用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國讀書已有debit卡,有需再申請附屬咭嗎? ...
go

[英國] 去英國讀書已有debit卡,有需再申請附屬咭嗎? [複製鏈接]

去英國讀書已有debit卡,有需再申請附屬咭嗎?

Thx
   4    0    0    0

附屬卡用意係?

1998Ruby1998 發表於 20-8-18 22:59
附屬卡用意係?

Credit card 附屬咭

回覆樓主:

我有申請比孩子,以防萬一

lunhk 發表於 20-8-18 20:12
去英國讀書已有debit卡,有需再申請附屬咭嗎?

Thx

我仔有兩張信用卡附屬卡,主要在HK用。英國多數用debit card。

有信用卡始終比較方便,每項交易都一清二楚,用完可以在佢零用錢扣返。

但亦有朋友出咗附屬卡俾兒子幾個月就即刻cut返。

Thx all

你預計佢係果边需要係边方面需要用錢?我女係澳洲,-張debit card都完全足夠日常所需-切。

其實驚食咗卡、遺失 debit 卡,後備用。
因為佢哋係香港末用卡

我有比d仔AE Cathay 同 另一張VISA 可以入機場貴賓室的附屬咭,轉機或是有乜差遲時用

我做法係申請兩間銀行 debit 卡,轉部份錢入第二張 debit,咁唔見左一張都可以有另一張用。第一間銀行地址可以跟香港地址,第二間銀行跟英國地址,方便購物、畀錢。

好主意,香港是否只有Hsbc 及BEA 開到英國account?

好似每間都要放deposit

我覺得唔使..去到多張卡用只會使多咗錢

patell_au 發表於 20-8-19 18:03
我覺得唔使..去到多張卡用只會使多咗錢

如果冇信用卡,銀行戶口反而會放多啲錢至放心。用debit card同信用卡又一樣咁方便,所以更加唔知佢啲錢點用!

不過,始終最重要都係佢消費嘅態度!

lunhk 發表於 20-8-19 00:27
其實驚食咗卡、遺失 debit 卡,後備用。
因為佢哋係香港末用卡

我系當地HSBC开左个自己同佢单名户口,又用少少錢係當地銀行开多个户口當petty cash用,因HSBC無咁多櫃員机唔太方便。本地銀行有櫃員机近佢学校。諗住有两張咭啦,奇在HSBC張debit card, 寄極都收唔到,最終放棄。而家我做法係,用網上銀行由我HSBC户口轉錢入佢本地銀行户口,佢有幾多錢用都係我控制。

不过本來希望有两張debit card做保險既作用都無左,佢而家都係得-張。Anyway, 唯有係訓練佢小心自己財物,-个人在外事事小心。万-食咭,佢亦会自己同銀行搞掂。Touch wood so far两个女靠一張咭都無事,生存左好耐。

Band5 發表於 20-8-19 19:08
如果冇信用卡,銀行戶口反而會放多啲錢至放心。用debit card同信用卡又一樣咁方便,所以更加唔知佢啲錢點 ...
我会用網上銀行轉錢落佢户口,唔会放一大筆入去(雖然自細都好有分寸)。

回覆樓主:

8月頭申請英國滙豐戶口至今都冇聲氣,職員話張debit card肯定趕吾切9月內收到,叫阿仔到當地滙豐再要求重寄仲快,所以9月開學唯有帶備多cash同張附屬卡去用住先,學費我打算到時都係TT過去學校。

中學生用一張 Debit 卡作為petty cash用,應該好足夠。
大學生的話,多一張Credit card傍身也很make sense; 往來英國或假期到歐洲,自己hold酒店房或者出機票會比較方便。疫情期間,各地機場狀況不斷,萬一要搶機位或者更改行程,有張咭備用會安心啲。

BTW,英國匯豐在英國大部分其他銀行ATM提款都免費的。會收費的話,會先在畫面顯示你同意才會proceed

chriwily 發表於 20-8-19 20:30
8月頭申請英國滙豐戶口至今都冇聲氣,職員話張debit card肯定趕吾切9月內收到,叫阿仔到當地滙豐再要求重寄 ...
可以先 activate mobile online banking ,等香港屋企人收到張卡activate後,加入Apple Pay function, 咁阿仔在英國起碼可以即時用Apple Pay應付大部分使費

Yanamami 發表於 20-8-19 20:18
我会用網上銀行轉錢落佢户口,唔会放一大筆入去(雖然自細都好有分寸)。

正都因為我仔有分寸,我唔擔心開附屬卡俾佢。

需然網上轉帳係方便同即時,但始終有時差(例如半夜)或唔方便嘅時候(例如開緊會,揸緊車)。

Band5 發表於 20-8-19 23:45
正都因為我仔有分寸,我唔擔心開附屬卡俾佢。

需然網上轉帳係方便同即時,但始終有時差(例如半夜)或唔 ...

Credit card亦有風險俾人盜用,debit card只需户口存有適量錢,就算俾人打劫㩒錢損失極有限,我女时差同我只係两个鐘,又係方便尐既~佢亦未試过急住要錢,用到差不多我又入尐,就算隔-两日都唔怕。
‹ 上一主題|下一主題