用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津校一定比直私弱雞嗎?
go

官津校一定比直私弱雞嗎? [複製鏈接]

我昨天睇電視,有條四眼仔話窮人冇份讀直私校,只能讀官津校,因此缺乏向上流機會云云。
我絕對不同意!
   0    0    0    0

有D人就係咁, 官津校都有好多好學校.

引用:我昨天睇電視,有條四眼仔話窮人冇份讀直私

原帖由 anntx3 於 13-11-28 發表
我昨天睇電視,有條四眼仔話窮人冇份讀直私校,只能讀官津校,因此缺乏向上流機會云云。
我絕對不同意! ...
不一定,只是平均!始終資源有差別!但是一個小朋友讀一間學校啫,睇“平均“冇咩意思!

大部分直私小只係長期係二線又想上一線只好轉博一博。其實好多𨍭左十年有多咪又係原地踏步,比如説wanchai 高字頭或貝沙灣新校舍學校轉左十年,成績一如往日。不過佢可以sell 開心活動教學家長buy 咪得羅

回覆:官津校一定比直私弱雞嗎?

回覆:anntx3 的帖子

純計數,官津校係世襲/計分+大抽獎
通常計分係由舊生仔女入讀,理論上舊生應該都有資源栽培仔女,佢地水平吾大差,即佔左50%位,余下50%係大抽獎,正常會平分左好壞學生。如果咁計,即有75%係好,25%係差。

唔認同啊!

其實很多直資和私校都是二線, 當然當中也有一線神級學校!

直資有資助的, 冇收入的家庭可以有全免的, 考到咪得囉. 好公平的.

會咁講既人目光淺窄, 不能向上流好正常, 因為有個咁既家長, 不是子女或學校既錯
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

anntx3 發表於 13-11-28 17:09
我絕對不同意! ...
這種思維的家長,理應很難上流。

CoffeeCake  exactly!  發表於 13-11-29 12:01
nieualma  AGREE  發表於 13-11-29 12:01
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:anntx3+發表於+13-11-28+17:09+我昨

原帖由 ANChan59 於 13-11-29 發表
這種思維的家長,理應很難上流。
agree

對, 家長的問題! 自己都睇死自己, 孩子若非在外遇到"貴人"指點, 都幾難有上進心.

Gerard 發表於 13-11-30 00:09
反而我覺得讀津校和官校的學生還要勤力。
睇學校,有 d 小學谷得好過份,唔敢簡。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

只不過好多人得果15分,點掙?有D經濟能力又生得一個半個唔想搏,搏吾到點算,為有考直資私小

引用:Quote:Gerard+發表於+13-11-30+00:09+反而

回覆 Gerard 的帖子

我們害怕懲罰自己,幫小兒選津貼小學及直資中學都選唔谷,但要靠他自己自律,有時好似坐過山車,心血少 d 都死。

官津學校難免多功課,尤其名校更谷。

‹ 上一主題|下一主題