用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求40校網的填表方案
go

求40校網的填表方案 [複製鏈接]

各位40網的家長,可以分享下你地過去填表的方案嗎?感激涕零

26    0    0    1

引用:各位40網的家長,可以分享下你地過去填表的

回覆:求40校網的填表方案

引用:講下今年,茘天,協和,瑪小,開平,愛德,

原帖由 小貓三隻 於 15-07-12 發表
講下今年,茘天,協和,瑪小,開平,愛德,基褔,聖安德烈,嘉靈聖多瑪,唔填第一志願系入唔到,同埋入唔晒 ...
我仔得15分,真係唔知點填好,最想就愛德,因為近又口碑好,升中都中上;但第二之後就唔知點填好啦!開平定聖紀文好d呢

引用:Quote:原帖由+小貓三隻+於+15-07-12+發表講

原帖由 kate12210 於 15-07-13 發表
我仔得15分,真係唔知點填好,最想就愛德,因為近又口碑好,升中都中上;但第二之後就唔知點填好啦!開平定 ...
開平不能放第二

我今年愛德自行15分&第一志願入唔到,希望資料幫到你

引用:我今年愛德自行15分&第一志願入唔到,希望

原帖由 ivypooh 於 15-07-13 發表
我今年愛德自行15分&第一志願入唔到,希望資料幫到你
甘請問有再叩愛德嗎?係未有要求111叩門架

引用:講下今年,茘天,協和,瑪小,開平,愛德,

原帖由 小貓三隻 於 15-07-12 發表
講下今年,茘天,協和,瑪小,開平,愛德,基褔,聖安德烈,嘉靈聖多瑪,唔填第一志願系入唔到,同埋入唔晒 ...
聖紀文自行20分穩入?

引用:Quote:原帖由+小貓三隻+於+15-07-12+發表講

引用:Quote:原帖由+kate12210+於+15-07-13+發表

開平好...好多人都簡...
亦都好多人去叩門~!

愛德屬大熱學校...自行得15分應該陪跑~!

回覆:大小肥豬 的帖子

其實15分入到的學校,都不會是十分喜歡啦…最多當保險再望叩門,所以都係睇下好唔好彩抽中算啦當然考下直資私校就必須啦,香港的教學遊戲規則都係甘上下玩法,玩死家長,玩殘學生

回覆:kate12210 的帖子

冇叩,因為當天撞左宣道2nd in 和去左叩新油天

引用:冇叩,因為當天撞左宣道2nd+in+和去左叩新

原帖由 ivypooh 於 15-07-13 發表
冇叩,因為當天撞左宣道2nd in 和去左叩新油天
最緊要入到心儀小學!每間學校都想家長111,問題係明知唔夠分陪跑都要填,又要諗埋保險位,真係未見到份表都頭痛

引用:其實15分入到的學校,都不會是十分喜歡啦…

引用:Quote:原帖由+ivypooh+於+15-07-13+發表冇

引用:Quote:原帖由+kate12210+於+15-07-14+發表

原帖由 小貓三隻 於 15-07-14 發表
如果你系來緊9個月果批,應該人更多!以今年來睇,第一志願實入嘅,而間學校又唔差,我諗得聖紀文和善導! ...
首選愛德係因為近, 中學派位又幾好,校舍新。聖紀文太多測驗考試啦,善導就唔了解...依家希望考間私小做定心丸先,九月尾份自行都未知点點填好,心大心細,仲諗緊德信or愛德...其實填邊間都係無架啦!不過就方便叩門甘

回覆 kate12210 的帖子

以我所知, 愛德是睇profile選人見, 識人000有得in, 有offer.
但唔肯定111有冇加分, 不過有人111都冇得見.

其實40網111作用真不大,熱門學校都係睇portfolio揀人見,最終都係要整靚個porfolio同train下小朋友去叩門

個人經驗:
2014: 0.0.0 扣到 聖紀文, 0.0.0 扣到 荔天
2015: 0.0.0 扣到 愛德,

個人意見, 不肯定1.1.1作用.
但肯定係0.0.0都會有機會扣門成功. 請不要因為學校的1.1.1要求, 而太多顧慮.
‹ 上一主題|下一主題