用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 啟思中學好唔好?
go

啟思中學好唔好?   [複製鏈接]

啟思中學.學習氣氛好嗎?

王家爸爸  好唔好係相對概念  發表於 16-4-28 11:39
   3    0    0    1

如band2生英文好,有一半以上外藉老師,而父母係公務員(有公務員學費資助)我就覺得絕對低讀,佢地資源係好好,適合一d活潑學生,小班和活動教學幾適合佢地

Thx.
校風好嗎? 女孩子?

大熊仔 發表於 16-4-28 12:02
Thx.
校風好嗎? 女孩子?
OK架,佢地訓導主任都好緊張學生

學費好貴!!!  

回覆 myzoe222 的帖子

Agree x 2我依b窮鬼讀唔起,
過六萬一年,好似讀 IB,出國又要一畢$$$

http://www.css.edu.hk/index.php? ... =623&Itemid=251

佢地申請學费減免門檻唔高架

我接觸過D學生又好乖喎!
快快樂樂過每一天

大熊仔 發表於 16-4-28 11:12
啟思中學.學習氣氛好嗎?

係EK嚟講, 呢間中學評語係好極端, 有人狂讚, 亦有人狂鬧

以成績去睇, 呢間學校亦只能話係普普通通, 考DSE個班, 成績應只有B2B水平, 考IBDP個班, 平均分亦只係全港有考IBDP學生最低分個1/3

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-29 08:56
係EK嚟講, 呢間中學評語係好極端, 有人狂讚, 亦有人狂鬧

以成績去睇, 呢間學校亦只能話係普普通通, 考DSE ...
因為用嚟比較既標準唔同,所以結果都唔同。

以成績去睇, 呢間學校亦只能話係普普通通, 考DSE ...

Put it this way, 啟中唔会係band1生既選擇~
我識三个啟中生,A係MCSPS升唔上中学,去啟中,F2去英継續升学。B係有d过度活躍男孩,係九龙的聖若瑟过了不愉快的六年,入啟中,成績不提也罷。C是九龙塘私小band3生, 入啟中,F2轉入Renaissance.

sell2japan  好勁的database  發表於 16-4-29 13:30

Yanamami 發表於 16-4-29 10:23
Put it this way, 啟中唔会係band1生既選擇~
都唔會係窮中產既選擇

Yanamami  对~  發表於 16-4-29 10:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:大熊仔 的帖子

大熊仔
我覺得麻麻地太Hea……日日返學玩!

Thx
can u give more detail
thx again

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-4-29+10:23+Put+

原帖由 hkpapa852 於 16-04-29 發表
都唔會係窮中產既選擇

回覆:啟思中學好唔好

我有去過觀话。英文oral一D都唔差。去年有17人入港大,有人入law。可以话有勁人。主要是看你是那類型家長。如果你覺得f1-f3 hea,唔係傳统形式,咁就唔好報。

識好多朋友既仔女入去讀, 有D係好BUY佢, BUY佢夠HEA. 不過係打算將來出國讀, 又係將軍O附近住.  識既9成英文OK, 中, 數唔得, 其他都係唔得.  唯一一個B1既因對上有家人讀緊.  我樓下有幾個讀緊, 打算去外國讀, 佢地父母從來冇想過入香港既大學.

Naurto 發表於 16-5-23 12:34
我有去過觀话。英文oral一D都唔差。去年有17人入港大,有人入law。可以话有勁人。主要是看你是那類型家長。 ...
去年有個入左HKU 醫科

回覆:啟思中學好唔好

其實17個入hku,有幾多人入八大?學校又無公佈??

Naurto 發表於 16-5-23 22:24
其實17個入hku,有幾多人入八大?學校又無公佈??
[size=13.3333px][size=13.3333px]Copied from school's website:

"Congratulations to our 2015 HKDSE and IBDP Form 6 students who have graduated and achieved 97% entry into Tertiary Education. Out of 113 graduates, 35 out of 64 remaining in Hong Kong have gained entry to HKU, CUHK, HKUST or PolyU, studying accountancy, architecture, business, food science, medicine, law, philosophy, physiotherapy, product design, social science, surveying and other courses."
‹ 上一主題|下一主題