用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友出年小一啦。你地憂心嗎??
go

小朋友出年小一啦。你地憂心嗎?? [複製鏈接]

我小朋友出年小一,而家讀緊K3係超大仔(09年1月出世的)
比佢讀左4年 PN + KG,到目前為止都仲係超怕羞,超內向;唯一優點係聽話不生事(但@HOME當然好鬼活躍啦)

甘既性格上小學會否好蝕底? 好擔心佢上小學5適應同抗拒... 我可以點幫佢??

加上我係WORKING MOM... 放左工返到屋企食埋飯成8點幾,真係做5到太多野。mouth:" />

唉,好頭痕,想請教下過來人係點去過渡?? 分享下,等我可以為出年9月準備一下。
   6    0    0    0

引用:+本帖最後由+siukwan512+於+14-11-11+11:14

但佢性格太內向,5主動而且仲成日收埋自己情感。即明明開心都要裝作若無其事。我5明白,小朋友甘細個,點解會甘LOR

siukwan512 發表於 14-11-11 11:14
我小朋友出年小一,而家讀緊K3係超大仔(09年1月出世的)
比佢讀左4年 PN + KG,到目前為止都仲係超怕羞,超 ...
有學校未? 等派位?

其實, 最緊要安排生理時鐘, 預一日要最少10鐘頭瞓覺時間。然後, 教小朋友响特定時間上廁所, 因為好多小學唔係小息唔俾去廁所的。

至於交朋友你唔駛擔心, 上到小學, 小息人人show出各自小食, 就會變朋友了。不過唔建議俾零用錢佢, 避免養成一班酒肉朋友。

唔知你小朋友程度, 但最好慢慢俾佢睇下書, 依家一般小學既中文都好鬼深。中英都睇下咁。如果學校係普教中, 最好暑假學下普通話。我家姐個仔仔唔識普通話, 衰足成年, 佢終於投降, 出去補完普通話成績突飛猛進(當然唔係名列前茅咁跨張), 但佢舊年真係為咗科中文好崩潰。

剛上咗小一後, 放工同佢一齊沖涼時傾下偈, 套下佢學校開唔開心咁, 沖個涼15分鐘傾到好多嘢。如果佢面皮薄、內向, 升咗小一後有少少(或多多)做得唔好, 你都唔好惡佢, 咁佢會覺得easy啲, 適應會快啲。

重點:嘗試慢慢放手, 從旁觀察協助。

jc2009    發表於 14-11-12 15:26
王家爸爸    發表於 14-11-11 13:13
Jane1983    發表於 14-11-11 13:01

little_yolky 發表於 14-11-11 12:19
有學校未? 等派位?
我無考學校,一心等派位。生理時鐘煩死我。佢地無11點5肯上床果隻,因為KG有午睡時間佢地有好多精力挨到甘夜。我都煩緊遲下要早訓點攪。主要係我地夜返屋企,夜開飯,所有野都推夜左。叫佢地刷牙都有排叫。
佢地都OK LIKE睇書,但又未至於書不離手果隻。做功課都係5多願做,但都仲叫得郁亦5會做好耐。遲下就5知啦

為左培養佢地睇書,仲要晚晚SPARE時間伴讀。其實D時間係超5夠用。不過甘,我家陣無請工人,所有家務都係我同C6做埋,所以返到屋企真係好忙。大仔上左小一會請返工人,但我地要返工。始終都係5夠時間用,所以先擔心佢上小一D功課各樣攪5掂LOR!

回覆 siukwan512 的帖子

但佢性格太內向,5主動而且仲成日收埋自己情感。即明明開心都要裝作若無其事。我5明白,小朋友甘細個,點解會甘LOR

1. 我囡囡都係咁, 嚇咗一跳但係個樣睇唔出。試過因為我拖住佢, 佢嚇到成個跳起, 但望下佢個樣無變, 我問佢:妹妹, 你頭先嚇咗一跳喎。佢答:係呀。我就讚佢:你好犀利喎, 嚇到成個跳起但都無俾人發現, 真係「臨危不亂」。咁又學多一個成語了。

2. 至於生理時鐘係好重要的, 小朋友(尤其男仔)唔夠瞓, 可以好大鑊。如果你小朋友暑假長(我囡得兩星期), 一定要佢習慣唔瞓晏覺, 早睡。早啲請工人, 例如7月放暑假, 工人最好4/5月到, 等佢習慣好所有工作, 你又accept佢唔會炒佢(因為請工人好難過, 有時你唔like佢, 有時工人唔like你要走都有), 咁可以暑假時帶小朋友落公園跑一兩個鐘, 唔俾瞓晏覺, 咁就夜晚自然早瞓。再唔係暑假學游水, 一定好好瞓。

3. 我哋都係working mum, 但會6:00小朋友先食飯, 我放工自己食。有唔識功課可以一邊食一邊教, 或你食飯時間同佢偈計, 或請佢讀書你聽。食完飯(例如9:00前)刷好牙同佢上床, 講3分鐘故仔, 陪瞓覺。因為我較早回家7:00, 小朋友要8:30前上床, 所以, 我在一個半鐘頭會滿足晒兩隻小魔怪既欲望, 仲要同佢哋沖涼、刷牙、讀書。不過, 沖涼刷牙佢哋大大下又自己識做, 你又可以free啲。

總之, 奸巴爹。

多d去park 玩和出街,見多d人,父母自己就係佢面前同陌生人der兩句吹下水

贊成生理時鐘好緊要。我女開學初初,話眼訓,起身坐係馬桶喊。咁我即刻weekday cut剩一個興趣班,晚晚同佢8點半入房睇書,力求9點前訓,而家就幾好。

小朋友能夠每日開開心心上學去,學校為佢增值,放學又能夠快快樂樂回家,這是最重要!

