用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求高人分析
go

求高人分析 [複製鏈接]

仔家現住屯門,深水埗區讀小六,打算用油尖旺區抽獎(2住址都有名)

小兒在呈一後屬於B2頭,老師說只要主科努力多5分左右便有機會入B1。全級~60%係B1

我現煩惱自行點佈處好,有無人可提意見?
阿仔心儀九華(自行機會可以話0)如呈二考得好,想博大抽獎入。
我自己自行想博1)聖芳濟書院 2)屯門梁球鋸/百週

elbar  油尖旺區較好, 其他請看訊息。   發表於 15-9-8 19:13
   20    0    0    0

聽聞屯門梁球鋸/百周年是屯門區B1A, 三大。你囝差少少才Band 1, 選佢有點浪費機會,阿囝有特異功能令那2校垂青?

你們心儀的都係較強的學校, 你個仔B2頭, 卑佢入到去會唔會好吃力?
學前輩講, 如果佢盡左力都只係邊緣人, 最好放下BAND1的期望
所以我認為睇埋呈二再算會較好.

回覆:chesswin 的帖子

多謝你地意見

其實我仔係未盡全力,可以再進歩的。呈一時又失手少許(不是跌太多)中英數常全部都係A。 如用以往成績計係班中中間位。但以呈一計會變成B2頭。

我都係諗住有進步就試吓B1校,如果呈二再衰就疊埋心水報B2校。

其實我覺得梁球鋸/百週雖然係勁,但都不一定要特異功能嘅。

fooky-hk 發表於 15-9-8 15:12
多謝你地意見

其實我仔係未盡全力,可以再進歩的。呈一時又失手少許(不是跌太多)中英數常全部都係A。 如 ...
梁球鋸和百周自行唔係全級頭幾名都唔使諗,b1b和 c 成績有特異功的話有啲機。基本自行得幾十個位,b1 a校收全級頭三都未必收得晒喎!  b1 尾甚至b2頭,真係浪費機會。

fooky-hk 發表於 15-9-7 23:23
仔家現住屯門,深水埗區讀小六,打算用油尖旺區抽獎(2住址都有名)

小兒在呈一後屬於B2頭,老師說只要主科努力多5分左右便有機會入B1。全級~60%係B1

我現煩惱自行點佈處好,有無人可提意見?
阿仔心儀九華(自行機會可以話0)如呈二考得好,想博大抽獎入。
我自己自行想博1)聖芳濟書院 2)屯門梁球鋸/百週
在乙部派位時,

在油尖旺校網內:
1. 若囝囝是 BAND 1 學生,在油尖旺區入英中的機會遠遠遠遠遠高於深水埗,
2. 若囝囝是 BAND 2 的話,在油尖旺區一旦博不到 BAND 1 中學,就只有兩間 BAND 2 中學可以選擇,入 BAND 3 中學的機會遠遠高於入 BAND 2 中學。
3. 若囝囝是邊沿人,以為自己是 BAND 1,而且按 BAND 1 學生的方式填寫乙部志願,但實際是 BAND 2 生,到時會是十分大的災難,因為其他 BAND 2 生必須會將該兩間 BAND 2 中學放在首三個志願,而你的囝囝必定是將 BAND 1 中學放在首三志願,電腦派完首三個志願後,其他 BAND 2 學生一早已填滿了 2 間的 BAND 2 中學的學位了,若你囝囝博不到 BAND 1 中學,到時只有 BAND 3 中學才會有剩餘的學位。

囝囝轉到油尖旺,必須要努力加上努力,確保自己一定是油尖旺區的 BAND 1 學生,否則乙部選校時按 BAND 1 學生的志願來排,結果囝囝實際是 BAND 2,差不多是必入 BAND 3 中學的。

twcho    發表於 15-9-12 19:53

引用:仔家現住屯門,深水埗區讀小六,打算用油尖

原帖由 fooky-hk 於 15-09-07 發表

小兒在呈一後屬於B2頭,老師說只要主 ...
band2頭可以考到band1頭?你發力但人人呈分是出12分力,你小朋友先出全力,咁,

回覆:ylmanhk 的帖子

我意思唔係一定選B1頭,只係收集吓意見先姐,唔駛唔嘔嘅 保重!保重!

我明白大家以為我不自量力,我就係知自己個仔唔係最好,但有邊個阿媽唔上為自己的孩子找個最好機會。我的願望未必係我最終決定。

諗吓都唔比....唉!香港人真係壓力好大

引用:Quote:fooky-hk+發表於+15-9-7+23:23+仔家

原帖由 憫父 於 15-09-08 發表
在乙部派位時,

在油尖旺校網內:
謝謝妳的回應,我就係驚這情況出現,所以如果我放乙一B1,乙二B2會唔會保險d呢?

