用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2017/18學費全免?
go

2017/18學費全免? [複製鏈接]

其實點樣全免呢?
因為幼稚園唔同中小學, 又有分返全日定半日, 全日加埋拕管又點呢?全免其實係邊類全免?
又可以向邊查詢?

2    0    0    0

引用:其實點樣全免呢? 因為幼稚園唔同中小學,+

原帖由 sumpo 於 16-07-15 發表
其實點樣全免呢?
因為幼稚園唔同中小學, 又有分返全日定半日, 全日加埋拕管又點呢?全免其實係邊類全免?
...
幼稚園有分半日制,全日制,長全日制。首先解釋半日制即係上午班或下午班,一般都是3小時上課時間,係17/18學年資助額大約係3萬2千元。全日制即上課時間係上午9點至下午4點30分左右,資助額會比半日制學校多30%。長全日制上課時間係上午8點至下午6點,這一類有些學校係會有延展服務至晚上8點,這一類學校的資助額會比半日制多60%。
至於邊 d 學校參加左1718學年幼稚園免費計劃就仲未知,政府要係9月左右先會公布。如仲有其他地方唔明,可以上教育局網頁或致電查詢

引用:其實點樣全免呢? 因為幼稚園唔同中小學,+

原帖由 sumpo 於 16-07-15 發表
其實點樣全免呢?
...
Which Kindergarten has school fee 全免?

回覆:2017/18學費全免

以我理解到既係 :半日制資助$32000,如果全年學費over呢個數就要交,唔over就唔駛交。
我囝讀嗰間全年2萬幾,我估唔駛交學費。

回覆 meex2 的帖子

都想知有咩幼稚園參加?

引用:以我理解到既係+:半日制資助$32000,如果全

原帖由 lingyan 於 16-07-20 發表
以我理解到既係 :半日制資助$32000,如果全年學費over呢個數就要交,唔over就唔駛交。
我囝讀嗰間全年2萬幾 ...
要響個scheme入面既幼園先會有,唔係只睇學費過唔過額

引用:Quote:原帖由+lingyan+於+16-07-20+發表以

原帖由 99dogdog 於 16-07-20 發表
要響個scheme入面既幼園先會有,唔係只睇學費過唔過額
係咪有學卷的幼稚園先有全免,私立冇學卷的則不能受惠?

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-07-20+發表要

原帖由 Ocean419 於 16-07-20 發表
學卷學校都未必全免,睇下扣完之後剩幾多錢。
私校無資助,只係學卷學校。
其實我覺得佢唔應該話係免費教育,只可以講資助教育,始終都有學卷學校既全年學費係多過佢既資助額,差額平均除返開嚟交。

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-07-20+發表要

原帖由 Ocean419 於 16-07-20 發表
理論上係,未正式公佈,私幼應該冇得減免!

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-07-20+發表係

原帖由 lingyan 於 16-07-20 發表
學卷學校都未必全免,睇下扣完之後剩幾多錢。
私校無資助,只係學卷學校。
其實我覺得佢唔應該話係免費教育 ...
如果係咁,又好似同之前學卷冇乜大分別,只係個額提升咗!Anyway, 我都不能享受呢個福利!

想問宜家有d非牟利幼稚園都係冇學卷同唔受政府管....但又唔叫私校...咁又有冇機會有資助呢?

咁有咩分别?咁咪一Q樣?
咁無厘頭攞出黎講得啖笑?

引用:咁有咩分别?咁咪一Q樣?咁無厘頭攞出黎講

原帖由 Mimwing 於 16-07-20 發表
咁有咩分别?咁咪一Q樣?
咁無厘頭攞出黎講得啖笑?
頭先新聞有講,如果政府唔夠俾,學校要同教育署申請向家長收取餘下金額。。。。基本上真係搵嚟搞。

引用:Quote:原帖由+lingyan+於+16-07-20+發表學

原帖由 99dogdog 於 16-07-20 發表
如果係咁,又好似同之前學卷冇乜大分別,只係個額提升咗!Anyway, 我都不能享受呢個福利!

...
我都覺同之前學卷冇乜大分別,只係個額提升咗,仲有唔使申請?讀私幼都係享受唔到

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-07-20+發表如

原帖由 deco99 於 16-07-21 發表
我都覺同之前學卷冇乜大分別,只係個額提升咗,仲有唔使申請?讀私幼都係享受唔到

...
讀緊既唔知駛唔駛申請,但未讀既好似要申請註冊證,要用註冊證留位,做法同學卷類似。

跟人資助最公道,私有唔參加計劃一樣無資助,想為小朋友揀間資源多的私幼就受惠唔到

1.幼稚園是本地非牟利團體,並願意參與"免費優質幼稚園教育計劃"
2.半日制課程
3.學費資助額不低於學費

引用:1.幼稚園是本地非牟利團體,並願意參與"免費

原帖由 masarubb 於 16-07-21 發表
1.幼稚園是本地非牟利團體,並願意參與"免費優質幼稚園教育計劃"
2.半日制課程
3.學費資助額不低於學費 ...
請問咩叫做 學費資助額不少於學費?

回覆:2017/18學費全免?

想問今年16-17讀k1有學卷減免,
咁出年又使吾使再申請註冊證?
真係吾明?
定係依次學費減免只供17-18入讀幼稚園的學生?

引用:Quote:原帖由+masarubb+於+16-07-21+發表1.

原帖由 swinghina 於 16-07-22 發表
請問咩叫做 學費資助額不少於學費?
應該係講緊,學費唔會高過資助額,高過既話係需要俾足夠理由同數據俾教育署批,睇下可唔可以再向家長收取餘下學費。

‹ 上一主題|下一主題