用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問柴灣培僑小學好定係明德小學好d呢! 真係15/16, 諗到 ...
go

請問柴灣培僑小學好定係明德小學好d呢! 真係15/16, 諗到好唔舒服! [複製鏈接]

請問柴灣培僑小學好定係明德小學好d呢! 真係15/16, 諗到好唔舒服!

其實最想報聖米迦勒, 但這間實在太大競爭, 囡囡只得5分, 入到的機會好微, 所以怕浪費了第一志願的機會. 而培僑和明德又不太認識, 請各位俾D意見, THANKS

Re: 請問柴灣培僑小學好定係明德小學好d呢! 真係15/16, 諗到好唔舒服!

培僑 ~ 英文一般, 好似有兩班用普通話教中文, 小朋友讀得幾開心, 所以在區內幾受歡迎.
明德 ~ 功課比較多及深, 今年小一有三班用普通話教中文, 有新校舍, 但是天主教學校, 都要有宗教分, 在第一輪才有把握.
聖米迦勒 ~ 我的小朋友今年升小一, 在第一輪只有5分, 所以失敗而回, 在第二輪再接再厲, 好彩抽中. 教長在家長會上說, 第一輪低分的小朋友, 在15~16個中有1個入到. 第二輪6個有1個抽中, 扣門亦只有16~17個有1個.
所以在第二輪抽中機會比較大, 但第二志願要保守D, 救世軍是個好選擇.

Re: 請問柴灣培僑小學好定係明德小學好d呢! 真係15/16, 諗到好唔舒服!

nt_lt_chiu, 多謝你的資料.
其實我喜歡救世軍, 但由於照顧方面的問題, 所以不能選半日制的學校.
那麼明德的水平是怎樣, 尤其是英文, 因曾聽人說明德的程度較淺.

明德小學好d , 佢有plan change to 一條龍 .
起中學.
pls see 明德小學 web site
有五十年歷史
柴灣長大的好多都識!

明德英文幾深下, 有個friend現在有同明德的小四小五學生補習, 她說比救世軍深.

培僑--(全日制)一至六年級不分精英班  
          分普通話/廣東話授課班,
        (入讀小一時要小心考慮所選班別)
        上學年約有40學生可選第一組別中學
          (該校家長所得資料)
救世軍--(上午校)小四至小六按成績分班
               小一至小三,英文科用英語故事書授課
              上學年約有一半學生入讀第一組別中學
              近80%獲派首三志願中學
              擬為有須要之小一學生申延服務至3:30pm
           (請致电校方作準)(該校家長所得資料)
明德--(全日制)不按成績分班
           新小學校舍,
         預計多建一所中學為一條龍(未有確實曰期)
         *沒有該校家長提供升中資料*

請問培僑小學程度如何? 是否一定入到普通話班?

I choosed Pui Kei instead of 明德 since I found there are a lot of teacher is Female,  I only see 1 to 2 males in the opening day.  

Besides, the position of 明德 is not good.

普通話班今年因應家長要求,開了三班,
今年佢地英文堂,除o左日常英文課堂外,
每班每周有2堂係由一名澳洲藉(真正外國人)老師,
及一名由加拿大回港的老師任教.

白燕 寫道:
請問培僑小學程度如何? 是否一定入到普通話班?

Dear all,

My son is studing in Ming Tak P.4.  之前是讀慈幼,後來轉往明德. 我選取明德是因為它校風淳樸,師生關係和諧見稱.  校規是很嚴, 但老師很有愛心, 它們行mind map, 由前年開始行小班, 每一級不同. P.3會比較谷, 因為學生要考BCA試. so, 會有許多homework.  但是,這所學校素來注重學生的品德培育, 佢以前讀慈幼十分頑皮, 時常給老師complaint. 之後去明德讀書, 情況完全改變, D 品德和行為進步很多,明德比較以往來看,的確改變很多, 它們經常詢問家長意見, 不斷改善. This school OK!

summei,

有咩特別原因要轉校?

功課多到點呀?你個小朋友平均花幾多時間完成?

明德除咗校風好之外,仲有乜嘢優點吸引你去揀呢間學校呢?

唔好意思咁多問題!好想聽多D對明德嘅評語。

Thanks

summei 寫道:
Dear all,

My son is studing in Ming Tak P.4.  之前是讀慈幼,後來轉往明德. 我選取明德是因為它校風淳樸,師生關係和諧見稱.  校規是很嚴, 但老師很有愛心, 它們行mind map, 由前年開始行小班, 每一級不同. P.3會比較谷, 因為學生要考BCA試. so, 會有許多homework.  但是,這所學校素來注重學生的品德培育, 佢以前讀慈幼十分頑皮, 時常給老師complaint. 之後去明德讀書, 情況完全改變, D 品德和行為進步很多,明德比較以往來看,的確改變很多, 它們經常詢問家長意見, 不斷改善. This school OK!

