用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園 好唔好
go

啟思小學附屬幼稚園 好唔好 [複製鏈接]

請問啟思小學附屬幼稚園好唔好? 學校會唔會比小朋友有不同的機會嘗試?是否小班教學及教學方式是什麼?
我個女比較內向及慢熱, 宜家間幼稚園讀左成半年先開始同其他小朋友熟小小.
平時都唔敢同人爭野玩, 比人蝦只會扁咀.
我怕去到新學校, 唔開心都唔講.

我睇文講宜家課程比之前深, 請問係深左係咩地方?
謝謝大家
   3    0    0    0

Push

回覆 lawrencecheng04 的帖子

樓主最後有選這所學校嗎

這間學校老師好有愛心,happy school

仔仔原本讀深水埗的半龍k1, 開學初頭冇喊,但個幾月後就日日喊。我下學期幫佢轉啟小附幼,開學初第一星期喊,之後日日番學好開心。仲同我講病都唔幫佢請病假。啟思老師係非常有愛心,經驗,短短幾個星期已了解我的仔仔。班主任懂得應付較多野講的學生,英文老師又會喺課餘時間幫仔仔補鐘(仔仔英文差),真係真正的良心教育工作者。 另外,學校主題豐富有趣,有海洋世界,動物世界,色彩世界,水實驗,生活中的數字等等,仔仔每日都好享受上學
如果家長要谷學術,千其唔好揀啟思,因為當好多k1學緊寫字的時候,啟思學生仲係寫線條,因為學校想學生練好小肌肉才寫字。雖然如此,學校淺入深出,如最近的海洋世界,仔仔就學識左魚係合埋眼瞓覺,小丑魚和海葵等海洋生物的互助關係。仔仔又喺水實驗中學到將水倒入口同器皿會有唔同形狀等等的知識。

學校會有不定期show n tell, 約一個月兩次,而家學緊mind mapping.聽講k2開始會較多小組論。學校零親子勞作,呢樣野啱哂我呢d懶媽媽。Anyway, 除左學費貴d外,我諗唔到有咩唔好

回覆:sunnymama2 的帖子

多謝你有關啟思附幼的分享!請問下學期成功插班是否上年(9月開學前)本身已有offer? Thanks

keep-calm 發表於 16-6-10 09:30
多謝你有關啟思附幼的分享!請問下學期成功插班是否上年(9月開學前)本身已有offer? Thanks

...
我係上年9月前有offer的。不過都要再插班interview.

我仔今年畢業。
學校是happy school,如果你想是kv stcat呢類型,啓幼不是你杯茶。學校簡單,同學之間也不會競爭太劇烈。家長之間比較融洽。

好多小朋友也會考回啓小。你要考慮希望小朋友入什麼類型小學才决定。因為很多小朋友考回啓小,所以考小一的支持不會太充足。

chitchitboy 發表於 16-6-10 21:12
我仔今年畢業。
學校是happy school,如果你想是kv stcat呢類型,啓幼不是你杯茶。學校簡單,同學之間也不會 ...
請問今年多唔多啟幼生入啟小呢?

差不多一半

冇讀的可能是外面考到或派到,畢竟啓小唔平

ekhc  agree   發表於 16-6-11 23:05

chitchitboy 發表於 16-6-11 08:45
冇讀的可能是外面考到或派到,畢竟啓小唔平
多謝回覆

want to know too

chitchitboy  想知道其他什麼資料呢?  發表於 16-6-11 23:38

回覆:啟思小學附屬幼稚園 好唔好

CPSKG真係一間好有愛心的學校,課程行IB主題式教學,注重探究,有研究式show and tell(最喜歡的海洋動物,自己搵資料圖片剪貼係工作紙上)。但係如果想考直資,都係太簡單。
所謂課程深左d我自己感覺係功課多左d,之前係一個星期做一次功課(週五攞返功課袋,大概三張工作紙,中英數都有,仲有phonics book,但k1都係好簡單的畫線數數個d),宜家週一至四日日有一張功課紙,都係好簡單,我個仔一分鐘唔到做嗮。親子功課唔多,父親節禮物母親節禮物之類。

唔好意思,請問啟幼主要語言是粵語及英語各一半?啟小主要語言是粵語,只有英文堂是英語?

每天英文及普通話各一小時,其他是粵語班主任

回覆:chitchitboy 的帖子

即係普通話,英文,廣東話,各一小時?

請問知道師生比例嗎?會全程有net在課室?

同埋呢間好似收好多k1呢

nyip 發表於 16-11-15 23:56
同埋呢間好似收好多k1呢

我記得佢每年嘅K1收生人數都會唔同。通常下晝都會有兩至三班,早上收生情況又會唔同多啲,有時會兩至三班,有時會有四班。我囡囡當年就收唔超過120人。

‹ 上一主題|下一主題