用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 四寶
go

91 四寶 [複製鏈接]

入咗91 四寶既家長,其實係咪真係咁差

有無正能量比我地

14    0    0    0

回覆:lamn 的帖子

有家長講個另入差學校做band1學生,都唔想喺名校做band3生,自己取捨吧!

如果眼中只有band1,咁就真係要盡量避免每區最少人揀個幾間,名校可以得幾個巴仙band3生,榜尾學校可以得幾個% band1生,呢個係事實。但如果除左成績之外,仲會考慮其它因素,如人生態度、學習動機、待人處事,咁其實每間學校都有可取之處,正如每一個人都有獨特既優點一樣
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

簽名被屏蔽

引用:講真~我都係band3+小學出黎又如何呢?+每個

原帖由 kelok 於 14-01-24 發表
講真~我都係band3 小學出黎又如何呢?
每個人都有不同命運. 正如我也有小學同學做了教師. 並不是band3小學 ...
老實講,band 3学生要做好绝對不易。想做功課,朋友無人做,温書都比人笑,又怎會無分別呢?

大家加油

behappydad 發表於 14-1-29 00:09
老實講,band 3学生要做好绝對不易。想做功課,朋友無人做,温書都比人笑,又怎會無分別呢?

大家加油

讀咩小學同升咩中學某程度是有關連的!

tiggeryyw    發表於 14-10-14 09:19

回覆:91 四寶

唔好意思。。。四寶係咩呀?

回覆:91 四寶

我都想知四寶係咩

tazegg 發表於 14-2-5 21:00
唔好意思。。。四寶係咩呀?
慈航丶聖華丶龍崗丶信義

回覆:lamn 的帖子

我小朋友就係讀緊大家口中所講4寶之一,聖華,注意,我係自行入的,不是抽獎。

讀左大半個學期了,感受唔到有咩特別差,我仔返學好開心,學生大都算乖,老師好肯支持小朋友,校長好開放,好肯聽家長意見。

只能講,好同唔好,視乎個人價值觀,睇下家長需要啲咩? 又要程度好,又要無壓力,沒可能吧!

我自己,要小班教學、要生命教育、要關愛校園、要正確價值觀同品德、要學校識尊重每個學生,即使係唔出色的一群。

學業成績我放其次,順其自然,如果小朋友係一般材料,我唔會比佢入一線學校,迫到佢無氣抖大家辛苦。

dkwlai88  well said   👍👍👍  發表於 16-1-6 09:29
jadeklleung    發表於 15-11-10 14:42
oho1    發表於 15-11-10 14:16
tiggeryyw    發表於 14-10-14 09:20

sasa...... 發表於 14-5-9 22:27
我小朋友就係讀緊大家口中所講4寶之一,聖華,注意,我係自行入的,不是抽獎。

讀左大半個學期了,感受唔 ...
加油呀!

識人入左四寶, 二年級轉校.

sasa...... 發表於 14-5-9 22:27

讀左大半個學期了,感受唔 ...
多謝你的分享。可否多分享有關其生命教育?
Thx!

回覆 kitbebe 的帖子

其實如真的覺得不合適而又可以轉校都還好, 有時真係怕出到去其他學校都會標籤左

回覆:kitbebe 的帖子

都識同學仔入左聖心,測驗2次不合格,未到上學期期考,已經比老師召去見家長,叫你諗下個小朋友適唔適合喺度讀,直接啲講,即係勸退。

oho1  so sad   發表於 15-11-10 14:17

回覆:MAMAMEEE 的帖子

學校把「人性」放好高層面,校長講明唔分精英制,係因為所謂精英係中英數拉出個平均分,最高分嗰批就叫精英,但其實佢可能只係數學叻、語文差。

學校會欣賞唔同類型的學生,講明成績不等於一切,因係人生的其中一環。

另外,學校參與校外比賽嘅學生人數有90幾%,意思係會盡量比每個學生有參賽的機會,唔會好次有啲學校成日出賽攞獎,但其實只係請啲精英出賽,表現一般的學生無參與機會。

講住咁多先

回覆 sasa...... 的帖子

的確睇得好通透!
等你下一回的分享!

有時做父母真係好難脫離世俗去諗野, 好似沙田4寶咁, 問心我不是很了解這4間學校, 但一般佛教辦的學校一般都比人感覺麻麻, 而沒有宗教而又不是保良局學校一般亦都是比人感覺麻麻. 呢2類學校都會少D人選擇, 問心我又唔了解而一般都辦得麻麻, 我都係避得就避既心態放到最後, 而信義同聖華, 因一般基督教同天主教學校比人感覺都好少少, 但佢又跌在去4寶, 既然大部份人都話唔好, 咁我當然不會舉手舉腳爭入去讀啦, 因為我跟本無理據及足夠資料說服自己選大部份人棄既學校. 但如果我係SASA咁, 係母校而又了解學校, 咁可能我都會選擇, 不過要我在自行就選4寶, 真係要好理解學校先可以作出選擇  

sasa...... 發表於 14-5-13 20:14
學校把「人性」放好高層面,校長講明唔分精英制,係因為所謂精英係中英數拉出個平均分,最高分嗰批就叫精英 ...
你小朋友好幸福,家庭、學校同自己方向一致,始終教育既主角係小朋友,家校幾同心都好,唔適合小朋友本身都係枉然
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 sasa...... 的帖子

唔明好多人不介意兒女做墊底的一群, 總之入到名校就點都得, 不理小朋友的自信心全無, 冇哂學習興趣, 係咪面子緊要過一切呢?? 好欣賞你全為小朋友的正面想法, SUPPORT!

little_yolky  無人報名前會覺得自己小朋友墊底   發表於 15-1-9 12:23
tiggeryyw    發表於 14-10-14 09:21
‹ 上一主題|下一主題