用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心求意見:崇真epk am vs 宣幼am
go

真心求意見:崇真epk am vs 宣幼am [複製鏈接]

小女好好彩有呢兩間半龍校offer,我地都好喜歡呢兩間學校有基督教背景。我個人較重視小朋友的德育培養,希望學校有良好語境及能培養小朋友的學習興趣,多過純催谷學術。呢兩間kG階段都係唔算谷的happy schools,各位前輩會如何取捨?

hppa  No doubt take APK offer  發表於 16-12-18 09:55
   2    0    0    0

回覆:dorahelen 的帖子

如有崇真及宣道KG或小學用家不妨分享一下,麻煩各位!

我想關鍵是你家庭的語境,你對子女的期望及你有否資源再為子女進補。

兩邊我也識數人就讀,亦和他們深入探討過,加上這裡用家的留言,我會有以下意見。

崇真EPK:
語境很好,差不多肯定完成課程,可說頗流利英語及普通話,英文詞彙可達一般小學小三至小五程度。老師很有愛心,很錫小朋友,包括外藉老師,可能源於基督教氣氛相當重,學校選擇老師時有要求。學校活動多,有兩個禮堂及戶外空間,可搞很多活動,小朋友大都會享受返學。但學校課程不算深,強性訓練如中文默書、英文串字、數學運算等可能不足,上到學術型小學可能有麻煩; 另由於外藉老師為主,故學生上堂紀律有機會會寬鬆; 而如大部份用NET之學校一樣,老師流失率較高,令教師年資很少,可能實際教學技巧會不足; 有人批評學校行政混亂,但這方面應與教學無直接關係。

宣幼:
都算是Happy School,但學術訓練應比崇真好,特別是中文及數學,英文若沒有家庭或其他訓練,應不能有崇真的水平; 基本訓練好好,如自理、禮貌、紀律、閱讀習慣、態度等。其實讀宣幼大都來自中產或以上家庭,幼稚園或沒甚麼特別,但家庭會有其他訓練,故一般成績都不錯。50%機會升上宣小,其實不算高,競爭是有的,但宣小成績比崇小好得多,對小孩訓練亦嚴格得多,特別音樂的裁培。

hppa  Well said  發表於 16-12-18 09:56

引用:+本帖最後由+Vanadium+於+16-12-17+16:12+

原帖由 Vanadium 於 16-12-17 發表

我想關鍵是你家庭的語境,你對子女的期望及你有否資源再為 ...
十分感謝Vanadium的詳盡分析及意見!我地屋企係廣東話為主,所以如果揀宣幼可能要外補英文,(但我個人唔prefer咁細就要進補)而且宣小競爭實在太大,小朋友雖算坐得定但仍怕佢會吃不消。不過我好喜歡宣小德育、個人自理及紀律嘅培養,亦喜歡小朋友在學校有音樂嘅培訓……唔知崇真呢D方面係咪冇宣小咁好?

dorahelen 發表於 16-12-17 16:49
十分感謝Vanadium的詳盡分析及意見!我地屋企係廣東話為主,所以如果揀宣幼可能要外補英文,(但我個人唔pre ...

崇真德育一般,語言環境好,學校課外多元化。價錢合理。行政混亂。老師幾年流失率好高。

回覆 dorahelen 的帖子

幼稚園好似大都唔會有真正既樂器培訓,但崇真好似有合唱團及舞蹈團,亦會帶佢地去參加比賽。崇真無論咩班,12點至1點到就係興趣班時間,自由報名,要收費但唔貴。

至於宣幼有無合唱團,我就唔肯定。

回覆 loveu2 的帖子

認同老師流失率高,但真係要公平一點,大部份學校.....NET老師流失率都高的,因NET大都唔會對香港有太大commitment,可能都係黎體驗下咁,幾年就返鄉下或再去其他地方體驗。

崇真有28個NET,所以流失數字可以理解。

EPK全以NET及普通話老師教,比到好既語境之同時,難免要接受NET老師流失率高之問題。

Vanadium 發表於 16-12-17 17:34
回覆 loveu2 的帖子

認同老師流失率高,但真係要公平一點,大部份學校.....NET老師流失率都高的,因NET大 ...

其實我講並不是net老師。係本地老師。

引用:Quote:Vanadium+發表於+16-12-17+17:34+ 回

原帖由 loveu2 於 16-12-17 發表
其實我講並不是net老師。係本地老師。
謝謝loveu2回覆!何解本地老師流失率都咁高?你小朋友係咪祟幼用家?

dorahelen 發表於 16-12-17 18:25
謝謝loveu2回覆!何解本地老師流失率都咁高?你小朋友係咪祟幼用家?

