

用2班老師資源教3班...老師真辛苦了

我都問左呢個問題, 佢話佢地係有足夠的資源先會收甘多學生, 而且原來佢地有成30幾位老c架
‹ 上一主題|下一主題