用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭小朱小2選1
go

蕭小朱小2選1 [複製鏈接]

去過2間簡介會,2間都喜歡,論環境朱小優,雖然30年但感覺不太舊。蕭小感覺舊及细,但喜歡他每日有導修俾学生做功課,但小一至小三普教中。
小朋友喜愛學習,但做功課較慢,大家會點揀?

3    0    0    0

回覆:蕭小朱小2選1

边間近屋企呢?小朋友有一齊去學校參觀, like嗎?佢點講?

poodlebarbie1 發表於 15-9-18 06:36
去過2間簡介會,2間都喜歡,論環境朱小優,雖然30年但感覺不太舊。蕭小感覺舊及细,但喜歡他每日有導修俾学 ...
點揀的意思是抽嗎?

蕭小較朱小易抽, 會否是考慮因素之一?

回覆:蕭小朱小2選1

我都係呢2間揀1間,去左聽蕭小,冇去朱小,蕭小校長係一個務實嘅人,普教中講明只需要去到溝通到程度就可以,想問下朱小普教中情況如何?

poodlebarbie1 發表於 15-9-18 06:36
去過2間簡介會,2間都喜歡,論環境朱小優,雖然30年但感覺不太舊。蕭小感覺舊及细,但喜歡他每日有導修俾学 ...
你無嘢吧, 雖然大家都係保記, 但朱小升中成績好十條街。不過咁講, 朱小你要有鬥心, 連校長都好有鬥心咁幫小朋友考好D成績, 你呢? 你準備好未? Ready, get set, go!

引用:Quote:poodlebarbie1+發表於+15-9-18+06:36

原帖由 little_yolky 於 15-09-18 發表
你無嘢吧, 雖然大家都係保記, 但朱小升中成績好十條街。不過咁講, 朱小你要有鬥心, 連校長都好有鬥心咁幫小 ...
十條街??哈哈,若果以派band 1中學計,咪 arround 5%,俾夠你10%都未算差十條街.......以上數據上網揾下計下就有

MASAYA  41% vs 59%定49% vs 51%先?妳條街可長可短喎  發表於 15-9-18 15:44
little_yolky  差10個巴仙仲唔夠10條街,4X%同5X%分別喎。  發表於 15-9-18 13:55

little_yolky 發表於 15-9-18 10:45
你無嘢吧, 雖然大家都係保記, 但朱小升中成績好十條街。不過咁講, 朱小你要有鬥心, 連校長都好有鬥心咁幫小 ...
只睇升中,一胡沙胡就爭十條街,馬主沙主就爭十條街,朱小蕭小中間其實多左間梁小,最多加埋一胡,妳呢十條街好短下喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:poodlebarbie1 的帖子

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-9-18+10:45+

原帖由 MASAYA 於 15-09-18 發表
只睇升中,一胡沙胡就爭十條街,馬主沙主就爭十條街,朱小蕭小中間其實多左間梁小,最多加埋一胡,妳呢十條 ...
我囝都是蕭小畢業,今年F.1
有一半以上入band 1 喎

MASAYA  學校公佈接近一半既?  發表於 15-9-18 15:46

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-18+發表只睇

原帖由 CathyDannyBB 於 15-09-18 發表
咁人地可能有60%,咪差十條街囉

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-18+發表只睇

原帖由 CathyDannyBB 於 15-09-18 發表
但一半意思係入面包咗培基,林大輝同培橋,先over 50%,但林大輝應該係band 2,培基同培橋我唔知道,請大家指教。

ckh311 發表於 15-9-18 17:04
但一半意思係入面包咗培基,林大輝同培橋,先over 50%,但林大輝應該係band 2,培基同培橋我唔知道,請大家 ...
培基/培僑band2,林大輝接近band3
好多小學都用英中率,咁又係,中學本身冇分banding,都係坊間評論,英中率確實係有實際數據d,不過裡面有d應該band1生唔會揀既英中就是
Learning to Read, Reading to Learn.

