用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 整個人都覺得被釋放了
go

[過動] 整個人都覺得被釋放了 [複製鏈接]

二月做評估知道我個小朋友系過度活躍症同專注力不足,當收到評估結果嗰刻真系喺街嚎哭。
去排油麻地精神科
第一次去到哩個地方交資料排期,交學校、家長嘅問卷,收到個張覆診紙個期系2016年6月尾,我心諗,2016年可能我真系已經比佢激死左,亦好留意當時等緊睇醫生嘅小朋友,我佩服嘅,系佢地嘅父母,

過幾日收到電話,安排我地有特快,三星期後第一次見醫生,簡直就系上天對我嘅恩賜,因為本來由下年先可以見醫生,宜家居然快到可以三星期後就見,感動到喺街喊。

新年後第一次見醫生,醫生講嘅野好少,佢話體重太輕,吾適合食藥住,要轉介去兒科檢查下先,驚佢負荷吾到,然後我即刻去兒科又排期,排到6月尾,我已經覺得好漫長,吾知哩幾個月點過,

期間一次大測,我已經要求學校比佢去特別室考試,學校話因為評估報告只系話佢有過度活躍症嘅特徵,而冇話肯定佢有,所以不受理!
我當時心諗:難道有感冒嘅特徵但吾代表感冒?!
結果,因為佢控制吾到自己,同學問野佢答左,結果被當作弊處理,缺點,扣分。

一個月後即系前日,第2次見醫生,我終於要求開藥試一試,醫生話因為未做檢查所以份量開少啲,初初會出現幾分中心跳快,短暫時間嘅呼吸困難,體重會愈來愈輕,要慢慢適應,如果太嚴重要即刻停藥。一日2次,一次半粒。
我沿途回家諗左好耐,到底為乜野要小朋友咁樣食藥?到底系咪真系對佢好?

內心掙扎左好耐,但系因為屋企仲有另一個小朋友,佢嘅影響力好大,會影響埋個細嘅,所以我決定比佢試下,如果有異樣,馬上停,膳食方面我亦重新調整,運動量會比佢增加,

食左幾日,效果明顯改善。
聽說藥力要一星期後先發揮到,所以我都分吾清楚佢系藥物影響?定系佢心理作用?

有人鬧過我,話我自私所以比佢食藥,話食藥吾系幫到佢,而系幫到我。
有人話過我,吾系丫嘛?咁輕仲食?

其實哩啲人系因為真系冇做過擁有過度活躍症小朋友嘅父母,所以佢地吾明。

我同佢拉鋸咗一年幾,期間打到比人告虐兒,我試過拉住佢想一齊死。我亦因為咁,被安排睇精神科。

但年幾後嘅今日,我感恩,我感謝主冇放棄過我地,一直幫我地以最快嘅時間獲得最好嘅治療。

希望大家一齊加油!

另外想問,過度活躍症會可以有大少少嘅單位之外,仲有冇其他嘅支援?

3    0    0    0

好多社區中心, 社福機構, 有藥物以外的訓練.
如小童群益, 協康. 私人亦有不少, 如朗研.

你甘快排到見醫生, 應係比較嚴重的case.
我去排期姑娘都有問, 如果嚴重的會安排插快期.

除左藥, 快d找d 訓練, 及多d運動, 體能甚至感統, 用盡佢d精力都會有改善.

引用:你甘快排到見醫生,+應係比較嚴重的case.+我

原帖由 麥兜MaMa 於 15-04-16 發表
你甘快排到見醫生, 應係比較嚴重的case.
我去排期姑娘都有問, 如果嚴重的會安排插快期.

引用:好多社區中心,+社福機構,+有藥物以外的訓練

原帖由 麥兜MaMa 於 15-04-16 發表
好多社區中心, 社福機構, 有藥物以外的訓練.
如小童群益, 協康. 私人亦有不少, 如朗研. ...
我見到話有密集式嘅訓練?系咪比過度活躍症小朋友㗎?喺邊度可以有?

小朋友幾大呀?

引用:小朋友幾大呀?

原帖由 Queeniebaby 於 15-04-16 發表
小朋友幾大呀?
8歲

小童群益會有"小跳豆"(?)計劃比SEN的小學生.
我仔較細, 有另一個隔星期上的注專力班, 四位小朋友上.
另, 我去年上左朗研復活節的密集"突破"後, 每週上一堂. 當時學校叫我找d改善情緒的班比佢上. "突破"恆堂都有一週, 1,2或3次的. 仔上左有改善, 又不十分嚴重, 因此我地1週1次.