我個仔係明德讀緊四年級,讀得好好,明德有個好大既優點就係教出黎既學生品德好好,好守紀律,而且愈高年級既學生就愈乖,好有師兄師姐風範,好自覺,老師賞罰分名,師生關係良好,明德係一間思維學校,唔係死讀書既,功課唔算多,三年級就比較多BCA做(我諗間間學校都係,因為小三評估),英文佢地係用牛津既,英文堂全英教學,明德都落好多心細係英文方面,至於深唔深,我就冇同其他學校比較,但係都有家長話好深,我諗因人而異,我個仔由小一到小三都好好,希望佢保持水準,繼續努力!
***南無阿彌陀佛***

家庭主婦,

多謝你嘅回應!

乜嘢係BCA?     

請問多唔多默書同測驗?

你覺得校長同老師有無愛心、耐性?

係咪因為學校校風好,所以幫你仔仔揀呢間學校?

Thanks a lot.

Dear 臭B,

我的兒子讀慈幼時, 已經評估有專注力不足(ADHD), 上堂及做功課時很難集中專心聽書. 我說給慈幼聽,   他們不但冇幫助佢, (配合家校合作), 反而令到佢惡化,  成績退步不少, 我十分生氣.  之後, 轉去明德小學, 我講給老師聽, 他們非常積極配合, 老師很有耐心教導, 成績不退步, 反而增進不少.  Moreovers, 明德的校規是好嚴, 品德很高. 佢讀小一時, 我以想幫佢轉校, 但考左二.三間小學,  (以前是乖, 他當時已十分頑皮), 都考不到, 所以再讀小二. 之後我問好多人的意見, 最後抉擇明德. 因為我想adj 佢的品德, 如不adj , 佢大d 唔聽你講. 所以我認為學校不一定要程度高先好, 最緊要讀得happy.

以我的兒子的問題 (心散), 一般要做二個鍾, depend homework 多唔多.

summei

summei,

多謝你回應!

之前我通常聽到對明德嘅評語係好(可能會一條龍)或唔好(無說明),多謝你咁具體嘅評論,讓我了解得更深入!

我自己個人揀學校都著重校風,希望小朋友有好嘅品德,返學開心,睇嚟你無揀。

請問你知唔知,除咗明德仲有邊間學校校風較好,因為出年要揀學校,希望做小小準備功夫,幫我個女揀間適合佢嘅學校!

希望你個仔讀得開心,快樂成長!

Thanks

Dear 臭B,
你有冇consider other school without 東區, 如真光小學, 佢D 校風都好好, 品德很高, 校規一樣好嚴.  好重視校風淳樸. 從幼稚園開始排隊時,都耍跟顏色線行走, 不可帶名牌子的東西回校,
所以有很多家長歡迎, 佢是一條龍(幼,小,中). 不過, 小學是私立, 中學是津貼 (女校). 如你affort得起話, 可以仔細考慮一下吧!

summei

summei,

有念過呀!不過首選東區,唔想浪費時間係搭車到,等佢可以多D時間溫習�玩。

仲有無介紹等我留意吓?

Thanks

In fact, Pui Kei is a well developing school which support the Active Learning Method. If you are open minded, you will love it. Please go to take a look, you will get more information.
The Principle is excellent.

臭B 寫道:
家庭主婦,

多謝你嘅回應!

乜嘢係BCA?     

請問多唔多默書同測驗?

BCA係中�英�數既評估,而每星期都會有中默同英默各一次,每個學期一測一考,另外會有小測。明德既老師除左師資好之外,都好有愛心同耐性,校長亦一樣。當初係鍾意佢校風樸素,教出黎既學生都好乖所以選哩間。而培僑我有朋友個仔讀緊,佢話四年級都好淺,驚佢升中時追唔上,所以佢個細女都唔跟亞哥讀培僑。另外有朋友係幫人補習既(有個讀培僑),我朋友話培僑既英文課程唔係咁好,小一己經一堆(Tense)教學生,令到D學生好混亂。
***南無阿彌陀佛***

家庭主婦,

我以前都睇過d人post上黎話培僑d英文比較淺,
可能以前培僑用果本英文書真係唔多掂,
所以老師話佢地今年換o左另一間出版社o既英文書,
另外,我o岩o岩睇過囡囡本英文書,
已經唔係你朋友所話o既一大堆Tense.
家庭主婦 寫道:
[quote]
臭B 寫道:
家庭主婦,

多謝你嘅回應!

乜嘢係BCA?     

請問多唔多默書同測驗?

BCA係中�英�數既評估,而每星期都會有中默同英默各一次,每個學期一測一考,另外會有小測。明德既老師除左師資好之外,都好有愛心同耐性,校長亦一樣。當初係鍾意佢校風樸素,教出黎既學生都好乖所以選哩間。而培僑我有朋友個仔讀緊,佢話四年級都好淺,驚佢升中時追唔上,所以佢個細女都唔跟亞哥讀培僑。另外有朋友係幫人補習既(有個讀培僑),我朋友話培僑既英文課程唔係咁好,小一己經一堆(Tense)教學生,令到D學生好混亂。[/quote]
‹ 上一主題|下一主題