ckh311 發表於 15-9-18 17:04
但一半意思係入面包咗培基,林大輝同培橋,先over 50%,但林大輝應該係band 2,培基同培橋我唔知道,請大家 ...
認唔住又要嚟做吓"架兩":

學校

2012/2014年度升中派位統計

2013/2015年度升中派位統計

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

一呂

71.72%

60.00%

11.72%

69.29%

62.99%

6.30%

沙呂

57.93%

45.73%

12.20%

64.42%

50.92%

13.50%

培基

66.96%

62.61%

4.35%

58.54%

53.66%

4.88%

梁鉅鏐

46.15%

46.15%

0.00%

45.90%

38.52%

7.38%

朱正賢

51.30%

51.30%

0.00%

52.46%

51.64%

0.82%

蕭漢森

45.71%

43.81%

1.90%

45.83%

44.79%

1.04%

主風

39.23%

39.23%

0.00%

未有資料

沙崇

> 16.67%

16.67%

0.00%

未有資料

一胡

50.00%

46.09%

3.91%

50.76%

47.73%

3.03%

沙胡

* 27.45

27.45%

0.00%

12%-35%

12%-35%

0.00%

慈航

27.00%

27.00%

0.00%

28.00%

28.00%

0.00%

黃耀南

28.00%

28.00%

0.00%

27.27%

27.27%

0.00%

培基, 王錦輝, 培僑, 林大輝全部沒入納入一線中學計算, 但胡忠有納入作計算

邊間同邊間差幾多條街呢? 駛唔駛寫份報告?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ckh311+發表於+15-9-18+17:04+但一半

原帖由 MASAYA 於 15-09-18 發表
培基/培僑band2,林大輝接近band3
好多小學都用英中率,咁又係,中學本身冇分banding,都係坊間評論,英中 ...
謝謝,因為我朋友仔仔現讀林大輝,佢話當年明知仔仔成績麻麻,但又唔想佢讀中中,所以選此校,朋友都話林都屬band 2尾學校,所以對呢間有d印象

引用:Quote:ckh311+發表於+15-9-18+17:04+但一半

原帖由 hkpapa852 於 15-09-18 發表

ckh311 發表於 15-9-18 17:23
謝謝,因為我朋友仔仔現讀林大輝,佢話當年明知仔仔成績麻麻,但又唔想佢讀中中,所以選此校,朋友都話林都 ...
有d小朋友成績唔好係因為英強中弱但讀中小,佢地解決唔到中文問題就逆轉唔到成績,但大部份英中都係band1,因為中文唔好而成績唔好變成升中都只可以揀中中其實真係幾大鑊,所以有呢d直資畀佢地選擇係最後一條救命草,不過林大輝主要問題,聽講係學生操行,成績好似都算係band2

MASAYA 發表於 15-9-18 17:28
有d小朋友成績唔好係因為英強中弱但讀中小,佢地解決唔到中文問題就逆轉唔到成績,但大部份英中都係band1, ...
話說有次我朋友講笑咁話我知, 間學校開係威院隔離, 係有原因既.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-18 17:32
話說有次我朋友講笑咁話我知, 間學校開係威院隔離, 係有原因既.....
幾時整返個全港武狀元banding list?如果廿年前我首推黃大仙卜記...

原帖由 hkpapa852 於 15-09-18 發表

你好衰,人地已经好忍住話朱小蕭小距離有5%,最多10%,諗往俾啲位人走,你一下子放哂啲事實上來,情可以堪?

frogbobo 發表於 15-9-18 17:53
你好衰,人地已经好忍住話朱小蕭小距離有5%,最多10%,諗往俾啲位人走,你一下子放哂啲事實上來,情可以 ...
你無睇我簽名定啦!
其實我反而想講,沙胡既升中表現似乎同孖寶差唔多,咁有乜好呢?

‹ 上一主題|下一主題