用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 34網獻主會家長請進
go

34網獻主會家長請進 [複製鏈接]

34網獻主會家長請進

~~ 34網献主小學家長,入來一齊傾吓 ~~

Chandy.............仔仔...............P1E
選校新丁............仔仔...............P1G
winwintse.........仔仔...............P3

Re: 34網獻主會家長請進

chandy,
My son studies P.1 in coming Sept. How about your son or daughter ? Any information about OFPS if you know, please shared with me because we're locking the door's student.  
Many thanks.  

Hi all,
Any comment about OFPS, please share with me.
Thank all.

[size=medium]Good Morning !!!

選校新丁﹕

你好呀,我仔仔今年9月入讀呢間學校p1,我想係度可以有更多的家長可以一齊分享吓

你仔仔編號左班未呀     

chandy,
我囝囝1G,因為我哋好遲先叩門,又無上summer course,又miss咗分班試,只在26/8去過一次迎新日,所以好多嘢都唔知,你囝囝咩班啊?A-H有無分別的?我淨係知道AB多人,其他就少d,是否由P.1已分精英班?
你是否跨區or自己選的?
你覺得OFPS好唔好啊?
你有否哥哥姊姊在OFPS讀啊?好想知佢哋d教學方式?
另想問甚麼是閱讀約章?要做的嗎?我在通告上看見但我們沒有啊?
是否有暑期作業?學校派的?如果可以請給我書名,讓我找找看。
Thanks.

up.

選校新丁﹕

我都係叩門入架,我囝囝編左1E班,學校話P.1-P.3唔分精英班,純粹以小朋友年齡、同咪考編班試而去擬定(我唔知答得啱唔啱)

你講架通告或書本,8月初學校已派左,如果你平時有教囝囝寫字,而家就來開學,可以不用特別去買

summer course--為期一星期,主要係教小朋友返學需知,同咪中、英、數一的簡單架功課!!

閱讀約章--是一份閱讀合約,主要係培養小朋友睇多的書,可在教育署網站下載,開學之後交回

暑期作業--共有2本﹕一本中文字鍊習同一本,教小朋友正確寫字方式(書名--筆晝寫法-小學一上、海鷗出版公司),
另外一本係學校影印本,A-Z--26個字母及簡單練習

我侄囝P.2、囡P.4都係呢間學校讀,仍地讀得幾開心,不過係有時功課略多(我自己覺得),不過現時仍地讀上午班,我地P.1係下午班,出年先轉全日

聽人講以前OFPS要求好高,好嚴而且比較難入,係老牌名校,由於呢幾年太多新校出現,所以先俾人淡忘

係啦,係住邊度架    唔係34網係邊一區,點解要叩門呢間     又覺得佢有乜嘢好   

出年轉全日你會擇邊間    

Hi, Chandy
終於等到你覆我,Thanks.
冇分精英班? Really?
另外一本係學校影印本,A-Z--26個字母及簡單練習,是怎樣的?可否fax給我看一看?
我哋係八月二十幾號才去叩門的,所以乜嘢都唔知,好彩識到你。
我哋係net 35黃埔區,因我哋一定要揾天主教學校,而普愛又唔收小一生,我有跨區揀OFPS,但唔中所以要叩門。
其實我都唔知佢有咩好的,Honestly,如果新校OK.,我唸我會轉過去,How about you?
另請問記唔記得編班試考d乜,難唔難啊?是否中英數都要考?
咁1/9即係要交咩功課啊,我哋一樣都無咪死火。

Hi,
我兒子是升讀小三, 獻主會小學由一年級開始已分精英班制, A/B兩班是精英班, 而其他班是沒有分別的.  此間小學在6年以前是十分難考入, 但現在出生率下降就容易得多了.  此間小學出名多功課. 但中學派位是頗好的.

Hi winwintse,
又多一個高年級家長加入,真係好。我哋呢d新丁真係好驚,而家咁夜仲唸緊校車的問題,你話係唔係crazy........唉。
想問下點樣先入到精英班?今年個編班試是否就係啦?咁我哋無考即係點啊?
你囝囝讀得開心嗎?是否真係無英文書的?咁點考試?
Thanks.

各位,本人畢業於此校,我正考慮是否為小兒報讀。請問老師有愛心嗎?是否真的很多功課,活動教學嗎?多少默書、測驗、考試呢?但家住將軍澳,所以有點担心路程!?   

Hi
精英每班有32人左右, 如果考試全級55名以內, 便可進升讀精英班, 沒有考編班試, 就要等升小二成績.
我想我仔仔是讀得開心, 但壓力就一定有.
英文是沒有教科書的, 小一/小二是用故事書及一本 study guideline 來輔助, 我覺得很好, 否則要一個6-7歲的小朋友去記生字, 又要串字默書, 會好辛苦.  故事書內有圖畫, 又有故事內容, 小朋友可想像故事內容/事情來記憶生字, 會活些, 不致要死記.
一星期中,英各默書一次, 一年四次考試要計分, 都好趕好忙.

Hi小淵媽咪
獻主會不是活動教學, 一樣是傳統教學, 我想你對此校都會肯認識.  我知道獻主會以前是一間好好學校, 是嗎 ?

選校新丁﹕

我公司限制上網,所以有時未必可以即時答到你,不過而家唔怕,又多左高年級媽咪啦,有乜唔明大家交流吓~~

winwintse﹕
多謝你架解答呀,得閑上多的來傾吓,了解吓學校最新消息,p.1咁細就分精英班啦,以乜嘢做準呢??   

咁出年轉全日你又會擇邊間呀??

winwintse 寫道:
Hi,
我兒子是升讀小三, 獻主會小學由一年級開始已分精英班制, A/B兩班是精英班, 而其他班是沒有分別的.  此間小學在6年以前是十分難考入, 但現在出生率下降就容易得多了.  此間小學出名多功課. 但中學派位是頗好的.

選校新丁﹕

sorry呀,今早先見到你留言,我屋企無fax,我今晚返去用相機影左send俾你好嗎,不過我今晚去街呀,會比較夜,你唔介意就留enail俾我,不過好像可以9月4日果個星期交!!

編班試--我仔仔出到來就話乜都考的,好多張紙,仲有2位數架數學,不過可能佢衰左,因為佢寫得出來,唔識加       

閱讀約章你可按以下連接就睇到,可將平日睇的書寫落去~~

閱讀約章

Dear chandy,
Many thanks again.
my e-mail adress :   [email protected]

Dear winwintse,
Thanks for your explanation about 精英班.
Please check your PM.

請收email~~

選校新丁 寫道:
Dear chandy,
Many thanks again.
my e-mail adress :   [email protected]

winwintse,
其實我已不大記得,太多年前的事!   
好好學校?我不太肯定,但我讀的中學是Band 1。
‹ 上一主題|下一主題