用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五年級升中一第一個呈分試係唔係6月份個次考試?? ...
go

五年級升中一第一個呈分試係唔係6月份個次考試?? [複製鏈接]

五年級升中一第一個呈分試係唔係6月份個次考試??

五年級升中一第一個呈分試係唔係6月份個次考試??之後六年級上下學期測驗和考試?thx~

Re: 五年級升中一第一個呈分試係唔係6月份個次考試??

係. 總共3個呈分試, 多數學校係咁排既:

1. 5年級下學期最後一次考試 (6月)
2. 6年級上學期第一次考試 (11月)
3. 六年級下學期第一次考試 (4月)

醒目開學勳章

dear numen:

而家盡量keep好平日默書測驗分數,因為平時之分數也算在內,另操行一定要好,自選如要搵好的學校,佢地會睇文同武,操行分,面試時oral要得,閒時多的同佢英文對答,也準備一份英文自我介紹一篇.

吾好意思,我係一個緊張媽咪,所以一路未雨綢繆.

betty

林校桶,

你d花好靚呀 好耐冇見.

我而家個心情返而係......放鬆咗,因為都唔到我諗得太多 ,命運在佢手,緊都緊唔嚟,只好plan 定考到咩成績就報咩學校  : 將d中學分下類咁,唉!係佢做化囉.  

bettylam 寫道:
dear numen:

而家盡量keep好平日默書測驗分數,因為平時之分數也算在內,另操行一定要好,自選如要搵好的學校,佢地會睇文同武,操行分,面試時oral要得,閒時多的同佢英文對答,也準備一份英文自我介紹一篇.

吾好意思,我係一個緊張媽咪,所以一路未雨綢繆.

betty

多謝解答,因星期四我仔測中文成績不合格,星期五測英,明天測數、常,希望英、數、常有好成績 :cry:

numen,

唔好唔開心啦,仲有考試可以追,加油,努力!   

CHUCHU多謝鼓勵我,但我星期五知阿仔中文測驗唔合格,真係想死 :cry: ,而家為有再努力谷佢,希望D成績唔好再唔合格~

我個女都係星期五派中文測驗, 70分, 但佢話老師扣小左分, 自首, 給果得67分, 我都唔知好唔好讚佢誠實!

醒目開學勳章

唉! 我個仔今次測驗啲成績咪又係唔好, 我都好擔心嚟緊個報分試, 佢學校個報分試係實報, 唔會計常分(即考試幾多就報幾多, 冇得拉分), 我個仔次次考完返嚟都俾驚嚇我, 我都唔知點算!  :-|
[img][/img]

醒目開學勳章

林校桶, CHUCHU
好耐冇同你哋chat嘞! 近況如何呀?

CHUCHU
放鬆啲都好, 而家我先體會到好多嘢真係唔到我掌握, 好似同個仔温咗書, 諗住成績應該唔會太差啦, 但都係事與願違 :cry:  
[img][/img]

醒目開學勳章

angelymama 寫道:
我個女都係星期五派中文測驗, 70分, 但佢話老師扣小左分, 自首, 給果得67分, 我都唔知好唔好讚佢誠實!

你囡囡好乖呀!     誠實係美德, 應該要讚佢!     
[img][/img]

DoReMi媽媽,

唉!學識放鬆都係個女上學期成績退咗步,雖然唔係太差,但就明白冇嘢係我地掌握之內,為有裝備好,隨時可以用,唔駛靠運氣,大學之路一定在眼前.

嘩!好耐冇講嘢咁文奏奏,我都覺肉麻,嘻

醒目開學勳章

dear DoReMi&ChuChu&all:

你地好呀!呢輪我同相公比阿仔玩到姓都改埋謝....教到相公瘟晒睜...頭髮都抓nut左好多....

佢吾識可以慢慢教,但心不在<<<馬>>>果下真law命哇....

betty

HI! 各位
請問呈分試試卷是政府出,還是學校出.

醒目開學勳章

dear angelymama:

DoReMi媽媽 寫道:
angelymama 寫道:

你囡囡好乖呀!     誠實係美德, 應該要讚佢!      [/quote]>>>>梗係要讚啦!誠實係美德,從小培養,呢的真係用錢都未必能買到呀!

我二個小朋友都係一見到老師比錯分,即時出聲,得到老師讚賞誠實,佢地好開心,返黎同我講,警戒自己下次再比多的心機同認真,錯左吾緊要,自己呃自己吾係好事,講一個大話,仲要搵好多個大話黎冚住... 

betty       

醒目開學勳章

CHUCHU 寫道:
DoReMi媽媽,
唉!學識放鬆都係個女上學期成績退咗步,雖然唔係太差,但就明白冇嘢係我地掌握之內,為有裝備好,隨時可以用,唔駛靠運氣,大學之路一定在眼前.
嘩!好耐冇講嘢咁文奏奏,我都覺肉麻,嘻

我初初上網講嘢都係文奏奏ga, 而家先識得打返啲口語化o既說話, 唔駛咁突兀.   我都想同我個仔裝備, 但佢唔肯裝載(冇心), 我已經冇乜偈嘞! :-|
[img][/img]

醒目開學勳章

bettylam 寫道:
dear DoReMi&ChuChu&all:
你地好呀!呢輪我同相公比阿仔玩到姓都改埋謝....教到相公瘟晒睜...頭髮都抓nut左好多....
佢吾識可以慢慢教,但心不在<<<馬>>>果下真law命哇....
betty

betty
我個仔同你仔仔如出一徹, 又係心不在焉, 上堂又魂遊, 我而家都謝謝哋! :-|
[img][/img]

醒目開學勳章

bettylee 寫道:
HI! 各位
請問呈分試試卷是政府出,還是學校出.

學校出的.
[img][/img]

醒目開學勳章

[img][/img]

醒目開學勳章

[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題