引用:仔家現住屯門,深水埗區讀小六,打算用油尖

原帖由 fooky-hk 於 15-09-07 發表

小兒在呈一後屬於B2頭,老師說只要主 ...
如果想博,除了主科外,還要看音樂及視㙯科成績,這兩科是否在中上的位置? 其實,呈分試是否A不是很重要,各科的排名才是重點。

fooky-hk 發表於 15-9-8 20:54
謝謝妳的回應,我就係驚這情況出現,所以如果我放乙一B1,乙二B2會唔會保險d呢?
  ...

油尖旺區的特式是有很多 BAND 1 及 BAND 3 學校,但 BAND 2 學校只有兩間,BAND 2 學生在油尖旺區是較難揀學校的。

以往年來說,油尖旺有 2256 位升中學生,各 BANDING 的人數約是 752 人,英中學位 1032 個,即使油尖旺的英中在自行階段全收他區學生,BAND 1 學生亦可以接近全數透過乙部派位入讀英中。

因為不可能自行階段只收他區學生,加上有些 BAND 1 學生入讀了直資中學,所以進取的 BAND 2 學生亦有機會入讀英中的。

按你的做法:
1. 若囝囝是 BAND 1 學生,這樣排法是過份保守的,若第一志願落空,便會派到 BAND 2 中學。
2. 若囝囝是 BAND 2 學生,這樣排法是略進取的做法。

在油尖旺區的 BAND 2 學校是很難揀中學的,若希望轉到油尖旺區,囝囝務必要努力讀書,設法成為 BAND 1 學生,而且不是多 5 分咁少,因為多 5 分亦只是 BAND 1C 學生,轉區可能會跌 BAND 的。

回覆:fooky-hk 的帖子

其實其他家長的意見都係出於好意提醒,驚你選校太進取,希望你唔好介意。而家最緊要係督促阿仔考好第二次呈分,如果確定你仔的Banding係Band One,咁大抽獎都可以搏下。

憫父 發表於 15-9-9 08:05
油尖旺區的特式是有很多 BAND 1 及 BAND 3 學校,但 BAND 2 學校只有兩間,BAND 2 學生在油尖旺區是較難揀 ...
大致上都知玩法,關鍵始終在成績上。 現在不是決定的時候,我會放多些時間與他一起衝刺,完成目標。
如果真係B2生,就按B2生的玩法。我唔會盲目亂選B1校的。

germainehui 發表於 15-9-9 08:08
其實其他家長的意見都係出於好意提醒,驚你選校太進取,希望你唔好介意。而家最緊要係督促阿仔考好第二次呈 ...
我唔係嬲,只覺得表達方法唔駛咁mean。

如果你住屯門,當然係梁球鋸/百周年好啲,無理由每日花兩粒鐘係交通上。

引用:Quote:fooky-hk+發表於+15-9-7+23:23+仔家

原帖由 憫父 於 15-09-08 發表
在乙部派位時,

在油尖旺校網內:
請問邊2間係band 2 呀?thx

王家爸爸  比較多位既B2係劉皇發中學。  發表於 15-9-9 10:33
王家爸爸  等埋發叔   發表於 15-9-9 10:32

回覆 fooky-hk 的帖子

你好!純個人意見分享,如經過呈二重新認真發力讀書後,成績確認可上移至band 1,你又心儀油尖旺兩間band 1男校任何一間的話(wyk or sfx),我會申請乙部大抽獎跨區至油尖旺,因如跨區後屬band 1男生,在2016年適齡升中學童仍處極低位時,入讀該兩間男校的機會應該高唱入雲!而就算不幸未能入讀,由於屯門區中學採不收同區(即乙部大抽獎區)叩門生政策,如你的孩子成績上在呈1及呈2時已達band 1程度(唯一變數是跨油尖旺區會否跌band),相信要叩屯門多達7-8間band 1及數間band 2中學應該無大問題。
反而你寫到心儀wyk,點解自行1打算以sfx做首選?sfx 去年起已改制所有申請學生均獲面試機會,如真的於自行階段已入,你便等同自動放棄wyk乙部近90個位的大抽獎機會,因照計如最終係band 1男生,2016年乙部大抽獎就算唔入wyk, 仍有很大機會入sfx!除非你入sfx跟入wyk都同樣高興,才應於自行1或自行2選sfx。

相信你也了解任何學生如獲自行1或2的學校錄取,將不會獲參加甲或乙部大抽獎的機會。

回覆 王家爸爸 的帖子

住屯門如住近西鐵,撘西鐵轉港鐵,其實無論去wyk或sfx均在1小時以下,而且班次時間穩定(總站上亦有位坐),如入某些屯門中學要撘巴士或小巴,其實時間分別輕微,除非該派獲屯門中學極近是可行路返、放學的。

0411BB 發表於 15-9-9 09:22
請問邊2間係band 2 呀?thx
信義 和 劉皇發

憫父 發表於 15-9-9 08:05
油尖旺區的特式是有很多 BAND 1 及 BAND 3 學校,但 BAND 2 學校只有兩間,BAND 2 學生在油尖旺區是較難揀 ...
憫父

咁轉區跌 BAND 家長會唔會知跌幾多?定係都係靠估?
‹ 上一主題|下一主題