用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開學後轉校
go

開學後轉校 [複製鏈接]

有冇家長試過,開左學一段時間覺得間學校唔係好適合自己小朋友,幫佢轉校?我個仔岩岩上K1,過左適應期後覺得間學校好似唔係好岩我個仔,試過打去一間之前係waiting既學校問佢仲有冇位,佢話可能有。有啲心動想幫小朋友轉,但唔會再有適應期,唔知咁樣轉校對小朋友會唔會有好大影響?會唔會弄巧反拙?

0    0    0    0

回覆 Jen914 的帖子

有!番了一星期日日喊,對學校很多不滿,轉佐另一間,未喊過。小朋友適應力很強,重點係番得開心,

heidya  重點係番得開心,  發表於 14-9-16 09:43

回覆:Evelyn_w 的帖子

Thanks for your reply. 係呀,佢日日都話唔返學,我真係比佢激死! 我只係怕轉左之後,發現其實個結果係一樣,就好似白白搞一大輪手續咁囉!

回覆 Jen914 的帖子

我覺得你要了解小朋友點解唔想返學先

引用:Thanks+for+your+reply.+係呀,佢日日都話

原帖由 Jen914 於 14-09-06 發表
Thanks for your reply. 係呀,佢日日都話唔返學,我真係比佢激死! 我只係怕轉左之後,發現其實個結果係一 ...
之前有無番過PN?如果有,但PN無扭計話唔番,K1先反抗,可以考慮轉。如果K1是第一次番學,咁可以再觀察下,因為有D小朋友是要多D時間適應的。

回覆:maggie_devilkin 的帖子

我囡下星三都轉返N班間學校返K

引用:我囡下星三都轉返N班間學校返K +

原帖由 carmantse333 於 14-09-07 發表
我囡下星三都轉返N班間學校返K
why?  轉返去邊間?

回覆:sakbbjaijai 的帖子

因為阿囡唔開心由SJC轉返藍田think

回覆:carmantse333 的帖子

剛返N班發現校車要成個幾鐘,自己坐的只要10 min,我都想quit.

我仔都返3星期後轉校~
小朋友適應力很強, 他現在很喜歡新學校

Alam123 發表於 14-9-7 22:33
剛返N班發現校車要成個幾鐘,自己坐的只要10 min,我都想quit.
車程確實要考慮, 否則小朋友太累, 上課都沒有精神了~

回覆:開學後轉校

多謝各位,同先生商量過,都好想仔仔轉去新學校,希望一切順利啦!

引用:我仔都返3星期後轉校~小朋友適應力很強,+他

原帖由 tiffany168168 於 14-09-08 發表
我仔都返3星期後轉校~
小朋友適應力很強, 他現在很喜歡新學校
由LH 轉去york 嗎?

引用:多謝各位,同先生商量過,都好想仔仔轉去新

原帖由 Jen914 於 14-09-08 發表
多謝各位,同先生商量過,都好想仔仔轉去新學校,希望一切順利啦!
加油!!

引用:剛返N班發現校車要成個幾鐘,自己坐的只要1

原帖由 Alam123 於 14-09-07 發表
我都係,但間學校又幾好,唔知轉左又會點,好矛盾。而家我惟有番學搭的士,放學先搭校車。

引用:Quote:原帖由+tiffany168168+於+14-09-08+

原帖由 sakbbjaijai 於 14-09-08 發表
由LH 轉去york 嗎?
是由york 轉去LH 先啱

Bbpig2014  正路吖  發表於 14-9-9 23:07

回覆:開學後轉校

我也在煩惱中~ 我的小朋友非常喜歡之前PN間學校!表現也很不錯,還攞最佳表現奬!但因為我真的十分擔心小學的競爭,所以讓他轉了一所一般的半龍學校!但我知道他沒有了以前的快樂;再加上他不太習慣長途拔涉的返學生活,令他更加不太開心~
唉!我是否也應該轉回以前PN間學校呢?

jennycpw1009 發表於 14-9-9 23:27
我也在煩惱中~ 我的小朋友非常喜歡之前PN間學校!表現也很不錯,還攞最佳表現奬!但因為我真的十分擔心小學 ...
請問可否告知PN 是哪間半龍又是哪間才可給予意見~
正常會選龍校, 不過你又說它是一般而已......

引用:我也在煩惱中~+我的小朋友非常喜歡之前PN間

原帖由 jennycpw1009 於 14-09-09 發表
我也在煩惱中~ 我的小朋友非常喜歡之前PN間學校!表現也很不錯,還攞最佳表現奬!但因為我真的十分擔心小學 ...
我地開學前都有同樣的爭扎,因女兒有品德教育出色的半龍offer,而pn學校語境非常好,她亦讀得很開心,不過學費貴差不多三倍。問左好多過來人家長普遍都會揀半龍,未有小孩的朋友會揀語境,最後都係俾佢去返pn間學校

回覆:littlefly 的帖子

本人有類似經驗,最後揀左半龍!小女慢熱型再加上兔年人數超多!最多出外補languages.

‹ 上一主題|下一主題