用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局何壽南 vs 聖芳濟各SFA
go

保良局何壽南 vs 聖芳濟各SFA [複製鏈接]

SFA是出名私校,每年升band one 有8X%,英文程度深,據聞在SFA要讀得勁,要補習拔尖,競爭大,學費加補習每月也不平。

何小名氣,程度和升中ㄧ定不及SFA,但何小有保良局資源back up,有4考,據聞也很谷,在何小讀得叻也可以去神校,和有甘靚新校舍相信甘校長應會更加推高何小的成績,在未遷校時在黄大仙網與錦泰屬ㄧ線區小,每年也有很多升讀保一和其他band one,遷校後,校舍靚,轉入九龍城升中網,本應更好,因為九龍城band one 位較黄大仙位充足,但見何小近二年公佈升中首三志願自遷校後都大跌,不知是否九龍城網太多勁小學令何小跌band?

以上是我對2校的認識,其實我最希望小兒可以入讀沙呂,英華(讀得好可直上band 1 中學,六年後不用再煩升中)或軒小(有1/3升QC),所以小二也㑹嘗試插班,以下有些問題真心想請教下用家:

1)讀SFA如果想插入上述三間小學二年级,大概要考全級幾名?是否讀SFA插校會較何小優勝好多?

2)讀SFA的用家,想問問學校老師是否教得好好,學生想更叻先補習拔尖嗎?SFA的成績是否競爭大,學生和家長壓力是否很大?

3)有冇現讀何小的家長可分以分享下何小老師教得好不好?遷校後何小升中情况如何,有多少%升到band one 中學,現在是否每年只有10個聯繫位升到保一,自行有多少人入到保一?

真心希望有用家可以分享到意見给我,thx

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 Angelatyy 的帖子

1)讀SFA如果想插入上述三間小學二年级,大概要考全級幾名?是否讀SFA插校會較何小優勝好多?

表面上,一定係,但同一個人,同一樣嘅eca + 筆試表現,會唔會sfa勝呢?真係校長本人先答到你

SFA級十內唔會選YW,但有其他兩間男校offer嘅,都會有YW offer, 我相信級15應該ok

沙呂插班唔係純睇成績,SFA級三連電話都無收過一個,根本唔考慮聞收游水人

成績好,考慮一呂呀!

2)讀SFA的用家,想問問學校老師是否教得好好,學生想更叻先補習拔尖嗎?SFA的成績是否競爭大,學生和家長壓力是否很大?

見得,初小唔覺好多人外補,主要係家長跟

唔識答競爭問題,你能力不及又要上高名次,先要爭,你安份守己,自然唔覺競爭

孩子咁細,佢地未必在乎成績名次,係家長在乎!初小只有家長有壓力 (多少就睇個人取向)

多人pm我問插班,我回覆都係:你見到成績先諗插班!初小嘅適應期可以好長,新生活本身對孩子已經係壓力,無謂俾更大壓力俾自己同孩子

如果孩子同學校有緣,就自然會有好消息

當然,家長努力機會先會存在...e.g. 有case SFA>>YW>>LS

好明顯呢位家長付出唔少!

btw, YW愛收數學人,報d比賽試試

恐龍家

小曳人 發表於 18-7-22 06:52
回覆 Angelatyy 的帖子

1)讀SFA如果想插入上述三間小學二年级,大概要考全級幾名?是否讀SFA插校會較何小優 ...

原來沙呂收插班要求甘高,連SFA級三也不考慮,仲以為只有插LS,DBS果D先要成績+運動叻的學生

醒目開學勳章 貢獻勳章

ATMW227 發表於 18-7-22 11:14
原來沙呂收插班要求甘高,連SFA級三也不考慮,仲以為只有插LS,DBS果D先要成績+運動叻的學生 ...
沙呂連叩門要求都好特別,家長分好重!
恐龍家

沙呂連叩門要求都好特別,家長分好重!

SFA去叩沙呂, 我是校長都要問問家長有沒有事.

19841984 發表於 18-7-22 13:15
SFA 是十分好的小學,只欠沒有直升中學,
如SFA 有同級數直升中學的話
YW 根本完全不吸引
龍年效應,龍校有ㄧ定優勢,SFA以男仔計除了每年1X去st jo,1x去LS,DBS等band 1A 中學外,其學生都只升去和YW同级或更低的中學,况且YW叻的學生也可升去神校,所以YW是穏陣好多,進可攻,退可守,YW除了學術外,運動也重视,感覺不會只重視讀晝

978212    發表於 18-7-22 15:00

andrew 發表於 18-7-22 13:01
明白樓主去向,因為沙呂升中成績绝不比SFA差,而且免費,又有band 1a 中學backup,而SFA只可靠自行,自行如面試表现失手就出事

醒目開學勳章 貢獻勳章

andrew 發表於 18-7-22 13:01

有咩事? 為個細嘅,家庭比個人重要!
我不知幾想佢問我呀!可惜唔問!
恐龍家

ATMW227 發表於 18-7-22 13:41
龍年效應,龍校有ㄧ定優勢,SFA以男仔計除了每年1X去st jo,1x去LS,DBS等band 1A 中學外,其學生都只升去和YW同 ...

据聞YW考得叻的學生,都唔會留在YW中學部,不過如果真係要靠一條龍關係先可以升到YW中學,先揀YW小學都係明智!

小曳人 發表於 18-7-22 14:24
有咩事? 為個細嘅,家庭比個人重要!
我不知幾想佢問我呀!可惜唔問!
...
Agree

ATMW227 發表於 18-7-22 16:47
Agree

2016-2018兩年加埋的派位,真的仲好過SFA?請指教

mokimui 發表於 18-7-22 22:26

呈分係計小5,小6二年,所以寫16-17係小5, 17-18係小6,所指嘅只係今年升中嘅數據

sissysze 發表於 18-7-22 22:29
呈分係計小5,小6二年,所以寫16-17係小5, 17-18係小6,所指嘅只係今年升中嘅數據
...

請問全級多少人?

mokimui 發表於 18-7-22 22:26
以一間津校6年免費而言,我覺得好已滿意

19841984 發表於 18-7-22 13:15
SFA 是十分好的小學,只欠沒有直升中學,
如SFA 有同級數直升中學的話
YW 根本完全不吸引

仲可以升讀明天會更好的港同添

ATMW227 發表於 18-7-22 11:14
原來沙呂收插班要求甘高,連SFA級三也不考慮,仲以為只有插LS,DBS果D先要成績+運動叻的學生 ...

沙呂連SFA 級三都拒見?我覚得太harsh

醒目開學勳章 貢獻勳章

mokimui 發表於 18-7-22 22:30
請問全級多少人?
5班,最多收33人一班

恐龍家

小曳人 發表於 18-7-23 07:30
5班,最多收33人一班

請問其他冇列表的學生去了那?
‹ 上一主題|下一主題