用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小女拔派表 家長通宵輪候
go

小女拔派表 家長通宵輪候 [複製鏈接]

小女拔派表 家長通宵輪候

【東方日報專訊】○六年小一入學申請已經展開,名牌私立小學拔萃女小學昨派發報名表格,派發前一小時已吸引數百名家長排隊取表。為取得一紙表格,有家長前一晚已通宵在校門外等候。有家長坦言對

Re: 小女拔派表 家長通宵輪候

家 長 通 宵 冒 雨 接 力 排 隊
拔 萃 女 小 學 派 表 400 人 輪 候

名 校 讓 家 長 趨 之 若 鶩 , 一 紙 小 一 入 學 申 請 表 格 也 可 令 他 們 冒 雨 通 宵 輪 候 。 拔 萃 女 小 學 昨 日 派 發 小 一 入 學 表 , 大 清 早 開 門 前 已 有 四 百 多 人 在 門 外 排 隊 。 排 頭 位 的 梁 太 表 示 , 其 姊 前 晚 十 時 多 已 在 學 校 門 外 代 為 等 候 , 「 我 真 係 好 想 佢 入 去 讀 , 但 係 未 必 想 就 入 到 , 咁 多 人 爭 , 機 會 都 係 五 十 五 十 啦 。 」  

縱 使 學 校 門 外 已 貼 出 告 示 , 保 證 家 長 可 在 指 定 時 間 內 獲 發 表 格 , 並 呼 籲 他 們 「 請 勿 過 早 排 隊 」 , 梁 太 仍 是 不 容 有 失 , 「 呢 間 係 首 選 , 校 風 好 , 夠 嚴 謹 」 , 但 早 上 又 要 送 女 兒 回 幼 稚 園 , 便 請 姊 姊 幫 忙 , 「 我 知 有  家 長 半 夜 一 點 幾 就 會 到 , 本 來 同 家 姐 講 朝 早 五 、 六 點 去 排 , 點 知 佢 驚 冇 車 搭 , 之 前  晚 已 經 去 定  度 等 , 噚 晚 重 落 雨  … … 」 梁 太 稱 , 若 女 兒 成 功 入 讀 , 功 勞 將 屬 於 全 家 上 下 。

帶 同 女 兒 排 隊  表

貝 太 昨 帶 同 女 兒 貝 世 忻 排 隊 索 取 入 學 表 , 年 紀 小 小 的 世 忻 已 經 意 識 到 身 後 的 是 一 所 名 校 , 「 我 鍾 意 呢 間 , 因 為 覺 得  人 好 叻 。 」 貝 太 指 , 女 兒 正 學 習 跳 舞 、 鋼 琴 、 體 操 、 游 泳 及 珠 心 算 , 每 月 只 花 近 三 千 元 , 「 可 以 揀  平  機 構 去 學 , 畀 佢 試 多  , 到 上 小 學 等 佢 自 己 揀 鍾 意 邊 樣 。 」 苦 心 栽 培 女 兒 的 她 卻 說 希 望 能 順 其 自 然 , 沒 有 刻 意 幫 女 兒 面 試 。

共 印 四 千 多 份 表 格

該 校 校 長 戴 何 天 美 昨 指 , 入 學 表 格 將 於 今 天 繼 續 派 發 。 去 年 共 派 出 一 千 八 百 多 份 , 今 年 已 印 製 四 千 多 份 準 備 派 發 。 該 校 將 於 十 月 至 十 一 月 約 見 學 生 進 行 面 試 , 內 容 主 要 圍 繞 日 常 生 活 , 並 於 十 二 月 公 布 結 果 。

多 間 直 資 名 校 陸 續 派 發 入 學 申 請 表  , 九 龍 塘 學 校 及 拔 萃 男 書 院 附 屬 小 學 則 提 供 網 上 下 載 報 名 表 服 務 , 讓 家 長 免 受 通 宵 輪 候 之 苦 。 apple

Such news is almost the same every year, so it is not a "news" at all.  DGJS still like to ask parents to line up to take the form to produce such a picture on newspaper every year, and still there are so many "rich" and "smart" parents like to 冒 雨 通 宵 輪 候 for something which in fact can be obtained easily in one minute at a later time!

In fact, it's really unnecessary to stay overnight to get the form. I've arrived there around 9:30 & able to obtain a form in 30 mins.

第二日下午去都無乜人啦,間學校都曾經講過話唔駛咁排法,都唔知點解d人咁唔化

I arrived there at 10:00am and it's around hundred people line up there. But it took me 15mins only to get the form!  
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

都唔進步嘅!網上download啦,仲要啲家長咁辛苦排隊!

d 家長响報紙到提埋個女個名.
係咪想突出亞囡, 希望用誠意打動學校呢
一定要剪呢段新聞放入 profile 到呀
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

其實真係唔洗排喎,晏少少去,直情行入去就有表囉架啦!

可以上網 download, 咪冇咗新聞價值囉!
Jackielee 寫道:

你講得好啱呀!仲話晏夜排隊個班不乏有錢有智之士,睇嚟佢地都係 .........

Mrssslui 寫道:
可以上網 download, 咪冇咗新聞價值囉!
[quote]
Jackielee 寫道:
[/quote]

係呀!緊係無la...唔係點比你地睇到.你地睇呢間學校幾多人爭    証明佢幾咁 :tongue:  :tongue:

醒目開學勳章 王國長老

jazzmama 寫道:
d 家長响報紙到提埋個女個名.
係咪想突出亞囡, 希望用誠意打動學校呢
一定要剪呢段新聞放入 profile 到呀

哈哈哈~~   

其實我都想知以前上過電視, 報紙d家長, 佢地d仔女最終有冇入到dgs呀?!  
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

Sindy 寫道:
第二日下午去都無乜人啦,間學校都曾經講過話唔駛咁排法,都唔知點解d人咁唔化

為了博上報紙law! 等校長“認得”佢地個樣, 希望有"誠意分"加law...

早知係咁我又派人去排隊啦!
洗唔洗激D,做多d小動作.
幫佢講多兩句,會唔會必收呀!     

女拔是否平民免問有冇成功家庭分享面試經驗

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=325278&forum=7#4886851

Teresa 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

為了博上報紙law! 等校長“認得”佢地個樣, 希望有"誠意分"加law...

Every year you can see many parents that applied to DGJS tried to make an impression on the school authorities at all cost. Besides submitting bulky portfolios for their daughter, waiting hours at school for the collection of application forms, and dressed up in formal suits at the interview date (both parents must be present!!) etc.

我今日下午去,等都唔使等,全程連check出生日期,填名只需二分鐘就走得!  
‹ 上一主題|下一主題