用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園
go

學之園 [複製鏈接]

請問大家知唔知將軍澳學之園interview 流程係點架?
多數係問小朋友問題定係比佢玩下玩具咁架?
會問家長問題嗎?
要爸爸媽媽一齊定係一個家長見呢?
過程要英文定廣東話呢?
求指點下

14    0    0    0

引用:請問大家知唔知將軍澳學之園interview+流程

原帖由 臭屁 於 16-07-07 發表
請問大家知唔知將軍澳學之園interview 流程係點架?
多數係問小朋友問題定係比佢玩下玩具咁架?
會問家長問 ...
舊文好清楚寫晒⋯

回覆:臭屁 的帖子

1st in 會有幾部分,首先group in 3-4個小朋友一組入房,用英文叫小朋友喺一籃生果入面攞指定既生果再交俾個男或女仔公仔,全部小朋友做完老師會播音樂同小朋友跳舞。

跳完就去第二間房一對一in。老師會問小朋友咩名,枱上有唔同日常用品例如牙刷、毛巾、杯、筆,老師會叫小朋友攞指定物品,再問下小朋友物品既用途,又會同家長傾下偈,叫家長好似平時咁同小朋友一齊睇書,期間老師會俾分。

最後係大約10個小朋友一齊入大房,家長做問卷,小朋友在旁邊自己玩,家長填完就帶埋小朋友去交問卷俾校長,校長會同小朋友打招呼握下手,之後可以離開。

如果有2nd in就兩位家長帶埋小朋友出席,小朋友坐旁邊,有一位老師同佢玩,父母就同校長interview,傾下小朋友日常生活、對小朋友學習既期望,點解會選擇呢間學校等等。成個過程好輕鬆,校長好nice。

回覆:cywong1115 的帖子

In n班已經要識咁多嘢呀?!

引用:In+n班已經要識咁多嘢呀?! +

原帖由 MuiTang 於 16-07-09 發表
In n班已經要識咁多嘢呀?!
其實考既野唔難,都係日常生活野,亦唔需要小朋友全部識或做岩。岩岩完左既PN interview,有朋友囡囡,d野唔係全部做岩,唔駛second in有offer,仲要6月BB。
其實小朋友有正常反應,叫佢肯做,有眼神接觸,有規矩,有秩序,已ok。
再上一年interview,我囡表現都唔係outstanding,都有offer。

要講物品用途😓,我果個超細B(12月),in 時可能只係識行無耐,有d擔心:laugh2cr

回覆:pjbb 的帖子

Pn佢唔收12月
除非做超大b或者考k1
K1佢都收12月超細b

考嘅野其實唔難,但考得全面,和小朋友耐性,first in就已經分三輪。second  in仲要見校長。

Pn 要8月中前有得報名呀

回覆 letterland 的帖子

吓,唔收細B
⋯謝謝你提醒

回覆 mskw 的帖子

Tks ar!明天問下有冇得in 細B先

引用:回覆+mskw+的帖子 Tks+ar!明天問下有冇得i

原帖由 pjbb 於 16-07-10 發表
回覆 mskw 的帖子

Tks ar!明天問下有冇得in 細B先
馬鞍山校收細b,其他校一向都只收到31/7

唔一定要識講,我小朋友全程只係肯講自己個名!老師叫佢攞毛巾問佢要黎做乜,我女用毛巾幫個公仔抺咀。其實老師係想睇下小朋友理解能力多啲。我女都有second in最後都有offer。

引用:唔一定要識講,我小朋友全程只係肯講自己個

原帖由 cywong1115 於 16-07-10 發表
唔一定要識講,我小朋友全程只係肯講自己個名!老師叫佢攞毛巾問佢要黎做乜,我女用毛巾幫個公仔抺咀。其實 ...
Yes same as my girl, n teacher needed to ask her at least 5 times for everything, And ended up teacher pointed at me and asked my girl who is this person she said mami then pointed to her pic and asked who is this person then she said is xxx( her name)... So not necessary to answer all questions, more to see the interaction between kids N teachers, kids and parents

新校有機會收細b

我打咗去問,老師好有禮貎答我話「家長唔使擔心,我地冇分只收大B,適齡就有得in, 我地都係睇表現收!」感覺好好

TSING YI N最細收到6月

引用:1st+in+會有幾部分,首先group+in+3-4個小

原帖由 cywong1115 於 16-07-08 發表
1st in 會有幾部分,首先group in 3-4個小朋友一組入房,用英文叫小朋友喺一籃生果入面攞指定既生果再交俾 ...
謝謝你~好詳細呀

引用:我打咗去問,老師好有禮貎答我話「家長唔使

原帖由 pjbb 於 16-07-11 發表
我打咗去問,老師好有禮貎答我話「家長唔使擔心,我地冇分只收大B,適齡就有得in, 我地都係睇表現收!」感 ...
門面答案,新校少d 人報或者會收細b。

同埋根據身邊入到N 班既朋友,多數都係中產。

回覆:maxifoxy 的帖子

現在N班家長,同班最細有八月B

‹ 上一主題|下一主題