用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫小朋友做Profile,應要做幾多份??
go

幫小朋友做Profile,應要做幾多份?? [複製鏈接]

幫小朋友做Profile,應要做幾多份??

各位,

想問,如幫仔仔做Profile,是否要做幾份,如是,是否份份都做到好靚呀,請指教           
DouglasMaMa :lol

Re: 幫小朋友做Profile,應要做幾多份??

睇你考幾多學校,就做幾份,我自己做就份份都一樣,我都做咗7....8份呀?     
肥頭於1999年12月13日

Hi Wendy_bb,

如份份都一樣,d 証書米要影好多份??

重想問,要做好多份,是否預備留下給學校呢?

可吾教我,有沒有特別嘢要注意呀!!         

最重要是先打聽你想考的小學收不收profile, 要提供什麼資料,及有沒有特別限制.  今年有間小學只收5頁profile, 所以資料要好濃縮.  但大部份學校都沒有特別規定, 基本上可用同一個格式, 然後看你要考多少間學校就打印幾多份出來.

G-Ma

請問如要濃縮,是否不包括証書,作品等,只是理歷就足夠

DOUGLASMAMA,

其實要濃縮到5張紙真係幾難架, 可能底面都用埋, 張d証書,作品盡量縮小, 資料寫密d.  不過只係得一間小學有咁既要求, 如果你唔打算考就唔駛特別多做一個格式.  幾花時間架.

G-Ma

請問是那間學校??   

St. Paul Boy (我都係聽朋友講)

G-Ma,

我吾會報,不用担心.

再想問,有沒有格式sample可以參考     

醒目開學勳章 王國長老

女拔都係5張紙呀
計我話, count左幾多間學校先, 印多1,2 份做spare copy(反正隨時再影印都有), 仲有, 個soft copy記住記住記住做backup呀
不過唔好印太多spare copy, 因為如果(touchwood!)第一輪未有offer, 跟住成年流流長, 仲有排叩門, 到時d資料要keep住不停update架! 用到再印份update啦

這個格式是其他bk mammy post 出嚟,你可以參考下:

•        Covering Letter
•        CV
•        我們的家教理念 (内容大意是我們一直實行的家教方式,包括家庭生活、假日活動、學習方式和教育期望等等。)
•        幼稚園K1 & K2 成績表 copies (** 影印時將它縮印,可省幾頁紙!)
•        獎狀及證書(**把獎狀和證書scan上電腦,每張A4紙放2張cert!)
•        學校生活相片(**用digital camera拍了之後,將8張相片縮圖放在成一頁A4紙)
•        家庭樂相片(**用digital camera拍了之後,將8張相片縮圖放在成一頁A4紙)
•        圖工作品相片(**用digital camera拍了之後,將8張相片縮圖放在成一頁A4紙)

G-Ma

Thank !   

唔駛客氣! 祝你小朋友可以考到心儀學校.

G-MA,你的資料很有用,謝謝你,但仍有問題請教

交PROFILE時,是否可連同校長推薦信交?交正本OR副本呢?

醒目開學勳章 王國長老

如果校長信係指明俾某一間小學, 梗係俾正本啦, 自己留copy咪得lor
如果只係to whom it may concern, 咪間間學校都俾一個copy lor

swyip,

我D資料都係BK MAMMY POST 過出嚟, 希望幫到大家.

心儀既小學我會請幼稚園校長幫我寫一封有該校抬頭既推薦信並會交正本.  其他學校就用"To whom it may concern" 交副本.

swyip 寫道:
G-MA,你的資料很有用,謝謝你,但仍有問題請教

交PROFILE時,是否可連同校長推薦信交?交正本OR副本呢?

G-Ma thanks a lot!  

G-Ma,

Thanks for your useful info.
For the profile, should it be submitted together with the application form, or hand-in during interview ?

[quote]
G-Ma 寫道:

這個格式是其他bk mammy post 出

Hi Teresa,

係呀, 借用左你d資料幫人, 你d資料真係好有用, 我個囡都成功考到心儀小學, 多謝哂!!

我幾日不眠不休咁先做起份profile, 跟住攞左出去影印舖到打印同釘裝, 成本書咁(56頁), 要HK$180一份, 我做左三份.

我會連申請表格一齊交profile.  坦白講雖然做得好辛苦, 但唔代表學校一定會睇, 只係盡力而為.  不過我心儀既學校話愈早交表愈好, 因為當時佢地未有咁忙, 會有時間詳細d睇d profile, 後期就可能係咁二望兩眼.  學校一開始收表我就即刻交, 結果我個囡去年10月間學校已經通知收左佢, 我一早已經可以放下心頭大石. 宜家等九月開學lu.
‹ 上一主題|下一主題