用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 交換生接待家庭??
go

交換生接待家庭?? [複製鏈接]

交換生接待家庭??

有無有関經驗可以分享吓     

Re: 交換生接待家庭??

曾做過2年, 但不知你的是否跟我一樣是這種形式? 你是join那個機構?

點樣參加架?
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

我未參加的,個機構叫AFS,你嘅係邊間,形式如何?有何得着,介唔介意分享吓?

咩機構黎架?AFS有無網址?
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

http://www.afs.org.hk/

我都參加過AFS, 但很難三言兩語就說得明, 你有何問題或擔心盡管說出來, 我會盡力回答.

我想參加,但有以下問題:

1. 屋企是否一定要好大?放多張床?
2. 會否言語不通?
3. 來的交流生是否全部都講英文?(驚係德文、俄文,法文)
4. 是否一定要好有錢才可?
5. 她會否有3隻手的行為?

1. 屋企不需要大, 只要一張床, 一個櫃, 一'火'愛心.
2,3. 他們來至不同國家, 但一定會懂英語, 因為AFS官方溝通語言是英文. 你們不一定要懂英語, 因為學生來港便是學廣東話, 當然啦....如果你們亦懂英語, 便可以令學生早些溶入你家庭, 感情亦會好D.
4. 不須要好有錢, 但無錢就無為'攞泥凡', 因為多多少少你都要帶他去吓...海洋公園.....DISNEY.....得閒飲吓茶......由其香港近大陸, 他們亦好想去吓等等, '泥D'費用邊嗰被? 很難講得清.
5. 我答不到, 誰會作保証呢?

1. 原來仲要個櫃 ,不過專登買張床,佢地走左,張床好晒傘。佢地一般來住多久?
4. 同佢地去大陸,真係好驚有意外。
5.    

thx for your ans.

係呢,交流完仲會唔會有聯絡呀?

我不睇怕我屋企都唔join,無地方呀。

join唔join, 唔打緊. 最重要了解清楚先, join了之後才everything not ok就你慘時, 學生就更慘.

1. 不一定特地買個新櫃, 但你站在他們立場想吓, 住成年(實際10個月多d), 無可能日日只用行理箱, 我亦沒有特地買, 只是騰空一個坐地三層的膠衣箱給他使用.
2. 床是必須的. 但不多必須數人是有多一個床位或有子女在外國讀書, 便可提供一張床出來, 不會特別新'至'.

再有唔清楚, 歡迎可再問.

呀! 忘記回答'交流完仲唔會有聯絡', 這要看你家人與學生的感情有幾深, 我知道有些學生一回國已失蹤, 他們從來沒有來往, 因為這家人與他在香港相處時已不愉快. 有些時時打電話或send e-mail問候. 我收的2個學生是經常聯繫的, 而且感情深厚.

heARt

好有興趣知多d關於做接待家庭ge 資料,想請問下:

1. 可唔可以指定只接待男生或女生呢?

2. 聽你講佢地會住係你屋企成10個月,究竟佢地

幻想曲

1.  可以指定只接待男生或女生.

2.  讀中學

3.  我想你唔會, 你可先到該網站看清楚. 這個機構主要依賴義工運作, 全國一樣. 所以你是一毛錢都無得收, 反而還雖要付午餐補助費(如有必要)給學生在外上學時作為午餐用. 如你覺得做義工是蝕底請不要参加.

續.....

我不知其他人, 我就每月費用大概多出4000多元, 因為出街多了, 在外吃飯又多了, 洗衣機及冷氣機亦用多了次數. 而早.午.晚餐是必須提供的.

都好重皮喎............

都好重皮喎 我以為提供二餐(早,晚)一宿就ok,多個人,多双筷,乜有咁多洗費,咁就真係要唸唸    佢地會係香港讀乜嘢中學呢    連午膳費都要比埋,咁就唔只義工咁簡單

*~heARt~ 寫道:
3.  我想你唔會, 你可先到該網站看清楚. 這個機構主要依賴義工運作, 全國一樣. 所以你是一毛錢都無得收, 反而還雖要付午餐補助費(如有必要)給學生在外上學時作為午餐用. 如你覺得做義工是蝕底請不要参加.

對、對、對!  我等寒微之輩,當然無資格參加呢d富貴義工行列,多謝提點!  

幻想曲及各位:
對不起, 可能我表達得不好. 我詳細再解釋一下:

1] AFS機構是原至於54年前在美國一位熱心人士發起. 全球都主要依賴義工協助運作, 香港只有幾位辦事處同事有受薪, 而且薪金亦不多. 金錢方面主要由匯豐銀行, 賽馬會等等大機構支持.

2] 這個交流計劃亦是得到香港政府支持, 學生來港後主要入讀香港政府支助的學校, 我收的兩個學生是讀喇唦F.6

3] 至於計算開支方面, 如果你家庭很少出外, 我故亦不會太大開支, 這真是要看你們平時家庭的運作. 不要被我嚇怕.

4]  如果你們有子女, 日後到外國用交流生時, 亦會有此對待, 德國或美國或其他國家的家庭一樣是免費提供三餐一宿給你子女呢!

*~heARt~ :

我有些問題想問下:
1) 做過接待家庭,會不會增加自己的子女成功參加 AFS 往外國做交換生的機會?
2) AFS 的交換生計劃是否每個學生都只資助一年?
3) 你接待的學生和你的子女是否和洽相處?你覺得子女有得益嗎?
4) AFS 的學生是否一般都是品學兼優的?
5) 接待家庭是否需要審查資格的呢?

Thanks!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題