回覆:小朋友出年小一啦。你地憂心嗎??

好擔心,阿囡係細女,好怕跟唔上,始終小學同幼稚園好唔同,上小學尤如入戰場

siukwan512  加油啊~~  發表於 14-11-11 14:36

回覆 MrBeast 的帖子

我同C6都係好多朋友,好愛吹水既人。就係5明WHY完全感染5到佢。已經周不時都邀請朋友黎我地HOME GATHERING... 佢知道就同我地講﹕我一陣一定5會同其他小朋友玩架。我一定會走入房5出黎。
不過,安慰既係佢都係得把口。最後都有同小朋友玩,但都要等到我地散會果個時段先開始肯玩一陣。激死我啦!!!

甘既性格,上小學會5會被老師遺忘左?!

回覆:小朋友出年小一啦。你地憂心嗎

無錯,我囡剛升小一,真的感覺如上戰場,我係working mum, 佢學校功課唔太多,我放工7點回到家,要用最快速度食飯沖涼,同佢對功課及做埋佢唔識做個d, 温中英默書,又要做網上功課,之後練半小時琴,時間非常趕,根本唔夠用,跟住又話要刷牙訓覺。回想以前幼稚園時真的很大對比,莫講話小朋友,大人都需要時間適應。

回覆 little_yolky 的帖子

O... 你好叻,甘短時間做甘多野!!
講返下生理時鐘,我大仔已經TRAIN到放假可以無午睡都可以。但佢依然可以照舊11點先肯入房mouth:" />又下下要倍訓,我真係無咩FREE TIME。(最FREE係返工)

工人ISSUE... 其實一路有請開, 岩7月放假果陣一去無回頭。嬲死左!!!!
嬲得滯決定暫時5請(因我仔地讀果間KG有延展服務, 我可以放左工先接佢地返屋企)等大仔上小一先請返。我都係打算上左小學後亞仔地食先,最重要係希望我放工返到HOME佢已經自動自覺做哂功課。而家都開始TRAIN緊佢E樣,係有時得有時5得LOR。

siukwan512 發表於 14-11-11 14:27
回覆 MrBeast 的帖子

我同C6都係好多朋友,好愛吹水既人。就係5明WHY完全感染5到佢。已經周不時都邀請朋友 ...
咁可能其他朋友仔講野叻過佢所以佢選擇少出聲,我個都很靜,最終我都是決定隨遇而安,因為性格好難改變,點知有日去park玩佢竟然自己痴埋其他陌生小孩玩,咁我就乘機lau 個小孩阿爸傾兩句,玩完後我個仲問返我同邊個傾計。

引用:回覆+MrBeast+的帖子 我同C6都係好多朋友

IloveJJ 發表於 14-11-11 15:09
我個仔都係超被動、內向,讀3年幼稚園,一個朋友都無!如果你想佢識到朋友,可以到時參加學校既課外活動,因 ...
同意,我想通常傳統學校老師會喜歡文靜、乖丶肯讀書和成績ok的。

仲有一樣令人煩惱就係... 佢個人好似無咩鬥心甘。即無咩心去做好一件事;但同時又好受讚。

1讚佢就好似上身甘,好出力做。LIKE佢尋晚寫生字,有一句好UGLY,我要佢改,佢都5多想改但都有聽我講。佢一落筆寫得好好,我就影后上身勁讚佢,佢即刻個人勁認真地寫。又真係寫得5錯POR... 即其實佢可以做得好?!

IloveJJ 發表於 14-11-11 15:09
我個仔都係超被動、內向,讀3年幼稚園,一個朋友都無!如果你想佢識到朋友,可以到時參加學校既課外活動,因 ...

三年都識唔到朋友?如果佢本人唔鍾意群體活動都還好,否則,我覺得好慘...
我會叫我女同d冇小朋友同佢玩既同學仔一齊玩,因為我個女超熱情勁活躍 (我經常覺得佢係過度活躍),做主動冇問題
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

siukwan512 發表於 14-11-11 14:36

一於暑假俾佢做運動操佢, 操到佢攰, 唔瞓都唔得。

至於小一train小朋友自動自覺做功課同溫書, 係各母親大人的萬世基業, 有無好日子過都全靠呢一年了。成績只要升到班, 中中停停就得, 一定一定要train小朋友自律, 真係自律勝萬金, 你兩公婆以後12年有無安樂茶飯食, 就要靠呢年了, 成績? 算什麼。

palmchristy  會自律成績點會唔好.  發表於 14-11-11 18:01
siukwan512    發表於 14-11-11 17:15

amui246 發表於 14-11-11 13:38
好擔心,阿囡係細女,好怕跟唔上,始終小學同幼稚園好唔同,上小學尤如入戰場

...
咁就唔係揀間咁harsh既學校喇, 我囡囡都係11月底細B, 但由細到大, 都係人見人愛, 車見車載, 花見花開。佢唔係好soso果種, 因為成日全班最細/差唔多最細, 大家女仔一齊玩, 就做好姊妹, 佢就一定做細果個, 佢又唔介意, 成日笑笑口, 人哋蝦佢佢就行開下, 所以大家都好鐘意佢。
放心俾小朋友自己適應啦, 我哋只需要幫佢揀間合適既學校, 工作就完成咗大半喇。尤其對細B, 跟唔上, 但有努力, 都應該讚佢, 成績於初小真係無乜所謂的, 佢讀得開心自然慢慢可以跟上嚟。

siukwan512 發表於 14-11-11 14:36

唔好咁嬲, 我試過請個印印, 唔夠廿四小時就話要返老家。 放假唔返係指定動作, 死老豆送殡唔返試過, 割過脈又試過。
‹ 上一主題|下一主題