我係用家,本地老師無論高層,資深年年走。我小朋友3年內,年年班主任唔係新,就係最後一年。

引用:Quote:dorahelen+發表於+16-12-17+18:25+

我係用家,本地老師無論高層,資深年年走。我小朋友3年內,年年班主任唔係新,就係最後一年。
...
咁真係唔太好
其他嘢你對崇真滿意嗎?

loveu2 發表於 16-12-17 18:46
...
睇幼稚園概覽若主流課程,都有43%老師年資有7年以上,不過宣道就高得多,有60幾%。

但奇怪崇幼老師大都有可觀工資(>20000一個月),係幼稚園算唔錯,唔明點解本地老師都會流失,除非呢D高薪一族全部都只係外藉老師。不過聽人講因為多學校活動,D老師都做得有少少辛苦。

loveu2  還個重點,崇真家長幾鐘意投訴老師,我想這也是原因.  發表於 16-12-17 20:05

Vanadium 發表於 16-12-17 19:23
睇幼稚園概覽若主流課程,都有43%老師年資有7年以上,不過宣道就高得多,有60幾%。

但奇怪崇幼老師大都有 ...
點解走得咁多,一定有原因.正如自己打工,人工高,唔開心終有一日會走

我眼見老師都幾多額外野做.肯定幾辛苦下

dorahelen 發表於 16-12-17 19:01
咁真係唔太好
其他嘢你對崇真滿意嗎?
so far 我小朋友3年遇到老師都有愛心.但係亦有因為新老師差漏百出.課外活動真係不錯.好多額外比錢上的堂.有星期六.有半日.如上半日班等於返全日.當然重點錢唔係問題.國際班人崇小機會大.如果你target係崇小.小朋友係happy.但就真係活潑.紀律就真係差D.

行政方面,3年無改善.試過我無報的課外話動扣錢我錢.數目唔細.其他家長都試過扣錯錢

校車.因為收好多不同地區學生.有無反課外活動都可以用校車.係幾好.可惜校車試過漏接送學生.會經常遲到.亦有家長投訴,都無用.學校不會理.我相信因為無其他公司肯做

引用:Quote:dorahelen+發表於+16-12-17+19:01+咁

so far 我小朋友3年遇到老師都有愛心.但係亦有因為新老師差漏百出.課外活動真係不錯.好多額外比錢上的堂.有 ...
可能就係太多课外活動所以行政混亂及老師工作量大增……咁你會比小朋友上崇小嗎?

loveu2  有收崇小,但最後讀津校  發表於 16-12-18 12:03

Vanadium 發表於 16-12-17 17:28

幼稚園好似大都唔會有真正既樂器培訓,但崇真好似有合唱團及舞蹈團,亦會帶佢地去 ...

合唱團同舞蹈團係課外活動參加定點入?
如讀epk,是否要外補中、數?

翠B 發表於 16-12-18 09:06
合唱團同舞蹈團係課外活動參加定點入?
如讀epk,是否要外補中、數?
基本幼稚園係有 小蜜蜂,交通安全,普通話朗誦,合唱團...參加的話會甄選.參加會好似課外話動交費.
epk要不要額外補,一般我覺得唔須要,除非你有特別要求.因為大家所須要都不一樣.中文數學都不算很淺

引用:Quote:翠B+發表於+16-12-18+09:06+合唱團同

原帖由 loveu2 於 16-12-18 發表
基本幼稚園係有 小蜜蜂,交通安全,普通話朗誦,合唱團...參加的話會甄選.參加會好似課外話動交費.
epk要不要 ...
Thanks for ur detailed info!咁你覺得崇幼epk裝備小朋友考其他小學足夠嗎?

我估loveu係主流班既。:)

或者咁諗,讀崇真epk,就當半國際語文學校,主要目的係操語文,若嫌學術基礎功唔夠,就課餘自行操中數或其他,平衡返佢既不足。 讀epk點都好過讀真正國際學校,如英基幼稚園,聽講直頭班房都無,學生可走黎走去,真係未必咁啱中國人社會。

若讀宣道就相反,課餘就要操英文。

德育兩間有濃厚基督教色彩,都會十分強調,惟崇幼由於較活動,加上老師經驗唔夠豐富,故課堂紀律方面有機會無傳統學校捉得咁緊(講epk)。

兩間學校特點都唔係幫你考私校直資,無針對升學要求去計設課程,無面試訓練,我估計最後升學上大都要靠自己。

所以諗黎諗去,其實最後都係自己想仔女點,要流利英文普通話呀,定係寧要傳統既基礎效果。

老實講,若有機會要食條龍既,比我會較傾向宣幼既,因有一半機會上宣小,宣小都叫極搶手名校,中學派位極佳,運動音樂都全港知名,好多全港比賽都攞獎,崇小係無得比既,好多比佢升都未必讀。但若小學主要都係想玩抽獎,epk個語境的確吸引,因升上津小後相信絕無咁樣沈浸英語同普通話環境既機會。

引用:+本帖最後由+Vanadium+於+16-12-18+14:49+

原帖由 Vanadium 於 16-12-18 發表

好多謝你咁有心機咁詳細嘅回覆 其實我都傾向宣幼多小小,我相信讀宣幼如第時入唔到宣小再想考崇小,應該總比崇幼考宣小易!崇小優勢只是語境好及課外活動多,但升小未必比宣小多優勢。
其實最希望係培幼有offer,不過呢間更難,因為係N無人士兼九月細B!唉如果有奇蹟出現就真係安樂晒!

‹ 上一主題|下一主題