另外, 不同中心既導師, 學校老師, 我兒童成長老師, 甚至聽簡介的校長們, 均說ADHD要多做運動, 最好帶刺激,一來洗走多餘的精力, 二來亦幫個腦發展.
ADHD與腦內傳導物質有關, 食藥都係幫佢調節. 因此改善發展亦有幫助.
夏天我俾佢學遊水, 未學識不重要. 心肺好左, 人突然高左.
後來和一個導師傾起, 我覺得佢感統, 協調差,單腳跳唔得, 佢介紹左我們去評估感統. 而家每週一堂, 當埋運動班. (正常每週2堂考果好d) 佢的平衡肌肉發展好左好多, 在學校評估度看到.

我知道小學既生活比佢幼稚園(由其不多功課的)忙百倍.
因此依家儘量訓練多d, 到時易適應d.

引用:另外,+不同中心既導師,+學校老師,+我兒童成

原帖由 麥兜MaMa 於 15-04-17 發表
另外, 不同中心既導師, 學校老師, 我兒童成長老師, 甚至聽簡介的校長們, 均說ADHD要多做運動, 最好帶刺激, ...
無錯,運動對ADHD唔單只係好,係十分重要,我仔5歲開始揀跑,係強度高嘅運動,夏天都有游水,我仔小一,可以的話,我會比佢放學後係公園玩一陣先做功課,現在功課唔錯,可以的話,我盡比佢玩,身心都平衡,係學校都會好D,我仔唔洗食藥,我由佢兩三歲開始見成唔對路就開始搵方法教佢,到而家係好咗!

麥兜MaMa  見到佢地進步, 真是好開心   發表於 15-4-17 13:50

引用:二月做評估知道我個小朋友系過度活躍症同專

原帖由 Liebe 於 15-04-16 發表
二月做評估知道我個小朋友系過度活躍症同專注力不足,當收到評估結果嗰刻真系喺街嚎哭。
去排油麻地精神科
...
其實你個case小朋友真係應該要食藥,因為已經去到破壞家庭關係情況,食藥可以緩衝家庭關係。我細仔7歳,我仍然對食藥在掙扎當中......

引用:Quote:原帖由+Liebe+於+15-04-16+發表二月

原帖由 loklok0104 於 15-04-28 發表
其實你個case小朋友真係應該要食藥,因為已經去到破壞家庭關係情況,食藥可以緩衝家庭關係。我細仔7歳,我 ...
已經食藥了。情況大大改善

評估係幾多歲做架?

我思疑囝囝可能有

唔知幫唔幫到你,但想鼓勵和分享一些經驗:我boss的兒子十幾年前被評為過度活躍症兒童,佢安排兒子學一種運動,要消耗大量的精力,每天密集訓練.....現在已大學畢業了!又有同事的兒子他的兒子又被評過度活躍,佢訓練兒子打乒乓球,現已讀上了IVY 母子感情很好,兒子還感激媽媽當日沒有放棄佢!!其實照顧一個普通的孩子都不易,何況是需要特別照顧的孩子,我也知道香港的社會的支援不,但要不氣餒!!因還有很多同行者,加油!協康會的專家分享:運動可以釋放他們的能量和發洩,打乒乓球可訓練專注力,因乒乓球的size細。

caerion 發表於 15-5-8 22:37
唔知幫唔幫到你,但想鼓勵和分享一些經驗:我boss的兒子十幾年前被評為過度活躍症兒童,佢安排兒子學一種運 ...
really want to hear more sharing from you. thx

引用:二月做評估知道我個小朋友系過度活躍症同專

原帖由 Liebe 於 15-04-16 發表
去排油麻地精神科
...
有問題想請教你,請你睇pm,希望你可以解答一下我,感激不盡

引用:+本帖最後由+caerion+於+15-5-8+22:41+編輯

原帖由 caerion 於 15-05-08 發表

唔知幫唔幫到你,但想鼓勵和分享一些經驗:我boss的兒子十幾 ...
Thank..我會試試。很有用嘅分享

‹ 上一主題|下一主題