用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學交學費,簽信用卡
go

[英國] 英國大學交學費,簽信用卡 [複製鏈接]

英國大學交學費,簽信用卡,
賺積分好定俾英鎊現金
   5    0    0    0

Thx

回覆樓主:

我都想知。
宿舍要落250磅訂,英國戶口又未開到,匯錢過去手續費都要200蚊港元, 諗落簽卡可能最化算, 因回贈隨時高過手續費。 請問有沒有人可分享?

我都想知,我都未開到戶口,唔知大家打算用咩方法交學費呢

要計算清楚,除了剛剛拿到的信用卡,通常不化算

Thx all

回覆樓主:

信用卡個rate一般比牌價高,如果之前低位有買落英磅,用T T交比較花算,滙豐T T手續費hk$200

Thx (emoji)

想問開英國戶口好多人開HSBC或BEA, 是否BEA rate好D, 兩間應選邊間

bau 發表於 20-8-18 17:01
想問開英國戶口好多人開HSBC或BEA, 是否BEA rate好D, 兩間應選邊間

在香港開英國戶口,衹得這兩間

趕唔切開了, 要排4個月左右, 想問若家長香港開英國戶口匯去仔女的英國戶口手續費多少同是否需同一銀行?

bau 發表於 20-8-18 17:44
趕唔切開了, 要排4個月左右, 想問若家長香港開英國戶口匯去仔女的英國戶口手續費多少同是否需同一銀行?
...

我用英國BEA,由我戶口轉錢比我孩子(都係英國BEA), 免費。由我英國BEA轉錢去其他英國戶口(例如英國匯豐),都係免費,但要事前做登記先。email 問英國BEA,佢會send 張form比你填,佢地會幫你處理。張form 叫到Personal Cyberbanking Amendment Form, 裡面你要填『Pre-registered Payee for Domestic Payment』, 填完form, email比英國BEA, 佢地會打電話來香港搵你,去confirm係咪要執行此指示。

bau 發表於 20-8-18 17:44
...

其實,你孩子準備入大學,唔洗用甘複雜的方法。據我好多朋友的分享,大學開課前的orientation week, 一定會比資料教大學生如何開本地銀行戶口,所以香港飛去英國的學生,佢地應該係帶備一張本票去英國,開戶時入畢錢在戶口內,以後用錢付費,可以用Debit card找數。

如有不正確,請其他家長幫手指正,謝謝。

TTEE1819 發表於 20-8-18 18:10
其實,你孩子準備入大學,唔洗用甘複雜的方法。據我好多朋友的分享,大學開課前的orientation week, 一定 ...
This is another option.  Please note HSBC will stop issuing GBP bank draft from mid-Sept

poonseelai 發表於 20-8-18 18:14
This is another option.  Please note HSBC will stop issuing GBP bank draft from mid-Sept

係wow, 有家長之前提過某些銀行唔再issue bank draft, 哪麽,應該點做?請指教。

TTEE1819 發表於 20-8-18 18:17
係wow, 有家長之前提過某些銀行唔再issue bank draft, 哪麽,應該點做?請指教。
...

last time the news mentioned HSBC and Dah Sing Bank (?).  You may check whether other banks will continue to issue GBP bank drafts

poonseelai 發表於 20-8-18 18:20
last time the news mentioned HSBC and Dah Sing Bank (?).  You may check whether other banks will co ...

明白明白,唔該哂。雖然我唔需要用這方法,但都想學多d 知識。感謝

回覆 TTEE1819 的帖子

你孩子的BEA戶口在香港開? 我女那處BEA好似不易找, 網上的人都說開hsbc, 即是說我本人在香港開了英國bea轉錢到英國她的戶口不是bea也是不用收費

bau 發表於 20-8-18 22:17

你孩子的BEA戶口在香港開? 我女那處BEA好似不易找, 網上的人都說開hsbc, 即是說我本 ...

我孩子的bea uk戶口在香港開。之後在UK 再開另一個HSBC戶口。轉錢方面,可以由BEA UK 轉錢去HSBC UK, 得和免費。這服務,我們用左應該有兩年。

bau 發表於 20-8-18 22:17

你孩子的BEA戶口在香港開? 我女那處BEA好似不易找, 網上的人都說開hsbc, 即是說我本 ...

在英國搵HSBC好容易,你可以考慮叫女女在英國開HSBC。先在HSBC網上預約日期和時間,帶齊文件去銀行。要預1小時呀,英國人做野是慢慢處理的。
‹ 上一主題|下一主題