用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不是父母 不會了解的事
go

不是父母 不會了解的事 [複製鏈接]

Just for sharing : 東周網 - 不是父母 不會了解的事   你是一個父母嗎?
你有沒有覺得,當你成為父母後,那些無孩一族,他們的思想行為,和你是距離得愈來愈遠呢?以下或許就是其中一些例子。
閱讀全文:http://www.eastweek.com.hk?aid=36911

1    0    0    0

momopig100 發表於 14-10-3 08:55
Just for sharing : 東周網 - 不是父母 不會了解的事   你是一個父母嗎?
你有沒有覺得,當你成為父母後, ...
對, 尤其是不修邊幅一項。

上幾個星期, 大女兒跟我說:媽媽, 我終於知道點解我考唔到第一、第二名了。因為考第一同第二名的同學, 媽媽都好靚。(當日, 考第一的同學給她看媽媽的相片, 另外前些日子, 她見到考第二名的同學媽媽送女兒上學)

昨晚, 小女兒無端端同我講:媽媽, 第日我讀小學時(佢依家K3)會努力考第一第二名的。
我問點解呀?
妹妹答:因為我考到第一第二名, 媽媽就會變漂亮了。

little_yolky 發表於 14-10-3 15:21
對, 尤其是不修邊幅一項。

上幾個星期, 大女兒跟我說:媽媽, 我終於知道點解我考唔到第一、第二名了。因為 ...
咁妳加油喇,小心阿妹小一就考第一殺妳一個措手不及
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-10-3 17:16
咁妳加油喇,小心阿妹小一就考第一殺妳一個措手不及
就算考唔到, 佢咁sweet我已經錫到佢燶喇。我只係擔心有朝一日佢哋考到第一第二, 但我變唔到靚點算

little_yolky 發表於 14-10-3 17:19
就算考唔到, 佢咁sweet我已經錫到佢燶喇。我只係擔心有朝一日佢哋考到第一第二, 但我變唔到靚點算 ...
我就係講緊變靚呢回事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-10-3 17:34
我就係講緊變靚呢回事
你好衰

引用:Quote:MASAYA+發表於+14-10-3+17:16+咁妳加

原帖由 little_yolky 於 14-10-03 發表
就算考唔到, 佢咁sweet我已經錫到佢燶喇。我只係擔心有朝一日佢哋考到第一第二, 但我變唔到靚點算 ...
她只是讚你有內在美!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:不是父母 不會了解的事

中晒。。。睇到想喊

所以上司是年幼孩子的父母才會諒解作為父母的下屬

回覆 3btsoi 的帖子

我都係咁話!!!
有時真的會遇到些人自己沒有小朋友﹐又要對人家的事提意見,嘔血。

實在太太太太太太太太有共鳴了!

我有個中學男同學是位小學老師,自己沒有兒女。有日我在同學聚會見到他 (我同佢關係一向正常的),而我個仔剛上小一,於是在一大班舊同學用餐時閒話地問下呢個舊同學,我仔間小學公佈今年升上英中的比例係4~%,請問學校水準算不算ok.

點知呢個男同學竟然很不客氣地問我,升到英中又如何??代表什麼?一定好咩??

當時同桌的同學(均沒有細路的)都打了個突……

我心諗,你不是做人父母,對呢d事梗係睇得好開,可以好“清高“,甚至可能認為我是怪獸家長只顧學業成績, 但你永遠唔會明白作為父母對小朋友(尤其是第一個小朋友)升學的種種擔心及想法。

重有好多好sweet 的野係父母先感受得到, 話說有次呀囡無啦啦同我講, 媽咪我好愛你, 我大個要賺多d錢, 買好多野食俾你地, 帶你地去好多次迪迪尼, 買好多衫衫俾你, 好似你買咁多衫衫俾我咁,重要買好多好多玩具俾你地玩呀囡果時得個4歲幾

聽到之後真係sweet 爆

謝謝分享

Thanks for sharing~~~

回覆 Cottonbb 的帖子

100%同意見!!!
我有個朋友成日批評我以前俾抗生素阿仔吃,話害我左佢,攪到佢咁瘦。鬼唔知咩!我已同佢解釋,但佢跟本唔明白,啊仔細時一病就咳,一嗽咳就嘔,本食唔到嘢,日頭睡又咳,夜晚又咳到睡唔到。以前每次阿仔病,夜晚聽到佢咳的咳聲, 知佢睡唔好,過去房名陪佢,會次聽到佢咳都超心痛。無小朋友的朋友就話,咳吓姐,無事的,好正常姐,只是你過份擔心。只感覺到佢地完全唔會明白為人父母的感受。
‹ 上一主題|下一主題