用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 *急*升小二想轉校,選崇真,崇真国際定聖母好?或有 ...
go

*急*升小二想轉校,選崇真,崇真国際定聖母好?或有無建議? [複製鏈接]

*急*升小二想轉校,選崇真,崇真国際定聖母好?或有無建議?

想揾間校風好但又唔太難讀.九龍區,有無建議?

崇真同崇真国際有乜分別?

Re: *急*升小二想轉校,選崇真,崇真国際定聖母好?或有無建議?

Re: *急*升小二想轉校,選崇真,崇真国際定聖母好?或有無建議?

你小朋友英文程度好嗎, 好的話選崇真国際都ok

多謝HeiHei媽咁快回覆.

她聽講都ok,但怌疑有輕微讀寫障礙(左手寫字),已排期做評估,小一成績幾差,但亦可能小一程度比較深,成日唔肯寫,尤其
是中文,平時默書測驗近乎交白卷.所以要留班.
所以想揾間不太多功課默書測驗,其實現心中首選都是崇真国際,但佢比較新同貴,唔知值唔值.同埋讀開国際再轉番傳統就麻煩啦.

唔知崇真国際有乜評價呢?或仲有無其他選擇?

佢原本讀邊間小學呀?  無錯, 如果選國際學校, 真係如諗下佢將來會讀咩學校先好.  平時默書己娙係好基本所有學校都要既, 其實除左呢三間, 你有無其它心頭好??

以前住開港島區,呢两年先搬去觀塘,所以都唔係好清楚.
本身讀德望,但成日交白卷,留班都似乎無乜用.其实好唔捨得,但奈何佢講就條條題目都識答,番到学校就乜都無晒.老師同校長都話佢精靈,但学校只計学分.

Hi,聽聞TT全英教學,都幾深。同埋谷得幾勁。唔係都唔會受咁多家長欢迎啦!
TT INT'L 就唔清楚。
聖母(WONG TAI SIN)梗好啦!好嚴架喎!
你講得個女咁樣,唔好揀呢d School啦。
福榮亍官小是唔錯的選擇,一般官小程度比較易,而且此區中學校網都Ok,等佢讀得有心機,有自信。开心d.

有得選擇的話我想揾间可以直升,如果佢真係繼續唔肯寫,成績实唔方好,实派去唔知乜嘢中学.
依家仲怌疑小一老師嚴所以佢特登唔寫.所以唔知好唔好選聖母,学費平D同近D.

I think you can consider ICQM.  in Diamond Hill
fanny

ICQM要小朋友有音樂天份同聽聞唔support有讀寫障礙的小朋友噃!唔知真定假呢?

Hi,聽聞TT全英教學,都幾深。同埋谷得幾勁。唔係都唔會受咁多家長欢迎啦!
-> It is the first time I hear people using "谷得幾勁" to describe TT.  It's absolutely not ture.  I think the characteristics of TT are:
- Strong English & Putonghua teaching
- Nice teachers (All Christians)
- Good management (high transparency)
- Low Profile
- Many activities

Ms.Lee

聖母功課多,老師都幾嚴架,我諗唔太適合你囡囡。
How about 將軍澳優才小學,好似都係一所國際學校,
冇咁傳統,活動教學。
根據你所講,我諗你囡囡未必適合d傳統學校,
因為傳統學校一般都多讀寫,國際學校功課少,活學多。

Baby_zoe

You may consider TT international as the teacher to student ratio is very low (1:1X).  The teacher can take care your kid according to her special need.  

Ms.Lee

Hi Ms Lee
我啱啱打咗去問TT,国際班成績要求高過傳統班,但今日畢業採排好忙下週–再打去.
請問你仲知幾多呀?

Just call ICQM, the school states that it's already full.

Baby_zoe,

之前有bk mummy講過, 油麻地間方樹泉學校好似對有讀寫障礙既小朋友有支援ga, 你可以試下去問下.

醒目開學勳章

You may see the following topic:

click here

優才又點,佢標磅少功課多思考但英文成績好.

其实个女可能玩鬧氣响學校唔寫,又末必真係有讀寫障礙,小–全年都話唔肯返學.係屋企只你寫得慢D,好多小朋友都係咁啦.

咁或者你先同囡囡做個評估先,
睇下佢問題係邊到。
我有兩個學生都聲稱有讀寫障礙,
一個我肯定佢係,因為佢寫字寫到個字四分五裂,
好辛苦先可以寫得好;
另一個只係成日攪唔清"b"同"d"o既分別,
小二repeat左一年,老師認定佢未開竅,
舊年科科唔及格,默書都默唔到,
結果repeat個年跟我補習,
默書次次及格,有時仲有100分o忝!
所以你check清楚究竟囡囡問題係邊,
如果唔係貿貿然放棄間咁好o既學校都幾可惜,
雖則話係私校,但都唔係人人考到入去嘛!

Ms Lee,
我自己有2個朋友d仔女讀緊,住我對面個乜太對女都讀緊,
P2,P3andP4.
佢地都話深,又話谷得勁架喎!
深水埗個間喎?!

babyhowie,
其实我都好唔想放棄,真係好難考到入去,同整体此校真係幾出色,但个女講明唔想repeat,佢覺得佢巳經識晒D嘢,同班主任都話未遇過咁嘅case,学校無呢方面嘅support.同–生只可repeat一次.
佢評估最快要排到年尾先開始,最衰問佢乜都識,但返学就唔多肯寫,日日唔寫手冊,晚晚要打电話問功課,攪到成日比老師鬧,又比同學排'戚'.
‹ 上一主題|下一主題