用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價&宣道?大家比點意見好嗎?
go

創價&宣道?大家比點意見好嗎? [複製鏈接]

創價&宣道?大家比點意見好嗎?

2間都是出色學校,怎挑選?煩給意見!

Re: 創價&宣道?大家比點意見好嗎?

通常好多媽咪都希望BK會員比較學校,結果A校家長一定話A校好,B校家長又一定話B校好,如果有d家長無口德,就好易導至罵戰,這在BK裡屢見不鮮。不過我從創價同宣道版內看,佢地d家長比較有文化,相信唔會好似一d學校家長,鬧到反晒面,乜野難聽既說話都爆晒出黎。

其實我覺得客觀因素最重要,如教統局既幼稚園概覽,質素保證視學部告,學校自己網業資料,網上搜尋有關學校資料,進入BK有關學校既家長討論區,聽佢地既真情對話,再其次向親朋戚友收料,自己再作理智既分析,同感情既選擇,最後一定能搵到最好既學校既。

聽人講創價小朋友讀得好開心, 老師好有愛心。
宣道只有1/3機會上小學!

但真的要選, 我會選  

宣道!

alowe,
其實我就是知這2間學校的家長都非常有文化才大膽開這topic,不然便很易變成導火線了.
小兒還有另外2間幼稚園可選,除了學校因素外,我同樣考慮很多東西,就因為咁所以想大家幫忙比些寶貴的意見.真不希望替囝囝選錯呢!
specialbaby,
那麼你為什麼最後選宣幼呀? 是否宣小是你的target之一呢?

首先,我係創幼的家長

你要考慮的
1. 宗教 - 創幼沒有宗教的,宣道就一定有。相信,小朋友要祈禱吧 (如果講錯,請宣道的家長們通知)!如果你唔係基督徒,又唔想小朋友細細個被洗腦,就要知道點選!宗教上,我會選『創幼』

2. 小學 - 由於宣道有直屬小學及中學,如果你係想唔駛煩小學問題,選『宣道』吧!不過,你要清楚,你住的地區近唔近『宣道』,我不建議讀小學,要山長水遠走去讀,小朋友好辛苦的。幼稚園唔緊要,小學,唔好啦!當然,『創幼』的小朋友,入讀好小學的比例,都不差的。hee.....

這兩間都是我的心水學校. 我想知創幼畢業生多會去哪些小學呢?  而宣小只會收30%宣幼學生,咁其他70%會去哪些小學呢?

我都想知道, 創價在KOWLOON TONG 區的幼稚園中. 費用都不貴及校舍好以都很大 (上網看). 如果有聯繫小學就好啦.

創幼沒有聯繫小學。
不過,有不少小朋友/家長都入到自己心儀的小學。

如果你是想你的小朋友入直資小學、私校等,創幼的小朋友成功率都不差的,因為佢地有自信,知識多元。

如果入官小,咩幼稚園都沒有分別。

小兒亦幸運地給這2間學校取錄了.
同樣也很煩惱怕揀錯,希望多些意見給我們好嗎?唔該哂各位!   

以下係一d 較客觀資料(根據04/05幼稚園概覽)卑大家參考:

學費:宣道 每年$17870   創價 每年$15719
班級:宣道 上下午各5班  創價 上午10班下午9班
每班人數:宣道 平均 35.7 人 創價 每班 不超過30 人
                  (要注意,宣道上午幼兒班一班坐43人,下午幼兒班兩班坐69人)
教師比例:宣道 1:10.5   創價 1:8
升小學:宣道雖有直系小學但不能直升,聽說只有30%被小學錄取。 (要注意宣道小學係私校,每年學費約$26250)
             創價無直屬小學
校舍:創價較寬敞

Kitty媽媽 ,

請問創價的兩文三語程度如何?小朋友要否另在外學語言呢?

Thanks.

朋友highly recommend 創價 - 冇宗教,超級乾淨,老師有愛心; 她的兩個囝囝均畢業於創價 -1個讀緊小學,另1個已升中; 但創價仍有連絡他們並記得她孩子的名字。
(不過囡囡因為time crash冇考到創價 ,但有考宣道!)

咁又想問下兩間學校大約幾時取表,幾時 in 呢? 見時又多數問d咩呢? 讀過n1又會唔會好d呢?

gary媽,
創價--每年差不多10月尾至11月頭左右,12月左右面試.
宣道--11月左右才開始派表,大約要1月面試的.

建議最好致電學校,因為可能每年會不同. :wink:
若真想多了解這2間學校,可到它們的topic重頭到尾看一次,那裡有很多有心的媽咪給的意見,本人覺得非常有得著,還番看了幾次tim.

希望幫到你啦,good luck!!
gary媽 寫道:
咁又想問下兩間學校大約幾時取表,幾時 in 呢? 見時又多數問d咩呢? 讀過n1又會唔會好d呢?

創價的兩文三語,佢地的語言課程不算多,可能不適合一 D 兩文三語要求高的家長。要不要在外學語言,好睇家長平時點教了,或有沒有時間教了。

其實,你讀邊間都好,家長沒有時間教,都係唔掂啦!

HappyYammie 寫道:
Kitty媽媽 ,

請問創價的兩文三語程度如何?小朋友要否另在外學語言呢?

Thanks.

其實我覺得2間課程, 學費, reputation都差不多, 反正宣道小學不是一定收, 咁就不如用客觀因素黎決定, 例如合眼緣, in 時你對老師的印象, 或者再帶小朋友去望下2間幼稚園, 問下佢會喜歡邊間

2間口碑都咁好, 選擇邊間都唔會有錯, 不要比太大壓力自己, 再者, 第一年真係讀得唔開心, 咁咪轉校囉

請問,如果創幼、聖羅撒同九龍禮賢學校相比,是否應選擇創幼。
我的女兒考上這三所幼稚園,不知如何選擇。
請賜教!

心急媽媽     

我係度見好多人都讚創價同禮賢的老師好有愛心,所以我相信禮賢都好好.都係我心水學校之一.我覺得這三間都唔同宗教,創幼無宗教,不過辦學團體係有宗教;禮賢基督教,聖羅撒天主教,你可以從宗教入手選擇,後兩者都有直屬小學,不過係咪直升就唔知,禮賢小學都係私校,聖羅撒就唔知係咪?!

eeyore2002 寫道:
請問,如果創幼、聖羅撒同九龍禮賢學校相比,是否應選擇創幼。
我的女兒考上這三所幼稚園,不知如何選擇。
請賜教!

心急媽媽     

各位:

其實很多幼稚園,幼兒園的老師都很有愛心,未必在bk沒有提過就不可取, 我囡囡的老師當我囡如她自己的女兒一樣. 很愛護, 很細心.

所以我會選有小學可直升的.o吾使煩!
‹ 上一主題|下一主題