用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區b1女統一派位頭痛中...
go

東區b1女統一派位頭痛中... [複製鏈接]

東區b1女自行bps同張祝珊無收到。
呢區中學又君子協定無同區叩門
而家想穩陣d,以入到b1中學為目標
甲部乙1-5可以點填呢?請高人指點。
有d亂,唔知啱唔啱?理應b1女係東區應該夠b1位,可以乙部填曬b1中學先,定乙2或乙3已需要填b2a中學設保險線?
學校為求提高頭三派出率,多數叫乙3一定要保險d
如果乙1嘉諾撒 乙2 民生 乙3 衞理,穩陣合理嗎?

5    0    0    0

回覆 Amanda-baba 的帖子

點解唔揀自行張祝珊個間?

回覆 hamika 的帖子

張祝珊太多人揀,運氣又一向麻麻
乙1派唔到,怕派到好後

Amanda-baba 發表於 20-4-15 07:58
回覆 hamika 的帖子

張祝珊太多人揀,運氣又一向麻麻

嘉諾撒理應收到本區B2生,若係真本區B1生,放乙1一早收工嘅機會唔細~~~

回覆 mcl203 的帖子

一開始諗乙1張祝珊,乙2嘉諾撒。問過小學校長,佢話未見過有人咁樣入到嘉諾撒,嚇到我唔敢搵嘉諾撒做保險線,我仲以為好多人會咁樣排。我女一定係b1,因為佢係級前10。

Amanda-baba 發表於 20-4-15 08:12

一開始諗乙1張祝珊,乙2嘉諾撒。問過小學校長,佢話未見過有人咁樣入到嘉諾撒,嚇到我 ...

咁我建議你問吓校長原因為何啦,佢係校長,理應又專業,評估應該比較準確,建議會比較中肯,知多啲佢嘅意見有助選校~~~

當然,要自己出多啲力去評估吓往績,有以前年份實戰結果更理想,始終家長係用家~~~

我就係半信半疑先煩惱。如果心儀張祝珊,請問正路點填乙部?

Amanda-baba 發表於 20-4-15 08:32

要睇吓你自己嘅意願/取向,學校往績,外人意見只係斷估~~~

Amanda-baba 發表於 20-4-15 08:32

直接問班主任,舊年嘉諾撒乙二有無人入到?班主任清楚d

心儀張祝珊,其次嘉諾撒,其他b1無邊間特別想入。所以本來想博張祝珊,博唔到希望嘉諾撒係保險。
再唔得,希望派到任何一間b1中學。

回覆 stephanielaw 的帖子

校長係講座話無,班主任之後再通知話校長查返以往記錄,都話無。嘉諾撒係我地聯繫,會唔會有關係呢?

Amanda-baba 發表於 20-4-15 08:48

心儀張祝珊,其次嘉諾撒,其他b1無邊間特別想入。所以本來想博張祝珊,博唔到希望嘉諾 ...

我無港東升中人數,亦無統一B1位人數,只可以用hkpapa啲數據和舊年B1位去估估下~~~

今年~3225人升中,減去不明朗學生去向嘅華小,~3100升中,1/3B1係1033~~~

上年B1位~550,今年某些中學有加班情況,估~600個位,再加部份統一甲部嘅全港位,比例上會大部份被東區1仔生取走,就假設係~50個,即~~650個B1位,唔夠嘅亦應該可以入到衞理,劉永生,金文泰是旦一間~~~

如先前斷估,1030人升中,當中25%係自行離場,即只有750個B1生仲要大抽獎,起碼有~650個B1位已經近乎夠用~~~

若依你意願,乙1張祝珊,乙2嘉諾撒,假設你抽唔中張祝珊,係BPS係本區女仔大熱嘅情況下,亦即係已經走咗1XX個B1生,乙2嘉諾撒又係女校,男仔唔揀得,入嘉諾撒係大機會嘅,之後你可以考慮依意願盡填本區B1英中,(當然推筲官上前啲又穩陣啲),然後填埋果幾間2A中學,最多入是旦一間,亦係你原意嘅放乙3~~~

但以上只係我嘅斷估,唔好信我,自評風險。最主要,我唔知你囡讀邊間小學,級10亦有機會去Band 2,要思考一下校長為何咁建議,所以我建議你再問佢嘅建議原因~~~

Amanda-baba 發表於 20-4-15 08:49
回覆 stephanielaw 的帖子

校長係講座話無,班主任之後再通知話校長查返以往記錄,都話無。嘉諾撒係我地聯 ...

咁,唔怪之得叫你放乙1,無試過乙2了。放乙2應該係大機會,B1生都乙2入唔返,自己B2生又如何入到CC。需知聯繫得23個位,往績又走咗唔少B1生,係B1優先下,除非中學用大量自行位收B2自己生,係一個都無統一乙部下,收唔到自己B2生先可以滿足每年5X個自己學生嘅往績~~~

都係自評風險,我係斷估嘅~~~

mcl203 發表於 20-4-15 09:17
我無港東升中人數,亦無統一B1位人數,只可以用hkpapa啲數據和舊年B1位去估估下~~~

今年~3225人升中 ...
非常同意!加上多B1人去直資, 東區應該夠 B1位.

mcl203 發表於 20-4-15 09:23
咁,唔怪之得叫你放乙1,無試過乙2了。放乙2應該係大機會,B1生都乙2入唔返,自己B2生又如何入到CC。需知 ...
多謝你寶貴嘅意見,非常感謝。等我消化下先....

Amanda-baba 發表於 20-4-15 10:03
多謝你寶貴嘅意見,非常感謝。等我消化下先....

東區生,反為無興趣BPS? 女校資源只須照顧女生,夠集中,高中唔使同男仔爭位,始終男女性格有別~

回覆 Amanda-baba 的帖子

如果女仔肯定係b1成績,無理由乙一吾填比理羅士或張祝珊,因為係大家人人平等靠幸運。之後乙二可填筲官比較穩陣,乙二民生近年多左人報,機會有,但吾多。見意乙三衛理,乙四劉永生。

mcl203 發表於 20-4-15 10:10
東區生,反為無興趣BPS? 女校資源只須照顧女生,夠集中,高中唔使同男仔爭位,始終男女性格有別~
...
bps有好多他區聯繫小學,所以得48個位。相信同張祝珊一樣咁多人揀,二擇其一所以選張祝珊,佢有70個位。
本來以為自行會派到其中一間,但聽返好似只收級1或2。

Amanda-baba 發表於 20-4-15 10:34
bps有好多他區聯繫小學,所以得48個位。相信同張祝珊一樣咁多人揀,二擇其一所以選張祝珊,佢有70個位。
本 ...

我理解BPS又唔係一定收級1-2嘅,只係官校作風,收級頭一定少錯嘅作風~

BPS係女校,收48個已經可能多個70個位嘅CCS,男女一齊抽~

可以問吓校長以往又無自己B1生放乙1入唔到,答案無,我估咪即係收到B2生囉,23個聯繫位可唔可以咁準先?級1都可以抽輸嘛~

mcl203 發表於 20-4-15 10:59
我理解BPS又唔係一定收級1-2嘅,只係官校作風,收級頭一定少錯嘅作風~

BPS係女校,收48個已經可能多個70 ...
直覺b1女仔多過男仔,女仔揀bps多過張,所以先揀張祝珊。校長只話乙1嘉諾撒90%機會入。
‹ 上一主題|下一主題