用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教!沙培好定莫壽増好?
go

請教!沙培好定莫壽増好? [複製鏈接]

1    0    0    0

meimei11 發表於 16-1-4 13:36
唔知點㨂,謝謝意見!
可以考慮自行一莫壽増,自行二沙田培英。

王家爸爸 發表於 16-1-4 13:42
可以考慮自行一莫壽増,自行二沙田培英。
你講得啱, 如果住大埔, 當然揀莫記。莫記係大埔最好既其中一間, 但沙培唔係沙田最好既其中一間, 唔係沙培唔好, 係因為沙田太多好嘢了。

兩間是旦入到一間都可以旅行慶祝了。

回覆:little_yolky 的帖子

其實成績柏雨唔係好過莫?

引用:其實成績柏雨唔係好過莫? +

引用:Quote:原帖由+tht125+於+16-01-04+發表其實

原帖由 meimei11 於 16-01-04 發表
係,不過我唔鍾意柏雨既校規,去佢地既簡介會,feel唔到對學生既關愛,只有王者在上既感覺

...
同意,所以學生都叫CPU做xx撇x

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-1-4+13:42+可以

回覆:meimei11 的帖子

住沙田就揀沙培

引用:住沙田就揀沙培 +

原帖由 joy2018 於 16-01-04 發表
住沙田就揀沙培
沙培la

莫記唔係好到要特登入大埔讀

siden 發表於 16-1-4 21:56
沙培la

莫記唔係好到要特登入大埔讀
莫記都係相當出色的, 但沙田咁多好學校揀, 又真係無理由要長途跋涉同大埔B1A同學仔自行爭入莫記, 盞攞自己嚟搞。

siden  咪係  發表於 16-1-8 16:27

meimei11 發表於 16-1-4 18:56
我住沙田呀!

自行一沙崇,自行二沙培/莫記
如果你係沙田區, 不如揀返沙田啦, 莫記係大埔B1A同學仔不二之選, 無謂同人爭, 如果入到莫記, 沙田好多好學校都入到了, 真係無謂跨區返學, 如果你話你係北區B1A同學就話啫, 沙田燕瘦環肥咁多好學校。

B1A學生當然留沙田啦

唔好入大埔同大埔北區既B1學生爭, 始終北區欠學位, 有部份會落大埔
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 mrs.so 的帖子

北區學額仍不足

不過,不是全港每個區份的學生都「大機會入英中」。香港道教聯合會鄧顯紀念中學校長劉志遠指出,北區今年只有約2600個學額,但升中學生近2800個,除了約有200個學生需跨區上學外,區內亦只有5所英文中學,故競爭仍激烈。

mrs.so 發表於 16-1-5 14:49
B1A學生當然留沙田啦

唔好入大埔同大埔北區既B1學生爭, 始終北區欠學位, 有部份會落大埔 ...

樓主自行揀得沙崇同沙培, 應該係B1B/C學生機會大喎, 所以更唔應該揀莫壽增。

回覆:little_yolky 的帖子

但樓主係有意自二沙培-莫記選一

唔好話B1 頭中尾,band one都應該留沙田,計學位計風險都係沙田穩陣過大埔

電腦派位無分頭中尾,每年都有好多家長睇高一線,何況呢兩年學位足夠

如果學生係頭中只差一名,好難話抹殺機會,始終家長們都想揀自己心儀,唔夠學位當然唔可以進取,比個機會自己一試。

如果部份英中係第二三四志願都能派入,家長心態可能輸極都係隨機編號,不是非君不嫁心態,就一試無所謂。但肯定曾記,呂記唔放第一一定入派唔到,培英,蘇浙我唔太記得第二上年有無人中,但第四中沙崇讀粉嶺小學,專登搬屋到揀沙田第一呂記,最後派沙崇,都滿足因為英中便可。

Ben2004  請問排第四能入沙崇是那一年的事?  據聞近數年不把沙祟排第一是沒有機會的, 校長在簡介會上亦提醒家長, 想   發表於 16-1-9 15:32
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:但樓主係有意自二沙培-莫記選一 唔好話B1+

原帖由 mrs.so 於 16-01-08 發表

唔好話B1 頭中尾,band one都應該留沙田,計學位計風險都係沙田穩陣過大埔 ...
上年培英要放第一先得,但蘇浙放第4都入倒

自行揀邊間都得,唔一定要局限自己係統一派位個區。

回覆:請教!沙培好定莫壽増好?

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-1-8+15:39

引用:但樓主係有意自二沙培-莫記選一 唔好話B1+

原帖由 mrs.so 於 16-01-08 發表

唔好話B1 頭中尾,band one都應該留沙田,計學位計風險都係沙田穩陣過大埔 ...
你意思係第四派到沙崇?
沙崇通常要排第一先派到喎

‹ 上一主題|下一主題