用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光vs舊油天
go

大坑真光vs舊油天 [複製鏈接]

地點不是問題,有細佬,點㨂?

1    0    0    0

回覆:大坑真光vs舊油天

簽名被屏蔽

引用:地點不是問題,有細佬,點㨂? +

原帖由 nkknkknkk 於 16-01-07 發表
當然油天

回覆:nkknkknkk 的帖子

大坑不一定收弟弟,過往好多弟弟妹妹也沒有收!

油天

兩間課程怎樣比較?師資如何?那間會讀得比較開心和輕鬆?

nkknkknkk 發表於 16-1-7 19:43
你是否自行時已取得油天offer? 同埋你本身住邊區呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

是自行油天,兩間車程差不多

nkknkknkk 發表於 16-1-8 08:52
是自行油天,兩間車程差不多
請問你幾多入到油天呢?

其實要睇下你同區, 有冇同油天相近級數既小學, 同埋女仔升中是否比係油尖旺區理想
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果有弟弟妹妹, 揀油天。
講真,真光個個小朋友成績接近, 考60名之後的學生也可能和考第30名相差不遠.....50名之後的學生已經是保儉線之外。
津校來說,油天很多band 1位給學生。津校不都是個個有能力讀書,在當中最勝較易。
另外,如無弟妹,又不計學費的,就可揀真光。現真光學費近4000.
如果你教出來的小朋友是讀書型,兩間學校讀出來都是去band 1學校。如果無心讀書,另計。

我會睇(1)係咪好鍾意大坑真光?定係日後中學去真光書院、伊莉莎白等一樣開心。(2)錢銀安排,兩個細路讀真光,學費、車費、學體藝、補習,都係一條大數。(3)細佬幾大?係咪過左出生人數高峰期?同埋你覺得細佬使吾使家姐幫佢開路。油天讀得好,男仔上華仁,係幾好的出路。

caca316  Agree  發表於 16-1-8 11:04

回覆:nkknkknkk 的帖子

正路應該揀油天, 因有细佬跟尾。除非细佬讀真幼, 如果唔係, 真小收佢嘅機會好細。

識人大嗰個讀一線傳統津小, 最初都諗住畀細嗰個一齊讀, 方便照顧。但後來覺到間學校唔適合活躍嘅弟弟, 所以同佢考私小同直資。最後都選擇了直資。你最好留意细佬嘅性格, 以後再決定細佬讀邊間。

大嗰個如考到真小(不是真幼生), 我諗油天都適合佢。因真小喜歡收受教、乖巧、守禮及成績唔錯(不用最top)嘅小朋友, 佢在油天亦應該讀得掂!

引用:如果有弟弟妹妹,+揀油天。講真,真光個個小

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+rinarina+於+16-01-08+發表如

原帖由 wanchaipapa 於 16-01-09 發表
但油天最好個班都是派九華和伊利沙伯等band 1C,不及坑真六成幾直升所屬band 1B

...
乜現在QE 是band 1c 嗎?
我老啦,我小學時QE好top 的

引用:Quote:原帖由+wanchaipapa+於+16-01-09+發

原帖由 phoebewong123 於 16-01-09 發表
乜現在QE 是band 1c 嗎?
我老啦,我小學時QE好top 的
而家QE都好top,唔知點解有人咁講喎

siden  因為佢亂吹囉  發表於 16-1-9 13:02

引用:Quote:原帖由+rinarina+於+16-01-08+發表如

原帖由 wanchaipapa 於 16-01-09 發表
但油天最好個班都是派九華和伊利沙伯等band 1C,不及坑真六成幾直升所屬band 1B

...
伊中點B1C呀,噏得就噏!!!

呢D有數有據,不可以「個人感覺良好」啦掛?!

hppa    發表於 16-1-12 15:39
siden  誤導群眾  發表於 16-1-9 13:02

回覆:sukitelfold 的帖子

再來呼籲:EK收風要好小小小⋯心!1)先過慮誰講。2)自己再做下功課。3)都係做功課。。。

其實點分ABC, 邊個界定?

nkknkknkk 發表於 16-1-7 19:43
如果你大女自行有25分入到油天, 其實根本唔駛煩, 因為細佬都係25分 (除非只有大女洗禮, 細仔無洗禮); 咁阿女讀坑真, 阿仔讀油天就係最理想.

不過如果你只係20分而又幸運地抽到油天, 咁要諗清楚如果你今日放棄油天, 日後阿仔係住址個區可以抽到D咩學校啦!

‹ 上一主題|下一主題