用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 外出參觀
go

外出參觀 [複製鏈接]

deleted
   0    0    1    0

引用:昨日我小朋友的學校外出參觀康文署舉辦的活

deleted

醒目開學勳章

回覆:外出參觀只for 精英班學生???

做得太出面喇,都唔知校方為標籤定激勵

回覆:sharon26788 的帖子

係吖,應該打電話詢問下嗎?

引用:係吖,應該打電話詢問下嗎? +

原帖由 呀b仔 於 14-10-14 發表
係吖,應該打電話詢問下嗎?
孩子幾年班?如果高小便忍埋算,初小我会問

呀b仔 發表於 14-10-14 10:12
昨日我小朋友的學校外出參觀康文署舉辦的活動,因為人數有限,所以網上通告只安排其中兩班(精英班)去。放學 ...
We need to accept the reality, especially when the resources are limited!
The school must and need to ultilise the resources to yield the best results!
That's why the ellite classes should receive the priority!
Hope this help you understand!

引用:昨日我小朋友的學校外出參觀康文署舉辦的活

原帖由 呀b仔 於 14-10-14 發表
昨日我小朋友的學校外出參觀康文署舉辦的活動,因為人數有限,所以網上通告只安排其中兩班(精英班)去。放學 ...
我細個間官小都係咁,精英班,成績好先有得參加。所以好討厭所有老師。後來我成績好,佢地又係比好多幾會我,但我心裡係唔領情。

Olympian 發表於 14-10-14 11:50
我細個間官小都係咁,精英班,成績好先有得參加。所以好討厭所有老師。後來我成績好,佢地又係比好多幾會我 ...
Let's say you have two cars, one is very old and almost obsolete and broken down, one is quite new and in good condition.  If you have tight budget, will you still willing to spend money on the old car instead of the new one for preventive maintenance?

要....我打......如resources不夠,理應用其他成績或某次比賽等等方法去預先通知所有同學.然後按成績排名去.這便公平..

回覆 呀b仔 的帖子

唔知學校是否有其它原因,如果真係用成績決定學生是否可以參加一些校外普通活動(比賽除外),真係好old school。有冇攪錯,什麼叫多完智能,成績好就一定叻?音樂、體育、視藝叻既就唔值得欣賞?學生已經盡力但都不能編入精英班就不值得欣賞?不需要鼓勵?真係好反感

回覆 haihaimom 的帖子

應該全級抽籤,操行差既除外(亦應一早講明操行乜嘢grade冇得去)

ponnychan    發表於 14-10-14 12:55

haihaimom 發表於 14-10-14 12:14
回覆 haihaimom 的帖子

應該全級抽籤,操行差既除外(亦應一早講明操行乜嘢grade冇得去) ...
If you are the principal, to arrange the administration you should better understand!
This is not related to the core education courses, which should be delivered to all students!

我唔明抽籤有幾難,如果抽籤都覺得難,攪活動咪仲煩。怕行政煩就不如唔好攪,用成績去決定一個學生既價值根本就係錯,成績唔夠好既學生就唔應該俾機會?真係好難認同。

回覆:deleted

deleted

引用:要....我打......如resources不夠,理應用其

原帖由 sonkhl 於 14-10-14 發表
要....我打......如resources不夠,理應用其他成績或某次比賽等等方法去預先通知所有同學.然後按成 ...
係吖,有同感,這樣才叫公平!

可能我2個K1 同 P3的都不是官津, 同埋冇精英班的, 我覺得幾難接受去活動要精英班先去得, 感覺全級抽都公平些.

引用:Quote:原帖由+呀b仔+於+14-10-14+發表昨日

原帖由 Olympian 於 14-10-14 發表
我細個間官小都係咁,精英班,成績好先有得參加。所以好討厭所有老師。後來我成績好,佢地又係比好多幾會我 ...
好聽咪因材施教,唔好聽咪標籤囉!

呀b仔 發表於 14-10-14 13:31
打左去學校了解,學校嘅回覆係因為康文署只抽到兩班嘅人數,又咁o岩今次抽中嘅係精英班,佢話因為好難先抽 ...
所以, 打電話嚟都係官式回覆, 簡稱官腔。向家教會反映吧, 但大部份學校都係用老式作風, 所以, 要預咗革命唔一定會成功。

唔讚成樓上用新車同舊車做比喻, 成績唔好既學生唔係舊車, 係性能唔一樣既車而已。各展所長, 各取所需!

CACACAROL  AGREE  發表於 14-10-14 16:58
sonkhl  yes, wrong example.  發表於 14-10-14 15:13

樓主你已經好叻,可以咁正面地同小朋友解釋,比著我,一定忍唔住,學校確實唔公平,冇理由咁做,而家D學校好功利,以前我地邊有分精英班架,好似球隊咁, 成日都係邊個叻就比邊個去, 次次都係嗰幾個去,其實比其他人落下場,爭取下實戰經驗都好吖!
唔好同我講咩資源有限,新車舊車等歪理論,教育唔同做生意,唔係咁架!

如果將個主題轉去“自由廣場“,肯定引起更大迴響

‹ 上一主題|下一主題