用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 動物衫,節日服,民族服是必須嗎?
go

動物衫,節日服,民族服是必須嗎? [複製鏈接]

實在好有壓力,每到咩節咩表演,都要家長準備服裝,中國衫/草裙/到今次動物衫,每次都要花錢花心思為小孩預備,擔心小孩會被比下去,唔開心。但今次實在唔想為上台一陣,就買件無法再著的動物衫,請學校幫手轉第二款現有的出街衫代替,佢都話唔得,我大熱天時,抽時間行咗幾轉花園街都揾唔到合心水的衫,你而家用小孩會因為人人有動物衫佢無,小孩會唔開心來大我,我好嬲!

申完。

1    0    0    0

回覆:helenmail421 的帖子

行埋灣仔街巿,可能有新發現

回覆:jason1978 的帖子

唔洗咁嬲,我知唔想買可以租。

係幾老土。

我都好怕買d只著一次的衫,又晒錢又要搵地方放。

引用:實在好有壓力,每到咩節咩表演,都要家長準

原帖由 helenmail421 於 14-06-04 發表
實在好有壓力,每到咩節咩表演,都要家長準備服裝,中國衫/草裙/到今次動物衫,每次都要花錢花心思為小孩預 ...
唔可以著便服咩?我囡學校都有 lee d 環節,但係 optional, 可以著便服!另外,你有無睇個陶寶?好多兒童服,又平好多

回覆:動物衫,節日服,民族服是必須嗎?

我只係唔想浪費,好似件中國衫,因為新年中秋哈老畏都著得,咁fine,我買。件民族服係草裙,我買卷尼龍繩,平平地自己編條裙,但動物衫,我剛好無果隻色的衫,行咗街留意好耐都揾唔啱,又實在唔想只著一次唔著,好浪費,過唔到自己個關,實在無曬計。估唔到學校咁無彈性,唔比轉。

都唔明學校點解成日用衣服來讓小孩了解習俗,我地細個都無咁著咪又識尼d節日

好彩讀埋尼個月就轉校,真係無法同學校溝通

引用:我只係唔想浪費,好似件中國衫,因為新年中

原帖由 helenmail421 於 14-06-04 發表
我只係唔想浪費,好似件中國衫,因為新年中秋哈老畏都著得,咁fine,我買。件民族服係草裙,我買卷尼龍繩, ...
通常D學校的主題學習或節慶都任你穿不穿“指定服飾”, 係可以穿便服架, 亦不會投訴或岐視小朋友!!! 當然集體演出例外啦, 咁你呢間就… …

哈,我諗緊我同你係咪同一間學校,我女上星期又係民族衫,下星期又要交套大象衫

我都喺淘寶淘左套大象,你試下搵下

You can try Pottinger Street. They have lots of shop selling animal clothes. I also bought from there. Around $250.

我又幾鐘意呢d主題日,小朋友著下特別服飾返學,佢好開心。其實都係幼稚園呢幾年先有呢d機會,呢d童年回憶都幾好呀

我反而覺得,如果我有能力有時間,咪盡量配合囉,呢個係出於家長自願性質,我個囡學校都有呢類,但不是compulsory. 至於小朋友想法就應該家長自己調教,不能總要人有我有嘛。唔通將來佢見同學有好多靚嘢,父母明明負擔唔到都要夾硬俾小朋友嚟令佢開心咩?

引用:我又幾鐘意呢d主題日,小朋友著下特別服飾

原帖由 monkitkit 於 14-06-05 發表
我又幾鐘意呢d主題日,小朋友著下特別服飾返學,佢好開心。其實都係幼稚園呢幾年先有呢d機會,呢d童年回憶 ...
Agree!!! 我都反而鐘意依啲活動,開心好多無咁悶,其實係咪一定要著曬成套?如果只係小小同主題有關服飾得唔得?例如動物頭cool之類.....

monkitkit 發表於 14-6-5 11:24
我又幾鐘意呢d主題日,小朋友著下特別服飾返學,佢好開心。其實都係幼稚園呢幾年先有呢d機會,呢d童年回憶 ...
同意! 我自己在幼稚園的回憶大部分都是特別活動, 所以我都好珍惜個女學校的特別活動。可能在找服飾時有點煩, 又要花時間, 但想起個女開心同期待的樣子, 點都值得! 現在找服飾已經簡單, 將來要做PROJECT去找資料、影相、field trip仲煩, 但這就是學習的一部分!

回覆 helenmail421 的帖子

我孩子幼稚園都有一日(係四年中有一日)要著動物衫。陶寶係平,幾十蚊套,但係我好怕多毛糟,著完放係屋企又無用。我孩子都話著便服算,所以我無買。過咗一排我睇番學校當日影D相,又見到我孩子著咗套動物衫。可能係老師好體貼咁提供比D著便服的小朋友。

我囡果間都係可著可唔著,我覺得幾好,叫做試多d唔同野… 上次佢地扮廚師,我去石板街春園街睇,好貴($250),後來上淘寶買平靚正,我女果日超興奮,係咁話好靚

後來睇番d相,佢果班得3個同學著左廚師服,其他都係便服

要玩要開當然要付出代價,當你睇番d相就會覺得值得!只要能夠令女兒開心,冇野係浪費架!

AJH  totally agree, whats more, we can give out the clothes to others after used, wont waste.  發表於 14-6-6 10:00

醒目開學勳章

我個女啲特別服飾好多都是家姐或家姐同事比佢,佢小朋友著完再比我,既環保,小朋友有得著又開心
其實問下身邊啲有相近年紀的孩子的親戚朋友,可能佢哋都有衫揾人送,咁就唔使浪費

Jane1983  好環保   發表於 14-6-5 16:43

回覆:vanessayan1107 的帖子

我個囡又係扮象,你係唔係火炭區?

完全同意,我個女又是扮大🐘,waste $$ to buy ....

‹ 上一主題|下一主題