用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣區band2中or尾既中學?
go

荃灣區band2中or尾既中學? [複製鏈接]

荃灣區band2中or尾既中學?

我住荃灣區只有三年,對該區的校網不大清楚。煩請大家可否幫幫忙。感謝!感謝!

Re: 荃灣區band2中or尾既中學?

goma

梁省德呀, 係石圍角村, 係Band 2中學, 仲有林百欣, 參寶珊, 其他既唔知囉.

你最好唔好揀李炳, 係Band 3中學, 而且校風唔得.

仲有...唔好揀胡漢輝, 綿妨, & 呂明才, 呢 d 都係 band 3 架 !

謝謝兩位cj712644、rclamlam,

請問保良局姚連生好嗎?是否band2尾。

請問梁省德在那裡 :

請問梁省德是否在城門谷泳池乎近?
荃灣的校網是否包括青衣及荃灣呢?因為我看見 rclamlam 和 cj712644 在 "29-30/10 荃灣升中資料展覽+講座" 的內容中,所提及的學校大部份是青衣區!荃灣的只有王少清!如果我住荃景圍,是否也是那些校網呢?
再想問......升中呈分試;是否即小五下學期及小六上學期的考試成積,而小六下學期的考試成積是不計在內的呢? 因為我以為只有兩次呈分,但我的同事說小六下學期的分也會計算在內...是嗎? :cry:
謝謝!

愛靚mama

因荃灣只得13間中學, (其中3間係英中), 唔夠位比荃灣區小學,  所以荃灣的校網會包括青衣和葵涌.
荃景圍都是荃灣校網.

王少清 -是 band 1 中中

梁省德 - 是在城門谷泳池附近, 即石圍角村, 何傳耀對面.
早排聽左佢地既升中簡介會, 發覺梁省德 其實是一間不錯的學校. 正在進步中.  如果你仔女係 band 2生, 我覺得這學校是一個好好的撰擇.

升中呈分試: 小五下學期 + 小六 上, 下學期的考試成積

希望以上資料幫到你.  

愛靚mama 寫道:
請問梁省德是否在城門谷泳池乎近?
荃灣的校網是否包括青衣及荃灣呢?因為我看見 rclamlam 和 cj712644 在 "29-30/10 荃灣升中資料展覽+講座" 的內容中,所提及的學校大部份是青衣區!荃灣的只有王少清!如果我住荃景圍,是否也是那些校網呢?
再想問......升中呈分試;是否即小五下學期及小六上學期的考試成積,而小六下學期的考試成積是不計在內的呢? 因為我以為只有兩次呈分,但我的同事說小六下學期的分也會計算在內...是嗎? :cry:
謝謝!

goma

保良局姚連生係band2, 都唔差既.

其實荃灣都有好多 band 2, 只要唔好揀果4 間 (李炳,呂明材, 綿妨, 胡漢輝), 其餘都 ok 既.

以上只是個人意見, 如有錯誤, 請更正.

goma 寫道:

cj712644
Thanks a lot!  :

cj712644 & 各位,

cj712644講得非常正確, 不過綿紡係葵青區架, 李炳(梨木樹可風隔離), 呂明才(象山村), 胡漢輝就唔知係邊, 呢幾間你都唔好揀啦, 聽講李城璧都唔差架, 都係Band 2中學.

謝謝你 cj712644
cj712644 寫道:

goma

保良局姚連生係band2, 都唔差既.

其實荃灣都有好多 band 2, 只要唔好揀果4 間 (李炳,呂明材, 綿妨, 胡漢輝), 其餘都 ok 既.

以上只是個人意見, 如有錯誤, 請更正.

[quote]
goma 寫道:

[/quote]

Dear 愛靚 mama

我仔是 band 1, 請問何傳耀定可風好...........邊間多D課外活動...我個仔擅長游泳..........仲有,全官係唔係好難入嫁....請指教

荃灣三間英中, 我比較喜歡可風, 因校舍設備較好. 次撰荃官中.

以過往自行收生競爭情況, 荃官中最激烈 : 1:10.83
何傳耀: 1:7.37
可風: 1:8.55

我諗可風會比較好, 多o的課外既野, 何傳耀就學術性多.
不過你係荃灣區都會有部份學位係葵青區架, 你阿仔運動叻去李兆基比較好, 呢間學校運動叻o的架.

catthinmom 寫道:
Dear 愛靚 mama

我仔是 band 1, 請問何傳耀定可風好...........邊間多D課外活動...我個仔擅長游泳..........仲有,全官係唔係好難入嫁....請指教

荃灣區band1中有哪幾間, 請問邊間好D?

rebeccawong01 寫道:
荃灣區band1中有哪幾間, 請問邊間好D?

荃灣Band 1只有4間, 3間英中(可風/何傳耀/荃官), 1間中中(王少清). 其實3間都差唔多.

請問各位,我個仔在荃灣就讀 band 1, 可不可以報安柱、善德、或李兆基........又會不會冇

catthinmom,
如果阿仔既成績係Band 1頭既, 你報安柱係有機會架, 不過需要記得在自行收生及統一派位都需要揀安柱, 因安柱在自行收生中只收30名學生, 如統一派位入唔到就只有叩門, 安柱亦講明這兩次必須填安柱, 亦你既成績係學校係Band 1頭既, 在叩門先有機會. 在尋日(26/11)安柱已經舉行了簡介會, 亦講得好清楚, 安柱真係一間好好既中學, 對學生亦好好, 不過讀書既壓力亦唔細.

[quote]
catthinmom 寫道:
請問各位,我個仔在荃灣就讀 band 1, 可不可以報安柱、善德、或李兆基........又會不會冇

rclamlam

請問安柱主要收葵青生為主嗎??????

仔仔在荃灣就讀,豈不是少了chance?

他的學校往績收何傳耀比可風多,(18 & 6個)....我個人較為喜歡可風,依你的分析,我怎麼辦?

你是否有小朋友今年報F.1 你又如何?
‹ 上一主題|下一主題