用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正好D,定宣道好D呢?
go

培正好D,定宣道好D呢? [複製鏈接]

邊間好D呢?

1    0    0    0

回覆:培正好D,定宣道好D呢?

宣道

回覆:snow228 的帖子

但培正有好大机会升番培中喎!

引用:邊間好D呢? +

原帖由 bovibb 於 14-12-14 發表
邊間好D呢?
我會揀培正,中學唔駛煩多一次

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

我都係咁諗!

考頭100才穩上民中,宣道考頭100也不會太差吧?讀得好可更上一層樓。請問呢個推理有冇錯

snow228 發表於 14-12-15 08:51
考頭100才穩上民中,宣道考頭100也不會太差吧?讀得好可更上一層樓。請問呢個推理有冇錯

...
民中? 呢度講緊培正喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

培中,打錯

培中不是100%直上,要對學校有貢獻為學校拎獎名次要前100才穩陣

snow228 發表於 14-12-15 09:00
培中不是100%直上,要對學校有貢獻為學校拎獎名次要前100才穩陣
培正中學, 係全港唯一一間白紙黑字寫明, 自行個30%學位係寫明"只接受其直屬小學的小六學生申請", 可參考呢度(第2頁,學校編號236既培正中學).

以呢個計法, 培正可以俾直屬小學既學位有:

30%+70%x85%=~90%

即係培正中學有9成既學位係俾直屬中學生, 咁都唔穏陣? 當然都要睇下小學有幾多人畢業, 每年培正中一收約210, 9成即係190名以內.... 咁如果小六畢業人數多過190, 咁一定有D唔穏陣, 但除咗一條龍學校外, 又有邊間穏陣得過佢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

表哥仔是培小生,佢媽講的,一定要入校隊,或有貢獻,或為學校拎獎等才有機會上培中

請問如果培小仔不幸跌入band2生,可否入band1 培中?band1 培中不會收太多band2仔吧?培小也不可能90%band 1生吧?

snow228 發表於 14-12-15 09:37
表哥仔是培小生,佢媽講的,一定要入校隊,或有貢獻,或為學校拎獎等才有機會上培中

...
你話如果要入校隊, 自行階段優先收, 一D都唔出其吖; 但如果去到大抽獎, 學生抽中學校就要收.

其實你呢位表哥仔的媽媽, 對派位有幾瞭解?

可能佢講自行。不過自行已收晒自己的精英那剩番的band2仔更冇行

snow228 發表於 14-12-15 09:49
可能佢講自行。不過自行已收晒自己的精英那剩番的band2仔更冇行
直屬位/聯繫位, 就算直屬/聯繫小學既Band 1生收晒仲有位剩, 都只會留俾直屬/聯繫小學既Band 2生, 街外人攞唔到. 如果一部份Band 1自行時已收, 咁統一直屬位自然有更多留俾培正Band 2學生, 所以Band 2仔只會係"有運行".

清楚了。謝謝

其實真的認識在培小讀小五的學生,他的媽媽説想「穩入」培中,是需要頭100-120名。我估計即其後名次的,如果仍是band 1生,培中當然願意收,又或者根本有能力入到的,可能自行已經去了更好的band 1 英中添。其餘的,或者只有靠幸運才能在大抽獎中入到培中了!

培正,中學有 back up!

LittleButter 發表於 14-12-15 10:02
其實真的認識在培小讀小五的學生,他的媽媽説想「穩入」培中,是需要頭100-120名。我估計即其後名次的,如 ...
培正中學, 自行+直屬位, 按2014年升中資料, 有65+118=183個位, 2014年畢業生約220人, 基本上只要係B1學生(當佢有50%Band 1學生), 都只係110人, 基本上即使只係抽獎都係必入(有118個直屬位喎!). 只係Band 2生要抽.

hkpapa852 發表於 14-12-15 10:08
培正中學, 自行+直屬位, 按2014年升中資料, 有65+118=183個位, 2014年畢業生約220人, 基本上只要係B1學生( ...
原來如此!現在明白曬了!謝謝你的資訊!
‹ 上一主題|下一主題