用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣區小一學校
go

荃灣區小一學校 [複製鏈接]

荃灣區小一學校

我個女今年要報小一啦..... 有無人知荃灣區學校邊間好呵...
唔該大家幫忙.........

Re: 荃灣區小一學校

老牌子有: 天祐、伍季明、荃官---呢幾間都係傳統學校多功課, 要父母陪讀。

活動式有: 浸信聯、基惠、靈光、柴天---呢幾間同樣口碑好好既學校。

選小學都好睇小朋友既性格, 要視乎佢係坐定型or活潑好動型。

謝謝

最近幾日我都睇左荃灣區好多網頁同討論,亦知多左d,有d來論只是重覆吹噓一d學校,批評另一d學校,愈看愈無聊,最後都係自已到學校d網頁尋寶。
搵唔到千祈唔好失望,搵到好多亦唔好頭痛,但係最神秘的都係升中資料,間間都話自己叻,點解唔比人知,只得幾間有show ,仔女係自己o既,做多d資料搜集,千祈唔好盡信網上留言。Good luck to our kids

見到校舍大的,都不須擔心活動少,在於部份學校是否會谷比賽。

校舍細的,確實活動少些。

至於是否好學校,還是親自到校門外看放學情況,特別留意老師和學生、家長間相處態度怎樣,便知子女能否愉快學習。

而荃灣區小學,我個人較喜歡浸聯、五季明上午。
QUEENIE54 寫道:
我個女今年要報小一啦..... 有無人知荃灣區學校邊間好呵...
唔該大家幫忙.........

多謝各位意見..但我還想知他們中學收生情況...另外多唔多測驗和功課架...咁如果我個女讀荃灣侵信會去報浸聯有無分加架......我想知荃天好唔好呵

每位學生都有一本學校資料, 好詳細記載同區每一間學校既測考次數。 想進一步睇佢地既升中派位, 要入去該校網頁, 不過唔係間間都有公佈成績。

唔知荃灣公立如何呢?  我聽講入何傳耀有30幾個緊多ㄛ!

有間叫荃灣公立咩? 同荃灣官立係咪一樣?

咁荃灣天主教小學又好唔好呀

荃灣公立全名係"荃灣何傳耀公立小學",同荃灣天主教小學唔同既。 荃灣天主教小學歷史悠久,我睇學校老師似乎都幾好,你地自己決定啦!

咁佢係咪活動教學的呢!  會唔會好多功課呀. 我個女比較文靜, 唔知佢適唔適合.

讀浸信會幼稚園唔一定浸信會小學(麗城)實入到架,除非你有基督教信仰、有5分加,浸信會小學就六年都係活動式教學,荃灣天主教小學就前三年活動式、後三年傳統式(傳統式就係要谷成績)。
多謝各位意見..但我還想知他們中學收生情況...另外多唔多測驗和功課架...咁如果我個女讀荃灣侵信會去報浸聯有無分加架......我想知荃天好唔好呵

唔該哂!  你參觀過荃天, 佢地d學生開唔開心, d 師生又點呀? 我成實唔係咁想個女讀d 太大壓力的學校. 其實聯浸真係好多人話好, 不過太多人爭啦.

我想天主教小學都比較要求紀律、守規舉,你個女個性文靜應該很適合這類小學掛!功課要到中高年班才開始多d。
咁佢係咪活動教學的呢!  會唔會好多功課呀. 我個女比較文靜, 唔知佢適唔適合.

咁你對荃威嗰間基慧又有咩睇法呀. 唔好意思, 我對擇小學真係一頭霧水, 所以有好多問題

參觀個日就未開學,睇唔到學生,你得閒在學校外裝吓, 老師就都親切。 浸信會個間大家都想入,我地又冇分加,得基本15分,就要撞採囉(教統局抽籤)!

D人話唔錯,我覺得學校位置遠左d,佢都係基督教學校。建議你上學校網站睇下,可以了解多d。教統局網頁:"小學概覽2006"http://embhsc.hkedcity.net/primary/

OK. Thanks!

咁你自己又有無心水呀! 諗住幫的的小朋友報邊間?

浸聯有無參觀日呀,好想去睇下。聽日下晝我會去伍下參觀,唔使非嫁,報名日近,請多多交流    
‹ 上一主題|下一主題